V75

”Det var fullt kaos och han kunde ha dött där”

Galantis tillbaka på V75 • Tränaren om skräckmorgonen som kunde ha förändrat allt

Av: 

Andreas Örtengren

TRAV

I slutet av september i år stannade tränaren Johan Lejon vid en rastplats för att säkerställa så Derbyfinalisten Galantis hade ensilage.

Då slet sig hästen i morgontrafiken men kunde mirakulöst nog infångas en stund senare, med bara lättare skador.

På lördag är han tillbaka på V75 från Halmstad.

– Under två-tre minuter när han sprang på vägen så var det ren panik, säger 59-årige Lejon till Trav365.

Under lördagen besöker den stora V75-apparaten Halmstadtravet.

Ett kärt återseende i travets elitserie blir Johan Lejon och Galantis.

Den fyraårige hingsten imponerade storligen i slutet av sommaren då han bland annat kvalificerade sig för Svenskt Travderby.

”Galopp i Svenskt Travderby”

Men väl på Jägersro och efter det stora årgångsloppet skulle problemen och orons tid uppenbara sig för Lejon och hans stjärna.

– Han galopperade tyvärr i Svenskt Travderby och tappade runt 20 meter på det. Det var synd då han mötte alldeles för bra hästar i ett sådant lopp för att kunna komma tillbaka. Han var väldigt bra i ordning då, säger Jägersro-tränaren till Trav365.

Tre veckor senare reste tränaren till Solvalla för att försöka kvalificera Galantis för Europaderbyt (Grand Prix l'UET) men han slutade den dagen oplacerad.

På väg hem från nationalbanan till Skåne så hände något som kunde ha förändrat allt för Galantis och tränaren Johan Lejon.

”Full panik”

Utanför Hässleholm stannade han på en rastplats för att säkerställa att Galantis hade ensilage (djurfoder).

När Johan öppnade rampen lyckades Galantis slita sig och skenade helt okontrollerat i morgontrafiken vid den stora vägen.

Det har nu gått 10 veckor sedan den otäcka händelsen.

Med lite distans minns Johan Lejon tillbaka på den skräckfyllda måndagsmorgonen.

– Det var mycket trafik i omlopp. Klockan var 06:20 och det var nästan som 08-trafiken i Stockholm. Många pendlare och människor som var på väg till jobbet. Det absolut värsta var under 2–3 minuter när han var på vägen bland bilar och lastbilar. Då var det full panik från min sida och hade kunnat dö där, säger 59-åringen och berättar vidare om jakten på sin häst:

– Jag tror att han trodde att han var hemma och han ville helt enkelt därifrån. Efter en stund sprang han in i skogen och jag var otroligt orolig över att han skulle skada sig på något staket eller stängsel. Tre kilometer senare hittade vi honom mitt inne i skogen på en plats där han stannade upp. Han var lugnare men ville inte bli infångad. Som tur var kunde jag locka honom med foder från bilen.

Hur har allt det här påverkat honom efteråt?

– Han klarade sig mirakulöst med en mindre skada på benet men visst inser jag ju hur nära det var. Paniken var total. Efter händelsen startade han inte på två månader.

Loppet som Johan Lejon syftar på är den senaste V64-insatsen på Kalmar den 20 november (Final, Fyraåringsserien med 150 000 kronor till vinnaren).

– Peter Untersteiner körde honom för första gången och direkt efter loppet var jag inte helt nöjd med insatsen som fyra men det var väl ändå vad man kunde förvänta sig efter frånvaron.

Peter Untersteiner och Galantis blev fyra senast på Kalmartravet (efter två månaders tävlingsfrånvaro)
Peter Untersteiner och Galantis blev fyra senast på Kalmartravet (efter två månaders tävlingsfrånvaro)

”Kapacitet att vara i segerstriden”

På lördag är Galantis tillbaka i hetluften då han startar från spår nio i bronsdivisionen (V75–5).

Distansen är 2 640 meter med bilstart.

– Han känns fin och jag är nöjd med honom. Han har fått stå inne den senaste tiden och visst har han kapacitet för att vara med i segerstriden men det är inget jag kan begära, troligen slutar han väl fyra. Men man ska också komma ihåg att han har varit skadad och struken så många gånger så att han tjänat alldeles för lite pengar, berättar Johan och tillägger:

– Distansen är inga problem och kusken Erik Adielsson är riktigt duktig. På förhand tycker jag loppet ser mycket öppet ut men det är alltid svårt att vinna på V75. Han är bättre utan skor men vi sätter på lätta alu-skor och kanske tar vi även av honom senskydden.

Med tanke på allt som hände i somras med hästen. Vad betyder han för dig?

– Det är klart att dessa hästar som höjer sig en aning över mängden ofta har en annan personlighet. Han betyder oerhört mycket och så är han ju en hingst. Men jag vill också nämna att mitt sto Sunday Sonata är tillbaka efter lång frånvaro och ska snart ut i race. Hon känns fin och det är också en häst jag gillar skarpt.

Publisert:

LÄS VIDARE

V75-hästen slet sig – sprang ut på bilvägen

Prenumerera på nyhetsbrevet Travkollen

Allt om det hetaste i travets värld – varje fredag!

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

V75

Trav

Hästar

Erik Adielsson

Halmstad

Jägersro