”Nästa gång kanske jag rycker tussarna...”

Fotbollstalangen Malcolm Stolt om framtidsdrömmarna, omtalade målgesten efter debutmålet i Allsvenskan och kärleken till travsporten

Malcolm Stolt är en 20-årig fotbollstalang som i höstas gjorde sitt första mål i Allsvenskan.

Östersunds-spelaren är dock även travälskare och bjöd nyligen på en travrelaterad målgest.

– Den föreställde ett helstängt huvudlag. Nästa gång kanske jag rycker tussarna, säger Malcolm till Trav365.

20-årige Malcolm Stolt är inte bara en lovande fotbollsspelare i Östersunds FK. Han brinner dessutom för hästarna och travsporten. När han gjorde sitt allra första mål mot Häcken en sen oktoberdag kom det således inte som någon större chock att målgesten hade travinslag.

– Den föreställde ett helstängt huvudlag och var riktad till Daniel Wikberg och Per Linderoth som jag känner väl. Jag har även gjort den en gång tidigare när det blev mål mot Brommapojkarna. Jag funderar nu om jag ska rycka tussarna eller något sådant nästa gång men vi får väl se, berättar Malcolm för Trav365.

Hur skönt var det att göra mål mot Häcken?

– Det var jättestort. Jag hade väntat länge på att få göra det. Jag vände bort backen, skottfintande två gånger, som jag brukar göra, och sköt med fel fot. Om jag får säga det själv så var det ett riktigt snyggt mål.

”Det var mitt livs dag”

Innan det bar iväg till Östersund öste han in mål i Örebros juniorlag. 30 mål och 18 målgivande passningar på 33 hela matcher blev det vid ett tillfälle. Vägen mot stjärnorna tycktes vara utstakad. Då kom smällen. Inget nytt kontrakt damp ner.

– Det var min bästa säsong som junior och surt där och då. ÖSK ville annat. Jag var besviken och tvingades ta nya vägar. När Östersund sedan erbjöd mig ett kontrakt var det helt fantastiskt.

Han har dessutom mäktat med konststycket att göra åtta mål i en och samma match – trots att han inledde på bänken!

– Det var helt osannolikt faktiskt. Jag vaknade på morgonen och hade sovit dåligt. ”Hur ska jag kunna spela match i kväll?” Mina föräldrar var på besök och jag tog en prinsesstårta och drack Cola innan. Jag tror att det stod 1–1 eller 2–1. Då sa tränaren, på skämt, i halvtid: ”Gå in nu och gör åtta mål”. Efter tre minuter hade jag gjort tre och började då sikta på åtta, ha ha. Jag trodde knappt det själv när jag gjort åtta raka. Det var mitt livs dag och svårt att göra om för någon.

Trivs bäst på fotbollsplanen – och i sulkyn

Fotbollstalangen blev hästbiten för lite drygt två år sedan och intresset har eskalerat sedan flytten till Östersund. Han är med och äger sammanlagt tre hästar. Bland annat Kalaxy Boko som har vunnit fyra lopp på 21 starter och inom kort flyttar till Per Linderoth.

En dyr hobby, gissar vi?

– Det är det men jag lägger inte pengar på annat. Krogen gillar jag inte. Sporten är charmig på sitt sätt och det blir så personligt.

Fotboll och hästar är hans liv, kryddat med lite fiske. Han gillar att lämna in något system då och då med sina vänner, och ibland går man till och med plus på spelet. Ännu så länge är det farsan som lyckats bäst.

– En gång var vi dock nära att ta hem hela potten men torskade på målfoto. Jag tycker att det är en skön avkoppling att kolla på trav när jag inte tränar eller kikar på fotboll.

Vad gör du på fritiden när du inte lirar boll eller förlorar pengar på spelet?

– Då sitter jag helst i sulkyn och kör häst.

För en tid sedan besökte han Jörgen Westholms travcamp och sedan dess har de två utvecklat en vänskap. På sikt har Malcolm inte något emot att ha häst hos den skicklige tränaren. Travintresset i Östersunds FK verkar rätt begränsat till Stolt och mittfältaren Ludvig Fritzson.

– De andra verkar nog undra vad det är man håller på med... men det är kul att jag har någon som det går att prata trav med.

Ny tränare – då blommade han ut

När Trav365 når Malcolm på telefon har han precis återhämtat sig efter sjukdom. Östersund slutade sist i Allsvenskan och får börja om i Superettan med drömmar om att snabbt ta sig tillbaka till finrummet.

För Malcolm Stolt finns förhoppningar, på sikt, om att bli proffs utomlands, samt spela in sig i landslaget. Idolerna är en viss Zlatan Ibrahimovic och Ronaldo, som till vardags lirar i favoritlaget Manchester United.

– Det är dock inget jag går och tänker på. Klubblaget är det viktigaste för mig. Det började bra under försäsongen då jag fick mycket speltid, sedan mindre av det, men när vi fick en ny tränare blommade jag ut. Mina främsta egenskaper? Att jag har bra teknik, spelförståelse och är bra i luftrummet. Och så näsa för mål.

Är du vår näste Alexander Isak?

– Ja, det är inte omöjligt. Jag är dock en kille med fötterna på jorden och vet att det krävs extremt mycket för att komma långt, avslutar Malcolm.

Publisert:

Prenumerera på nyhetsbrevet Travkollen

Allt om det hetaste i travets värld – varje fredag!