Hästar

Svenskstjärnan i otäck krasch: ”Jag var borta”

Stjärnjockeyn Per-Anders Gråberg fick frakturer på tre nackkotor • Berättar från sjuksängen

Av: 

Daniel Söderbäck

TRAV

Den svenske stjärnjockeyn Per-Anders Gråberg föll av hästen In the Mood i en upploppsstrid.

Han föll illa och fick frakturer på tre nackkotor.

– Jag var borta en stund, säger 46-åringen till Trav365 från sjukhussängen.

Det var i lördagskväll i danska Odense som olyckan var framme.

Den svenske stjärnjockeyn Per-Anders Gråberg, 46, var i en upploppsstrid med hästen In the Mood.

– Det var inga konstigheter egentligen. Jag kom in på upploppet och hade mycket häst att åka med och hade en stor lucka framför mig och jag bestämde mig för att gå eftersom upploppet är så kort i Odense måste man vara med.

– Jag märkte att det började bli tajtare och tajtare, jag försökte ställa mig upp och bromsa. Tyvärr lyckades jag inte bromsa helt och snubblade till med mitt ben mot hästens ben och flög runt och blev hängandes runt hästen hals innan jag trillade rakt ner och min häst sprang rakt över mig, säger Per-Anders Gråberg till Trav365 från sjuksängen i Odense. Han fortsätter:

– Jag kommer inte ihåg, jag var borta en stund och svimmade av. Om jag var borta tio sekunder eller två minuter vet jag inte, men vaknade upp när sjukvårdare satt vid mig på banan.

Per-Anders Gråbergs inlägg på Instagram från sjukhussängen i Odense.
Per-Anders Gråbergs inlägg på Instagram från sjukhussängen i Odense.

”Får ligga raklång”

Hann du tänka någonting?

– Man hinner tänka, att shit, nu kommer jag landa fel. Under åren har man ändå lärt sig olika falltekniker. Hade hästen träffat i skyddsvästen eller hjälmen hade det nog varit lugnt, nu träffade den runt nackpartiet där jag var oskyddad.

Per-Anders Gråberg röntgades på sjukhuset och under måndagsförmiddagen kom svaren från magnetröntgen. Han har frakturer på tre nackkotor.

– Just nu får jag morfin och får ligga raklång. De första svaren som kom innebar stödkrage i 12 till 14 veckor. Men efter dagens svar vill läkarna här operera för att stabilisera nacken. Jag vill gärna komma hem till Stockholm, så det får ta nya plåtar. De lär säkert komma fram till samma beslut, men jag vill komma hem eftersom jag har familjen hemma. Just nu undersöks det om jag kan komma till Stockholm i dag eller i morgon.

Per-Anders Gråberg, är trots olyckan, fast besluten att komma tillbaka när nästa säsong startar i mars-april.

– Absolut, det finns ingen tvekan. Kan jag börja få träna igen i december så ska jag kunna vara startklar till säsongsstart.

”Ger lite av adrenalinet”

Han betonar att olyckan var en ren olyckshändelse.

– Det var ingen som gjorde någonting med flit eller att det var någons fel. Det är bara en sådan sak som händer i racing, för det mesta hinner man bromsa. Man lever med vetskapen att någon gång skadar du dig illa i den här sporten, men jag tycker det är lite av tjusningen att det är farligt. Det ger lite av adrenalinet.

Under söndagen skulle Per-Anders Gråberg ha ridit Ascot Brass i storloppet Breeders’Trophy Classic med 1 058 000 kronor i förstapris. I stället fick Martin Rodriguez uppdraget och vann överlägset.

– Ska jag vara ärlig så går mina tankar till ”P-A” och det är väldigt synd att han inte är här i dag. Han gav Rodriguez råd inför loppet och ska ha ett stort tack, sa tränaren Niels Petersen efter vinsten under söndagen.

Per-Anders Gråberg har 1 854 segrar i karriären och har ridit in över 136 miljoner kronor i prispengar.

Publisert:

Prenumerera på nyhetsbrevet Travkollen

Allt om det hetaste i travets värld – varje fredag!

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Hästar

Galopp