Trav

”Borde aldrig blivit intagen i Sverige”

Så reagerar travprofilerna efter Svensk Travsport besked om Propulsion

Av: 

Andreas Örtengren

TRAV

Propulsion är nervsnittad. Det bekräftar förbundet Svensk Travsport.

Nu fråntas alla segrar och prispengar i Sverige och 26,3 miljoner kronor ska återbetalas till nya hästägare.

Så här reagerar trav-Sverige efter dagens besked.

Lutfi Kolgjini:

– Självklart var det helt givet att resultaten skulle strykas då han aldrig borde blivit intagen i Sverige. De förfördelade kommer nu att få sina pengar. Det är helt rätt men skuldfrågan kan man tvista om. Att Stall Zet ensamma skulle bära ansvaret för det här är helt fel. Någon av ST:s välbetalda personal borde ha sett det här tidigare. Jag tycker det här med tränaransvaret borde prövas i en civilrättslig process. Det har blivit så att man kör detta med tränaransvaret in absurdum. Dessutom kan man ifrågasätta den så kallade externa utredningen om den inte egentligen är en internutredning.

Lutfi Kolgjini.
Robert Bergh.

Robert Bergh:

– Jag har ju alltid tyckt att ST (Svensk Travsport) skött sig jävligt dåligt. Alla bara kör sitt race och på dagens presskonferens fick jag den känslan ytterligare påstruken. Jag kan samtidigt tycka att det är märkligt att ingen ägare, tränare eller någon annan lyckats hitta de där två raderna på dokumentet. Jag har lite svårt att ta in det om jag ska vara ärlig. I övrigt var det väl väntat att resultaten skulle strykas.

Anders Lindqvist.

Anders Lindqvist:

– Det som framkom i dag är väl ungefär det jag hade väntat mig. Det är en otroligt olycklig situation. Jag fanns på plats i USA när auktionen genomfördes och det fanns inga bevis eller tecken då på att han var nervsnittad. Sen kan jag tycka att situationen efteråt också har varit väldigt olycklig med många fel av olika parter under vägen. Det är många som gjort fel.

– Nu säger ju regelverket, tyvärr för Redén, att det måste bli så här. Men det var väntat det ST kom fram till men även om de har svarat för tabbar längs vägen. Om man ändå mitt i all elände ändå ska se något positivt i detta misstag från ST, att de inte upptäckte nervsnittningen, är ju alla ljusa stunder vi fått se ”Proppen”. Det jag hoppas främst nu är att de olika parterna kan bli någorlunda nöjda och till sist stryka ett streck över det här. Tyvärr ser det ut att kunna bli tråkiga rättstvister. Jag hoppas att mina ledord, att älska, glömma och förlåta, kan bli aktuella.

Petri Salmela.

Petri Salmela, tränare till Makethemark:

– Trots att det har tagit väldigt lång tid var det ett väntat och rättvist beslut. Jag vill egentligen inte uttala mig för mycket men jag har sagt hela tiden att rätt ska vara rätt. Jag har också hela tiden sagt att jag inte tror att det här är något medvetet, men regler är regler.

Timo Nurmos.

Timo Nurmos:

– Det som hänt är väldigt tråkigt. Just nervsnittning är mycket allvarligt och jag tycker det är konstigt att ingen upptäckt det här tidigare. Regelverket ser ut som det gör och det hela måste vara så rättvist som möjligt. Vi tränare har alltid ansvaret, vare sig vi är på plats eller inte.

– Jag vet inte alla detaljer men det är väldigt många som drabbats av detta. Spelare, ägare och alla utmärkelser för att nämna en del. Det är inte bara den ekonomiska delen som är tråkig utan det finns så mycket mer i det här. Jag kan säga att det här är utan tvekan den största skandalen i svenskt travhistoria.

– Det man får försöka göra nu är att få det så rättvist som det bara går. Hade det varit någon utländsk tränare så tror jag man hade tagit ett mycket hårdare och snabbare beslut. Själva tävlingsresultaten var tvingade att strykas, man hade inget val på den punkten.

Texten uppdateras.

Svensk Travsports pressträff på Solvalla.
Publisert:

LÄS VIDARE

Ska betala tillbaka 26 miljoner kronor

Prenumerera på nyhetsbrevet Travkollen

Allt om det hetaste i travets värld – varje fredag!

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Trav

Daniel Redén

Hästar

Elitloppet