Trav

Kihlström nådde magiska gränsen

TRAV

Tog seger nummer 6 000: ”Det är många segrar”

Örjan Kihlström efter seger nummer 6 000 i karriären med hästen Cabades.
Örjan Kihlström efter seger nummer 6 000 i karriären med hästen Cabades.

Örjan Kihlström blev den sjätte travkusken att nå 6 000 segrar.

Den togs vid fredagens lunchtrav på Solvalla och jubileumshästen var Cabades.

– Det är många segrar och det är inte så många som har klarat av det, sa Kihlström.

Tidigare var det bara fem kuskar som tagit 6 000 segrar. Dessa är Jorma Kontio, Olle Goop, Stig H Johansson, Åke Svanstedt och Björn Goop.

Nu har även Örjan Kihlström, 54, anslutit till den celebra samlingen. Tillsammans med Marcus Lindgren-tränade Cabades nådde han den magiska gränsen.

– Det är många segrar och det har runnit lite vatten under broarna under tiden. Det har hänt mycket, sa Örjan Kihlström och på frågan vilka hästar som betytt mest för honom svarade han.

– From Above, Maharajah, Delicious, Nuncio. Jag kan inte sära på de fyra. De är unika hästar.

– Det har bara funnits travsport för mig. Jag har aldrig haft en tanke på att jobba med något annat, så självklart är jag väldigt glad och tacksam och stolt att det gått så bra i min karriär, säger Örjan Kihlström.

Tog första segern som 18-åring

Han inledde sin karriär tidigt och redan som 18-åring tog han sin första seger och det var med Jarramas på Solvalla 1980.

Örjan Kihlström är en av världens främsta och mest respekterade kuskar. Han har vunnit åtskilliga storlopp med många världsstjärnor.

– Elitloppet, Prix d'Amérique och första Kriteriesegern sätter jag främst. Det var en dröm för mig att få vinna Kriteriet och samtidigt även Oaks. Året efter blev det Derbyt och ett år senare Elitloppet. Allt skedde med samma häst From Above, påminner Örjan Kihlström.

I fjol hade Solvalla-kusken ett rekordår då han segrade i tolv miljonlopp och körde in över 52 miljoner kronor. Det belönades med titeln Årets Kusk för åttonde gången. Som kusk har han även blivit rikschampion 1999 och 2000 och i V75 (V65) är han klar tvåa i maratontabellen bakom Stig H Johansson.

Kanal75

Publisert:

Aftonbladet

/

Sportbladet

/

Trav

Prenumerera på nyhetsbrevet Travkollen

Allt om det hetaste i travets värld – varje fredag!

Ja, tack!