– Var bestämt innan att vi inte startar i Boden

Därför går inte Readly Express till Boden och Norrbottens Stora Pris på lördag: ”Tufft för hästarna att åka”

Foto: TR Media
Timo Nurmos, Readly Express, skötaren Inga Perk och kusken Jorma Kontio.

avErik Pettersson

TRAV

Efter utklassningen i Jämtlands Stora Pris ville många se Readly Express i Norrbottens Stora Pris på lördag.

Men så blir det inte.

Anledningen:

– Det tufft för hästarna att resa långt och det är så varmt hela tiden nu, säger tränaren Timo Nurmos.

Tio timmars enkel resa till Östersund får räcka för Readly Express. Dessutom blev det strul när han anlände till Östersund i lördags.

När Stall Nurmos stora hästbuss kom till banan fanns det inga boxar till hästarna.

– De fick stå en extra-timme på bussen. Det blev lite strul. Vi ringde i torsdags och sa när vi skulle komma. De hade kvällstrav där så vi tajmade det perfekt och banan lovade att fixa boxarna, men de var inte klara. De kom inte in i boxarna före 12 på natten.

Det låter inte bra?

– Men livet är så, allt är inte optimalt, jag har inte klagat på banan, jag är ingen som klagar. Det är inte hela världen, men det är ju inte roligt att hästarna får stanna en timme extra på bussen, efter en sån lång resa. De vill till boxen, vila och kanske kissa…

”Är mycket känslig”

Det verkade dock gå bra den här gången. Timo Nurmos tog en tränardubbel på V75 där både Erik Sting och Readly Express imponerade.

– Alla hästar gick bra! konstaterar Timo.

Det fanns i planen att Readly Express skulle ut i Boden på lördag i Norrbottens Stora Pris.

Och efter lördagens kross där superhästen vann på 1.10,0 över 2 140 meter ville alla se honom en gång till.

Så blir det inte.

– Det var redan planerat i veckan innan, det var därför vi tog stora bussen till Östersund. Resan tog tio timmar och det var jättevarmt. Hästarna åkte mitt på dagen på fredag och var hemma på söndag morgon. Och det är en ännu längre resa till Boden, 15 timmar. Det är tufft för hästarna att resa, och sedan värma och springa lopp, för att sedan åka hem.

Vissa hästar har svårt att få i sig vätska på resor och är känsliga för nytt vatten. Så även Readly Express, som får dricksvatten köpt på dunk när han är ute och reser.

– Han är mycket känslig, han får sånt vatten som människor dricker, rent vatten som inte smakar något. Här hemma får han vanligt vatten, som han är van med, men på resor får han såna dunkar, han är känslig och vill inte att det smakar annorlunda.

”Vi går inte ut i vanliga lopp”

Vad säger du om hästens lopp i lördags?

– Han kändes fin här hemma, därför anmälde jag honom. Det kändes att han är på väg mot forrmen igen, tillbaka till tävlingsvikten.

Han var precis lika fin som han varit här hemma väl i loppet. Banan var lite hård där, därför gick det fort i loppen. Det sliter mer på hästarna.

Hur mår Readly Express efter uppvisningen?

– Nu vilar han bara och njuter av livet i hagen. Han äter upp sig. Nu får han ta det lite lugnt i några dagar, sen börja träna igen.

Var kan han starta nästa gång?

– Det är mest vanliga guldlopp kvar i juni nu, vi går inte ut i några vanliga lopp. Sen börjar det bli lite större lopp i juli, säger Timo Nurmos.

Då kan hästen gå i sitt livs första sprinterlopp.

– Han har aldrig gått i sprinterlopp, men han har visat att han kan öppna bra och avsluta fort. Han har farten i kroppen. Det är svårt att spekulera i hur svårt han kan springa över kort distans, säger Timo Nurmos.

ARTIKELN HANDLAR OM

V75

Östersund

Boden

Trav

Hästar