Trav

Han lyckades – med magiska milstolpen

TRAV

Jörgen Westholm tog 1 000:e kusksegern: ”Aldrig ångrat mitt yrkesval”

Jörgen Westholm.
Jörgen Westholm.

Jörgen Westholm nådde en milstolpe under fredagens V64-tävlingar i Gävle.

Med egentränade Ponce de Leon tog han karriärens 1 000:e kuskseger.

– Nu är man med i de stora grabbarnas klubb, sa jubilaren.

27 år efter karriärens första seger med Hetty Roy blev Jörgen Westholm tusenklubbens 92:e medlem när han i fredagkvällens sjätte lopp skar mållinjen som etta med den sexårige valacken Ponce de Leon.

– Det kändes tidigt att det skulle bli seger. Jag tycker att jag la mig på ett sådant jämnt tempo att Ulf (Ohlsson med favoriten Mellby Diamant) skulle få svårt att komma upp och lägga sig på utsidan, sa Rommetränaren.

Redan 2013 tog Jörgen Westholm sin 1 000:e tränarseger tillsammans med Ukino du Vivier och han är nummer 39 i den svenska travhistorien att ta plats i både kuskarnas och tränarnas tusenklubb.

Vann storlopp

Första fullträffen i V75 kom med Action Man 1996 och där blev även många segrar för elvafaldige miljonären Super Light, den häst som Westholm rankar etta bland alla sina vinnare. Den hittills största segern kom emellertid med en annan häst.

– Känslomässigt är Annickas seger i Svenskt Travoaks 2008 störst. Jag köpte henne som ettåring och stack ut huvudet och sa att jag skulle vinna loppet redan då. Min långsiktiga plan höll och det är det enda storloppet som jag vunnit som favorit.

”Långsiktig satsning”

Förra året slog Jörgen Westholm rekord i både inkörda pengar (12 miljoner kronor) och antal segrar (112) till stallet. I år har framgångarna fortsatt och håller stallet tempot uppe kommer 2017 bli ett nytt rekordår.

– Jag ser framgångarna som ett resultat av en långsiktig satsning och utvecklingen av min egen träningsanläggning de senaste åtta åren, sa Westholm efter loppet.

Sommarjobbade i stall

Jubilaren har aldrig ångrat sitt yrkesval. Att han skulle bli travtränare bestämde han sig för redan som liten grabb.

– Jag var tio år gammal och hade sommarjobb i ett stall och kom tillbaka när terminen startade och sa att jag ska bli travtränare. Inte en enda dag har jag ångrat mitt yrkesval och det är jag glad över. Jag har vunnit tusen lopp, kört bort 500 och gett bort 500. Det är väl bra att ha tagit sig hit då! sa Jörgen Westholm skrattande i Gävletravets vinnarcirkel.

Ola Johansson/Kanal75

Publisert:

Aftonbladet

/

Sportbladet

/

Trav

Prenumerera på nyhetsbrevet Travkollen

Allt om det hetaste i travets värld – varje fredag!

Ja, tack!