Trav

”Ludde” har min vinnare i Derbyt

Av: 

Mattias Karlsson

TRAV

Karlsson: På söndag står Rajesh Face som vinnare Höstens fem höjdpunkter

Den skandinaviska storloppssäsongen för den äldre eliten är över.

I stället blir det fokus på den svenska unghästfinalsäsongen.

På söndag står Rajesh Face och Lutfi Kolgjini som vinnare i Derbyt.

Visst har vi några hyfsade lopp kvar för den äldre eliten under hösten, som SM, C.L. Müllers Memorial och Frances Bulwarks lopp.

Men efter Ringostarr Trebs seger i Sundsvall Open Trot på V75 på Bergsåker i lördags är det slut på miljonloppen för året.

Mycket av fokuset flyttas ut internationellt till bland annat Masters-finalen på Vincennes i Paris lördag den 9 september, VM-loppet på Yonkers Raceway i New York lördag den 14 oktober och de förberedande loppen i Frankrike inför Prix d’Amerique.

Vi har fått några riktiga stora och minnesvärda höjdpunkter under de skandinaviska storloppssäsongen:

1) Bold Eagles kross på 1.08,4 i Elitloppsförsöket på Solvalla, den i särklass bästa Elitloppstiden någonsin.

2) Upploppsduellen mellan Readly Express och och Twister Bi i femåringsloppet Jubileumspokalen på Solvalla, där den förstnämnde klockades för världsrekordtiden 1.09,9 över medeldistans.

3) Propulsions spurt i Hugo Åbergs Memorial på Jägersro med segertiden 1.08,1 i ett av de bästa travlopp som har körts – det är den näst bästa tiden i världen genom tiderna efter Sebastian K.:s världsrekord på 1.07,7 på Pocono Downs i Pennsylvania 2014, och då sprang Propulsion mestadels i andraspår på blöt bana.

Visst pågår de stora unghästloppen under större delen av sommarhalvåret med  bland annat avklarade Kungapokalen, Sprintermästaren och Stochampionatet.

Nu är det ändå dags för de stora finalerna: Derbyt för de svenskfödda fyraåringarna på Jägersro den första söndagen i september, Kriteriet för de svenskfödda treåringarna på Solvalla den första söndagen i oktober och Svensk Uppfödningslöpning för de svenskfödda tvååringarna på Jägersro som nu körs i början av december.

Klassiska och ärofyllda Derbyt avgörs alltså nu på söndag.

Solklar förstahäst för mig i Derbyt är Lutfi Kolgjinis Rajesh Face efter en Bold Eagle-liknande kross i uttagningsloppet. Raja Mirchi-sonen, som är mer lik Joke Face, är oslipad men urstark.

”Ludde” kommer att få sin tredje gula segerkavaj efter Joke Face 2010 och Mosaique Face 2013.

Utmanare saknas ändå inte – Johan Untersteiners Raja Mirchi-son Cyber Lane ska köras i spets, och Timo Nurmos Global Trustworthy är en spännande outsider efter insatsen i i andra- och tredjespår i uttagningsloppet.

Det här är höstens fem höjdpunkter enligt mig: 1) Derbyt, 2) Kriteriet, 3) Masters-finalen, 4) VM-loppet, 5) Breeders Crown-finalerna.

I nästa lördags Masters-final kommer vi bland annat att få se Jerry Riordans heta stjärnduo Twister Bi och Ringostarr Treb mot Bold Eagle.

Twister Bi kommer sedan också höra till utmanarna till Åke Svanstedts regerande världsmästare Resolve i VM-loppet.

Publisert:

Prenumerera på nyhetsbrevet Travkollen

Allt om det hetaste i travets värld – varje fredag!

Ja, tack!