Amatören: Får vara bra för att slå henne

TRAV

Hon har krossat sina konkurrenter och tagit fem raka segrar.

På lördag blir familjehästen Charlotte Stone jättefavorit på V75.

– Man är dum om man inte tror på chans, de andra får vara bra för att slå henne, säger tränaren Jan Sundell.

Det fyraåriga stoet Charlotte Stone kom igång sent och inledde tävlingskarriären i år. Hästen tränas av amatörtränaren Jan Sundell som för två år sedan slutade som proffstränare. För några månader sedan flyttade Sundell från Hudiksvall till Ekerö utanför Stockholm och började som hjälptränare åt Stefan Hultman. På vardagarna tränar Sundells fru och dotter hästen och på helgerna är det Sundell själv som sköter träningen. Men för tillfället är Sundell sjukskriven då han opererat en axel och kan då följa hästen på hemmaplan.

Men trots den sena debuten var hästen tidigt lovande och startklar redan som treåring.

– Vi har medvetet tagit det lugnt med henne eftersom hon är så stor. Hon tränade bra som treåring men det blev att vi lät henne utvecklas i egen takt. Det har man absolut inte ångrat nu efter allt man fått uppleva, säger Jan Sundell.

Segermaskin

Charlotte Stone har på åtta starter vunnit sex lopp och imponerat stort. Faktum är att hästen aldrig förlorat felfri och vid flera av segrarna har hästen krossat och utklassat sina konkurrenter.

– Hon har varit mycket bra och imponerat på mig varje gång. Hon galopperade alldeles efter start senast men vann ändå. Hon satt sist tills det var 700 meter kvar men sen gick hon bara runt dem. Vi har aldrig behövt driva henne.

På lördag, när Bergsåker arrangerar V75, startar Charlotte Stone som jättefavorit i V75-4 med Ulf Ohlsson i vagnen. Och efter de övertygande segrarna tror tränaren på ännu en triumf.

– På det sättet hon vunnit sina lopp är man dum om man inte tror på chans. V75 är alltid V75 men jag tror absolut att hon är med och gör upp om segern. Felfri så tror jag de andra får vara bra för att slå henne, så är det. Man måste tro på henne.

”Ingen betydelse om hon tappar”

Men det finns ett orosmoln inför starten på lördag. Hästen har visat sig vara lite osäker och spår fem i volten är inte optimalt.

– Skulle man valt spår hade jag inte tagit spår fem, men jag tror inte att hon kommer galoppera på grund av spåret. Det är bara att han tar det lugnt från början och det har ingen betydelse om hon tappar lite, hon är nog med och slåss om segern ändå. Hon har visat att hon är så bra, säger Jan Sundell till Trav365.