”Jättevarningen inför Elitloppet är utfärdad”

Plusbetygen efter V75 – han får FEM plus: ”Så cool är bara en vinnare”

Foto: MALIN ALBINSSON/TR BILD
Örjan Kihlström belönas med fem plus.
TRAV

Örjan Kihlström, 55, har prickat toppformen.

Vinnare av båda Pokalloppen under samma dag – på två helt skilda sätt.

Varningen inför Elitloppet till alla övriga är härmed utfärdad.

Lågmälde Kihlström, 55, har vunnit Prix d’Amérique med Maharajah. Han har vunnit Elitloppet med Nuncio. Bland annat.

Söndagen 27 maj ska han lotsa Daniel Redéns Propulsion mot en ny triumf i Elitloppet.

Har någon tvekat på Örjan Kihlströms kuskform? Sluta med det på en gång.

Skapade mil ner till favoriten

Den här lördagen bjöd på ren och skär uppvisning – i klassisk Örjan Kihlström-anda.

För att citera Micke Nybrink efter segern i Drottning Silvias Pokal med Dibaba på nytt svenskt rekord – efter ett helt ursinnigt tempo:

”Han är livsfarlig som kusk. Han väntar och han väntar”.

Då kopplade Björn Goop greppet, som skjuten ur en kanon i starten med Feed Your Head och skapade flera mil ner till Kihlström och storfavoriten. Kihlström gjorde som Nybrink sa efter loppet: ”Han väntade, och han väntade, och han vann till sist ändå”.

Lika lugn i svaren som på banan

I Gustaf V:s Pokal vann han från spets med Perfect Spirit på 1.11,1. nytt banrekord och tangerat svenskt rekord.

Två miljonsegrar – på samma dag. Om Kihlström hetsade upp sig för det? Knappast. Lika kylig och lugn i svaren, precis som på tävlingsovalen:

”Det är extra stort att bara vinna ett, att vinna båda två under samma dag smäller ännu högre så klart”, sa han.

Så cool är bara en vinnare som vet exakt när stöten ska sättas in.

▪▪▪

Till sist: Vilken fartfest på Åby. Svenska rekord, tangerade banrekord, tangerade världsrekord. Nu har travsporten (och banorna) i Sverige vaknat ordentligt efter den stränga vintern. Och ännu bättre lär det bli. Det är bara att spänna fast sig och åka med.

V75:s 5 bästa prestationer – och den sämsta:

Vem: Örjan Kihlström, vinnande kusk i Drottning Silvias Pokal och Gustaf V:s Pokal.

Kommentar: Mycket är redan sagt, men att vinna båda Pokalloppen under en och samma dag (ja, jag vet att han vann med båda favoriterna) är respekt. Och att vinna på det sättet? Svenskt rekord vid båda segrarna, en seger från ett till synes hopplöst läge och en seger från spets.

Snart är det Elitlopp, gissa om konkurrenterna är förvarnade om att Kihlström har prickat in formtoppen.

Vem: 1 Perfect Spirit (V75–7)

Kommentar: Vi visste att Perfect Spirit var bra. Hästen har ju för tusan vunnit Hambletonian i USA. Men det finns alltid frågetecken när USA-stjärnorna kommer över Atlanten. Acklimatiseringen hos tränare Daniel Redén kan knappast någon klaga på. Nytt svenskt rekord och tangerat banrekord på tiden 1.11,1. Och allt detta genom att ta ledningen i loppet från start och göra allt jobb själv. Var kommer detta sluta?

Vem: 3 Handsome Brad (V75–4)

Kommentar: Fjolårets Kungapokalsvinnare och Sprintermästare Diamanten. Fjolårets Sprintermästar-tvåa Muscle Hustle. Lutfi Kolgjinis kanon Rajesh Face. Ja, någon av dem skulle ju bara ha vunnit detta på förhand.

Det vägrade Handsome Brad och Carl Johan Jepson gå med på. Tangerat världsrekord på 1.11,7 – trots att ”norsken” var oryckt. Häftigt värre. Vid en ”vanlig” omgång så är detta givetvis plus.

Vem: 4 Dibaba (V75–1)

Kommentar: Absolut ingen kunde förutspå att finalen av Drottning Silvias Pokal skulle få den inledningen som den fick.

Det såg nästan komiskt ut, som två olika lopp. Björn Goop och Feed Your Head bombade från start och hängde av hela startfältet, mer eller mindre, och drog iväg på 1.06,1 första 500 metrarna. Varvet på 1.08,5. Visst att Dibaba var brakfavorit, men att ta igen den helgalna lucka som uppstod – med den inledningen – i andraspår. Det sätter perspektiv på vilken häst det här är. Urstark.

Vem: 9 Nadal Broline (V75–3)

Kommentar: Det var hårdingar till start som jagade en Elitloppsbiljett. Norge-hoppet och Olympiatravstvåan Giveitgasandgo, Johan Untersteiners Day or Night In, den ”nya” Delicious U.S.: Double Exposure. När allt var över så stod årsdebuterande (!) Nadal Broline som vinnare – och en Elitloppsbiljett från Solvallas sportchef Anders Malmrot till tränaren Reijo Liljendahl. En segertid på 1.10,4 i en årsdebut och dessutom en Elitloppsbiljett. Svårt att önska så mycket mer.

Vem: 5 Muscle Hustle och 8 Diamanten (V75–4)

Kommentar: Det var en glimrande diamant som vann på V75 på Bergsåker 21 april och snacket om Elitloppet kom igång. Det tog nog slut efter V75 på Åby. Det fanns inget kräm i Diamanten med 600 kvar (slutade sexa), något som Stig H Johansson också berättade om i tv-sändningen och att någonting inte var bra. Trist.

Robert Berghs Muscle Hustle kunde också varit en häst för Elitloppet. Här tog det roliga slut innan det knappt hann börja med en galopp.

Här är de fem högsta V75-vinsterna 00:35

avDaniel Söderbäck

ARTIKELN HANDLAR OM

V75