Trav

Kan vinna Derbyt – andra året i rad

Av: 

Minimedia

Erik Pettersson

TRAV

Storhästägaren Tommy Nilsson var nära att sluta med trav förra året – då vann hans Mosaique Face Derbyt och Europaderbyt inom en månad och räddade hans satsning.

På söndag kan han vinna Derbyt för andra året i rad som delägare till Archangel Am.

– Det finns inte, det är magiskt, säger han till Trav365.

När Tommy Nilsson fick dra på sig den gula kavajen efter Derbysegern med Mosaique Face i fjol så räddade det hans fortsatta satsning på travsporten.

– ”Mosaiquen” vaknade till i augusti förra året. Han hade varit medioker på vårkanten, men sen hände något magiskt med honom, han började dominera totalt. Det var verkligen i rätt tid, jag hade mer eller mindre bestämt mig för att sluta satsa på trav, sälja allt och gå vidare, om det fortsatte visa röda siffror. Jag var lite trött på det och som alla vet kostar det en hel del pengar...

”Var lyriskt där ett tag”

Efter triumfen på hemmabanan Jägersro åkte Mosaique Face upp till Stockholm och vann Europaderbyt.

På en månad hade hästen, som enligt ägaren varit "medioker" innan, vunnit fyra miljoner kronor.

– Det var lyriskt där ett tag. Det tog verkligen ett tag innan man landade. Jag har lärt känna några riktiga traventusiaster genom åren och de sa till mig att jag troligtvis inte fattade hur stort det var. Men jag förstod och jag vill nog påstå att det är större att vinna Derbyt än att vinna Elitloppet, eftersom att Derbyt kan man bara vinna en gång med en häst, som fyraåring, säger Tommy Nilsson och fortsätter:

– Och i år kan jag vinna Derbyt igen som ägare. Det finns inte, det är magiskt.

”Vill kunna tjäna pengar"

Hästen han kan göra det med är Archangel Am som han deläger tillsammans med Stall Behåll, det vill säga familjen Kolgjini. I våras köpte Nilsson in sig jättetalangen efter lite dribblande med chefen själv, Lutfi.

– För en gångs skull var det inte ”Ludde” som kom till mig och ville att jag skulle köpa hästar. Jag gick till honom och frågade om den där Archangel Am var till salu. Han sa att jag fick köpa hans halva och skulle ha ex mycket pengar för det. Jag sa nja, det får jag nog smaka på. Vi tjabbade lite, sen åkte jag ner till honom en sista gång och vi blev överens i hans kök.

Ett bra köp...

– Ja, det var ett bra köp, med facit i hand. Jag är intresserad av trav, men ingen expert eller hästfreak, men jag ser en affärsidé i det här, jag vill kunna tjäna pengar.

– Men det är ingen garanti att det går bra bara för att man köper dyra hästar, för fem-sex år sedan köpte jag en ettåring på Kolgjinis auktion för 1,7 miljoner kronor och den har i princip inte sprungit in en spänn. Men jag är lyckligt lottad att jag har fått vara med på Mosaiques Face och Archangel Ams resa nu, det är få förunnat att ens få en sån här häst under en livstid.

”Pulsen kommer slå lite extra”

Nu kan du alltså vinna Derbyt för andra året i rad som ägare, det kan inte ha hänt tidigare, hur känns det?

– ”Ludde” påstår att jag kommer att bli historisk på söndag, och bli den första som får sätta på mig den gula kavajen två år i rad. Man är otroligt glad och stolt. Det kommer nära nu och pulsen kommer att slå lite extra på söndag, men att bara komma med till final är stort för mig. Men jag vill så klart att han ska vinna.

Vad tror du om chanserna?

– Han är favorit tillsammans med Ivar Sånna. Går han felfritt så är han definitivt bland de tre, det är antingen eller, du vet hur det är med ”Ludde”, allt eller inget. Han galopperar eller vinner.

På fredag har Lutfi Kolgjini sin årliga hästauktion på gården i Vomb och Tommy Nilsson är en trogen besökare.

Ska du inhandla en framtida Derbyvinnare?

– Min fru sätter sig på tvären och säger att Tommy nu får det räcka, men jag är väldigt, väldigt svag för en häst.

Vem?

– Rajesh Face heter den efter Raja Mirchi. Jag har varit ner och kikat på honom och han är kung där, styr och ställer. Vi får se. Den kommer bli dyr, den kommer nog att klättra över 1,5 miljoner kronor...

”Ingen vågar svara”

Ett eventuellt auktionsköp på fredagen och chans på ny gul kavaj på söndag, men det är inte slut där.

Under lördagens V75-omgång startar Mosaique Face med bra chans i gulddivisionen. Snacka om helg för Nilsson på ”himmabanan” Jägersro.

– Han fick bra spår och går han felfritt så tror jag att han vinner. De har respekt för hästen och ”Ludde”, så det är nog ingen som vågar svara.

Förra årets Derbyseger för Mosaique Face var värd två miljoner kronor. I och med att Archangel Am är anmäld till Premiechansningen kan han ta hem dubbla förstapriset, fyra miljoner kronor om han skär mållinjen först på Jägersro på söndag eftermiddag.

Publisert:

Aftonbladet

/

Sportbladet

/

Trav

Prenumerera på nyhetsbrevet Travkollen

Allt om det hetaste i travets värld – varje fredag!

Ja, tack!