Jerry Riordan

Stjärnans svar – efter dopningsanklagelserna

Här är bilden som får trav-Sverige att rasa • Tränarens svar: ”Försökte aldrig dölja något” • Förbundet kommenterar

Av: 

Erik Pettersson

Andreas Örtengren

TRAV

I en granskning av Trottosport anklagas stjärntränaren Jerry Riordan för att ha dopat sina hästar.

Nu svarar Riordan – och förklarar vad som sker på bilden ovan – som fått trav-Sverige att rasa.

– Det fanns en veterinär på plats och att allt var helt lagligt, säger Riordan.

– Jag kan bekräfta att jag fanns på plats, säger veterinären Carlo Di Dia till Trav365.

På bilden ovan, som Trottosport var först med att publicera, ser man att Jerry Riordan ”slangar” en av sina hästar på den franska träningsanläggningen Grosbois, utanför Paris, 25 januari 2019.

Bilden har fått stor uppmärksamhet i sociala medier där travfans rasar mot Riordan – och metoden han nyttjar.

Slangning är egentligen ”nässvalgsondning” (en slang genom näsborren går ner till magen), något som är otillåtet för svenska tränare att utföra på egen hand, utan får endast göras av veterinär.

I granskningen har sajten pratat med en tidigare anställd som riktar dopningsanklagelser mot den framgångsrika tränaren:

– Det sker hela tiden. Jerry är en duktig tränare, visst, men han gör också saker som man bara inte ska hålla på med. Och bland annat av den anledningen kunde jag inte vara kvar där. Jag ville inte lära mig att slanga, som han tyckte. Jag vill ha en ren sport, där alla tävlar på lika villkor. Riordan slangar kontinuerligt sina hästar efter träningsjobben, inte sällan med DMSO (Dimetylsulfoxid), säger den tidigare anställda i storstallet.

”Försökte aldrig dölja något”

Nu svarar Jerry Riordan – så här säger han till Trav365:

– Det är från Grosbois 2019 med hästen Zahra Mil. Det här var ingen tävlingsdag utan en eller två dagar innan hon skulle tävla. Jag kan hålla med om att bilden ser lite tråkig ut men det som inte syns på bilderna är att en veterinär finns på plats. Han heter Carlo Di Dia och är en veterinär jag arbetat mycket med. Allt skedde helt lagligt. Hästen hade inte druckit tillräckligt så vi fick ge henne vatten och elektrolyter. Det här sättet är mer naturligt och enklare än att ge vätska in i venen. 

På flera bilder ser man att Jerry står med slangen som går in i hästens näsa.

– Vi försökte aldrig dölja något och vi förklarade även för de som var där och tog kort varför vi gjorde på det här sättet, de var lite nyfikna. Det kändes då inte som en stor sak, veterinären var där. Det var egentligen bara en rutingrej och skulle vi ha velat dölja något, varför skulle vi då ha gjort det helt öppet. Jag kan tycka att de borde tagit med veterinären på bilderna. 

Kände du till bilderna sedan tidigare?

– Ja, det gjorde jag. Redan 2019 förklarade jag för förbundet vad som hänt och de godtog min förklaring. Det var aldrig någon story och jag kan bara säga samma sak igen att det fanns en veterinär på plats och att allt var helt lagligt.

Trav365 har kollat med veterinären Carlo Di Dia.

Ja, det stämmer att jag träffade Jerry då på Grosbois och var med honom. Han gav vatten och elektrolyter. Jag kom inför vintermeetinget och kan bekräfta att jag fanns på plats, minns att det var en fredag, säger han.

”Alla händelser som berör dopning är en viktig pusselbit”

Förbundet, Svensk Travsport, har haft koll på de publicerade bilderna sedan 2019.

– Den känner vi till sedan tidigare och är överlämnad till franska förbundet, säger Mattias Falkbåge, utredningschef, Svensk Travsport.

Vad hände efter att ni överlämnat bilderna till franska förbundet och gjorde ni något mer?

– Hade det hänt i Sverige hade vi jobbat med händelsen på ett annat sätt. Nu skedde det i Frankrike och då överlämnade vi informationen. Vad de har gjort efteråt kan jag inte svara på utan det får du fråga dem om. Men det är oavsett viktigt vi får in den här typen av information. Alla händelser som berör dopning är en viktig pusselbit för oss. Just de här bilderna är inte tagna i närtid och jag kan inte heller kommentera enskilda ärenden.

Under förra veckan var tränaren Roger Walmann starkt kritisk till förbundets arbete med dopning i ”Travpodden”. Han menade att ni sticker huvudet i sanden och duckar för frågorna. Hur ser du på hans utspel?

– Jag förstår att vi behöver bli bättre på att kommunicera med vad vi gör. Vi gör väldigt mycket och jag delar inte Walmanns bedömning. Men visst kan vi kommunicera bättre och kan såklart även bli bättre på vårt arbete. Vi jobbar för att utveckla vår verksamhet och inom kort kommer ett nytt utvecklingsverktyg. Vi har ett visselblåsarsystem och arbetar även operativt och förebyggande. Vi har ett helt gäng verktyg och tar varje år 4 000 prover.

Sportchefen: ”Inga trevliga bilder”

Svensk Travsports nytillträdde sportchef, Robert Karlsson, har även han sett bilderna på Riordan och hästen i Frankrike.

– Där är inga trevliga bilder givetvis, det säger sig självt. Vi vill få in information, det är alltid viktigt för oss och det arbetet går vidare. Otillåtna historier ska vi inte hålla på med, de ska inte vara i sporten. Jag kan inte exakt kommentera de här bilderna på Jerry men det jag kan säga att det ser inte trevligt ut. 

Amerikanen Jerry Riordan flyttade till Sverige 2014. Han har tagit hem flertalet storsegrar i Sverige, där Elitloppssegern med Ringostarr Treb 2018 är främsta merit.

Hittills 2021 har Halmstadtränarens hästar sprungit in 12,9 miljoner kronor, så sent som i augusti vann stallets Aetos Kronos miljonloppet Jubileumspokalen på tangerat världsrekord.

Publisert:

Aftonbladet

/

Sportbladet

/

Trav

/

Jerry Riordan

Prenumerera på nyhetsbrevet Travkollen

Allt om det hetaste i travets värld – varje fredag!

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Jerry Riordan

Trav

Sverige

Frankrike