Jan-Erik: ”Jag var rädd för mitt liv”

TRAV

Blev attackerad av två rusande vargar på träningsrundan med sin kallblodiga häst

Jan-Erik Hansson, 63, var ute och tränade sitt kallblod Vilma i skogen.

Då blev de attackerade av två vargar.

– Jag hade varit chanslös om de gett sig på mig, säger han till Trav365.

Foto: Jan-Erik Hansson.

Det var i torsdags som den förre travtränaren Jan-Erik Hansson från Årjäng gav sig ut för att träna sitt sexåriga kallblod Vilma.

Som vanligt körde han på grusvägarna en bit från hemmet i Grinsbyn.

Men träningsrundan skulle bli allt annat än ordinär.

– Jag kom där med hästen i tryckvagn och rätt var det är så kommer två vargar rusande mot mig och hästen från vänster sida. Vilma kastade sig ner i skogen till höger, jag hann med en liten stund, men till slut hamnade sulkyn på en stubbe och jag kastade mig ur, förklarar Jan-Erik Hansson för Trav365.

– Därefter skrek hästen, jag har aldrig hört något liknande trots att jag hållit på med hästar länge, det var ett fruktansvärt ljud. Sen bar hästen i väg i skogen. Jag såg inte vargarna efter det, och inte hästen. Hon fortsatte springa i skogen, sen upp på vägen och hemåt, så min dotter och fru fick tag på henne. Då var sulkyn bara skrot...

Hur gick det med dig?

– Relativt bra. Jag slog i höften och sitter hos läkarna nu, för att få skadorna dokumenterade.

Hur klarade hästen Vilma det som hände?

– Hon blev naturligtvis skärrad, men klarade sig med ytliga skador, mest av sulkyn, och alltså inget av vargarna. Men det var bara utvändiga skador, så jag behövde inte besöka någon veterinär.

”Hade varit chanslösa...”

63-åringen tror att skramlet från den trasiga sulkyn räddade hästens liv.

– Min känsla när de kom rusande var att det skulle ta hästen. Det är andra gången jag ser de här två vargarna, men de har aldrig gått till attack tidigare. De som inte sett en vild varg vet inte hur stora de här, de är riktigt stora.

Vad hann du tänka? Var du rädd?

– Jag var livrädd! Riktigt rädd för mitt liv. Både hästen och jag hade varit chanslösa om de hade velat gå på oss. Jag låg ju där i skogen när jag kastat mig ur sulkyn...

– Det är skrämmande, faktiskt. Vi får se hur det är med hästen rent psykiskt, om hon kommer klara av att gå förbi där något mer. Det ska jag prova så fort hon har läkt ihop.

Hur mår du psykiskt?

– De har varit här från Länsstyrelsen och spårat vargarna med hund och pratat med mig och så där. De sa att det psykiska kunde komma efteråt, när man varit med om såna här saker. Vi får väl se då, men som sagt, det är skrämmande och jag var livrädd när det hände.

Det låter ovanligt att vargar attackerar en häst som tränar ihop med en människa, hade de på Länsstyrelsen varit med om det tidigare?

– Nej, aldrig. Och det är väldigt annorlunda, jag har aldrig hört något om sånt här tidigare heller, säger Jan-Erik Hansson.

– Tänk om det varit en liten ponny och ett barn som kom där i skolan. Då vågar man knappt tänka på vad som hade kunnat hända.