Legendaren tillbaka – efter startdramat

TRAV

Thomas Nilsson om chanserna i kväll och fjolårets lopp

Foto: Kanal 75
Thomas Nilsson kör Need for Speed i V75-1. I fjol blev det kaos i starten av legendloppet då Thomas Nilsson ramlade ur sulkyn.

I fjol blev det dramatik när travlegendaren Thomas Nilsson ramlade ur sulkyn några minuter innan start.

I kväll är kusken tillbaka i loppet – men bakom en annan häst.

– Det hade kunnat sluta med ett ordentligt fiasko i fjol, men det det redde ut sig, säger han till Trav365.

Förra året var det första gången som ”Ahlsell Legends” kördes på Solvalla och det blev stor succé.

I kväll är det dags för det uppskattade loppet igen, där flera kusklegendarer gör upp.

Ifjol blev det dock dramatiskt när Thomas Nilsson ramlade ur vagnen kort före start när hästen Vici Lane reste sig på bakbenen.

Dock lyckades Nilsson hålla i tömmarna och vägrade att släppa hästen. Kusken Johan Untersteiner kunde snabbt springa fram och hålla i hästen som lugnade sig.

”Det såg illa ut”

Thomas satt upp igen bakom Vici Lane och de slutade till sist femma i loppet.

– Det hade kunnat sluta med ett ordentligt fiasko vid starten, men det redde ut sig. Jag hade inte tid att bli rädd, jag försökte reda ut situationen. Det såg illa ut ett tag när han klev runt öronen på mig, berättar Thomas Nilsson.

”Mycket snällare”

I kväll är Vici Lane med i legendloppet igen, men den här gången körs hästen av den 81-årige kusken Giancarlo Baldi från Italien.

– Jag pratade faktiskt med tränaren Lutfi Kolgjini i torsdags, han kom fram och undrade varför jag inte körde hans häst.

– Han berättade att hästen är mycket snällare och bättre nu, så det ska inte vara några problem. Det var bara det att hästen blev rädd om man vände upp i banan när det kom en häst emot honom.

Inget provlopp i år

I fjol förberedde sig Thomas Nilsson med att köra provlopp innan legendloppet, men i år har han legat lågt med träningen.

– Nu räknar jag med att det inte ska vara några problem. Körningen var så pass bekant, jag blev förvånad över att det kändes så vanligt på en gång. Jag trodde att det skulle vara ovant.

Har du förberett dig på något speciellt sätt?

– Jag fick programmet under måndagen och då såg jag att jag hade fått en av de minst betrodda hästarna från ett uselt läge. Jag slår verkligen ur underläge, säger han.

Hästen som Thomas Nilsson kör är den danska nioåringen Need for Speed som gjort sex starter i år men ännu inte fått vinna.

– Hästen har gått riktigt bra i skymundan de senaste gångerna. Men det här motståndet har han inte mött tidigare. Det är klart att det finns ett scenario där han är med där framme, men det är inte det viktigaste.

Vilken är den värsta konkurrenten enligt dig?

– Det har bara med hästarna att göra, ingen kusk är bättre än någon annan. Sedan är det klart att de kuskar som kör frekvent och fortfarande är aktiva har lite fördel mot oss som bara kör en gång om året. Skillnaden mellan hästarna är större. Det är några hästar som är riktigt bra och har bra form. Samtidigt blev det en skräll i fjol så det kanske det kan bli i år.

Det kanske blir du som skräller?

– Det vet man aldrig, säger han.