Trav

”Det kan vara dags för en skräll i år”

Av: 

Michael Carlsson

TRAV

Michael Carlsson om Derbyfesten: ”Det vinstgivande kortet”

Han vann Svensk Uppfödningslöpning som tvååring.

Därefter har han varit med i alla stora finaler.

I dag tror jag att Gareth Boko kan ­skrälla i Svenskt Travderby.

Trav | Aftonbladet

 Dags för travsportens blå band på Jägersro i eftermiddag: Svenskt Travderby. Förutom två miljoner kronor i förstapris (fast dubbla prispengar eftersom alla utom Sobel Conway är premiechansade), väntar gul Derby­kavaj och evig ära och berömmelse. En Derby­vinnare blir aldrig glömd sägs det.

Det är upplagt för ett intressant race och det kan både bli en rivig inledning och ett stökigt lopp. Mycket hänger på kuskarna Johan Untersteiner och Lutfi Kolgjini som båda vill köra i ledningen med favoritduon Cyber Lane respektive Rajesh Face.

Jag tror att det kan vara dags för en skräll i år. Hade länge, och har fortfarande, feeling för Global Trustworthy som gjorde en enorm prestation som tvåa i den snabbaste avslutningen i sitt uttagningslopp, 1.06,5 sista 500, via andra- och tredjespår. Läget är förvisso inte bra med spår sju bakom bilen men bättre än tolv som han hade senast. Jag pratade med Timo Nurmos i veckan, som är en mästare på att ställa i ordning till stora lopp, och han hävdar att Global Trustworthy känns ännu finare efter senaste loppet och ska vara ytterligare förbättrad nu.

Global Trustworthy är mycket startsnabb och det ska bli intressant att se vad Jorma Kontio gör från start. Jag blir inte ett dugg överraskad om Nurmos och Kontio får ­ikläda sig en ny gul Derbykavaj för andra året i rad.

Men samtidigt om det blir ett högt uppskruvat tempo kommer Gareth Boko in i matchen. Man måste beundra den här fyra­årige hingsten som efter att han vann Svensk Uppfödningslöpning som tvååring på Jägersro har varit med i Kriteriet, Breeders Crown, Kungapokalen och nu ­tagit sig till Derbyt.

Bättre än någonsin

Hade ett intressant snack med tränare Lugauer i veckan som berättade att ­Gareth Boko vann med krafter kvar och hade det norska huvudlaget oryckt ­senast. Lugauer var också jättenöjd med jobbet i torsdags och hävdade att ­Gareth Boko är bättre än någonsin och ­absolut kan vinna Derbyt. Kretsen kring hästen fick välja som nummer två vid lottningen och valde bakspår, eftersom han kan bli spänd med framspår. Rygg på startsnabbe Policy of Truth är perfekt och Gareth Boko sitter bra till direkt.

Sedan kan hästens syl­vassa speed vara det vinstgivande kortet till slut.

Som spelad till blott fem procent i dagsläget känns det mycket intressant och Gareth ­Boko är mitt drag i Derbyt.

 När det gäller Derbystoet tror jag på favoritseger. Cash Crowe såg ut att ha ­avgjort Stochampionatet när hon kom till ledningen innan det plötsligt blev galopp. ”En av mina tyngsta förluster i karriären”, sa en bedrövad Johnny Takter efteråt.

Efter lite justeringar av tränaren Petri ­Puro, med muskulär behandling och borttagning av vargtänder på hästen, kom ­Cash Crowe ut och gjorde en enormt imponerande insats i försöket till Derbystoet. Hon fullständigt demolerade konkurrenterna när hon klev runt dem i spåren efter en kort startgalopp.

Att hästen har en fysik långt utöver det vanliga har hon visat flera gånger och hon var inte trött efter loppet. Tränare Puro säger dessutom att Cash ­Crowe känns ännu bättre i träningen efteråt och nu får hon och kretsen sin revansch efter missen i Sto­championatet.

Med all respekt för Ultra Bright och de andra krossar Cash Crowe samtliga om hon sköter sig.

 I V75-inledningen får man nog bara rätta in sig i ledet och spika stor­favoriten Star Advisor Joli. Han är en ruskigt effektiv spetshäst och ledningen tar han och sedan lär ingen göra jobbet och trycka på utsidan. Hästen kommer sannolikt att glida undan till en säker seger.

 I V75-2 är Undies favorit. Han räckte inte i Derbykvalet senast men nu är det enklare emot och läget är klart bättre. Men Igor Ribb, som mest har bokstäver i resultat­raden, är mycket snabb i benen och sköter han sig kan det bära av till ledningen och då kan han bli kvar där in i mål.

Varning även för bortglömde Joyride ­Cane som har form och kommer från seger.

 Chiquitita Diablo kommer från seger, ska gå med lättare balans och jänkarvagn den här gången. Det är klart att Peter Unter­steiners sto är den stora snackisen och favoriten i loppet. Men Miss Bubbly har spår innanför och är snabb ut och har vunnit från ledningen på slutet.

Det blev ett par streck till i V75-4 och i stolopp kan det hända saker ...

Trav | Aftonbladet

Ingen bluff

 K.G.Bertmarks Minne, även kallat Amatörernas Elitlopp, ser Ulisse Kronos ­favorit med säkre Håkan B Johansson vid tömmarna. Hästen vann senast, även om han var missgynnad av banan, och ska den här gången tävla barfota och i jänkarvagn.

Han blir inte lätt att tas med men jag håller en extra tumme för duktige Patrik Fernlund som rattar Alorac Mathbell och dennes seger senast var ingen bluff då han fick göra jobbet den tunga vägen men ändå vann i övertygande stil.

 I V75-avslutningen hoppas och tror jag att Roger Malmqvist kan bjuda på en härlig vinnare i Farzad Boko som står lite på tur för en seger. Han satt fast med gott om krafter kvar senast och fjolårets Derby­finalist kan mycket väl tugga ner samtliga till slut.

V75 från Jägersro sänds i TV12 klockan 14.00

Micke Carlssons V75-system

V75-1: 5 Star Advisor Joli (7, 9)

V75-2: 2, 4, 8, 6, 10 (3, 12)

V75-3: 3 Cash Crowe (2, 4)

V75-4: 6, 5, 3, 13, 12, 1, 11, 7, 4, 2 (14, 15)

V75-5: 3, 9, 10 (4, 2)

V75-6: 9, 7, 5, 1, 2 (4, 10)

V75-7: 11, 10, 12, 8 (13, 9)

3 000 rader/1 500 kronor

Publisert:

Prenumerera på nyhetsbrevet Travkollen

Allt om det hetaste i travets värld – varje fredag!

Ja, tack!