Persson: ”Alla sagor har ett slut”

TRAV

Asked på Hagmyren i dag.

Järvsöfaks gör sin sista start på hemmabanan och jagar seger nummer 197 i karriären.

– Det kan nog bli en tår om han vinner. Slutet av den fantastiska sagan är nära, säger tränaren Jan-Olov Persson.

Den populära hemmaidolen kan räkna med stort stöd av publiken på Hagmyren. Järvsöfaks beskrivs av många som ett fenomen. Han har under karriären travat hem 196 segrar och sprungit in över 20 miljoner kronor. Han har varit allvarligt sjuk flera gånger och lurat döden vid ett tillfälle. Men kallblods-kungen har alltid repat sig och kommit tillbaka. Nu 15 år gammal sjunger karriären på sista versen.

– Det är egentligen helt otroligt att han kan vara så pigg och fräsch vid denna ålder. Järvsöfaks är ett unikum och det märks från publiken att han är uppskattad och folkkär, säger Jan-Olov Persson.

Sonen ett hot

Järvsöfaks brukar alltid vinna som jättefavorit när han är med på V75. Dagens uppgift är inget undantag. ”Faksen” har hedrats av Hagmyren med ett eget lopp – som han är storfavorit till att vinna själv. Främsta hotet kommer enligt Persson från en av hans söner.

– Han möter en på start som jag är lite rädd för. Det är Fakse som har gjort väldigt fina lopp på slutet. Det kan bli tufft att ta in 20 meter på honom.

Järvsöfaks fortsätter därmed sin jakt på drömgränsen 200 segrar. Dagens V75-start är den sista på hemmabanan – nästan tolv år efter debuten.

– Jag kan inte säga att det känns vedmodigt just nu efter allt vi har fått uppleva med hästen. Alla sagor har ett slut. Men det är klart, någon tår kanske det blir om han vinner, säger Jan-Olov Persson.