”En väldigt härlig häst”

TRAV

Kristian Huselius jättetalang tog fjärde raka segern: ”Sådant jäkla driv”

Foto: Kristian Huselius jättetalang Tesio står nu med fyra raka segrar

Fyraårige travhästen Tesio tog sin fjärde raka seger under tisdagskvällen i Eskilstuna och hyllades stort i sociala medier efter loppet.

Ägare till hästen: den före detta ishockeystjärnan och nu mera tv-experten Kristian Huselius.

– Det är en väldigt härlig häst, säger Kristian Huselius till Trav365.

Han har elva säsonger i NHL, två SM-guld och tre VM-brons i bagaget från sin hockeykarriär.

Det är dock inte bara på ”rinken” som Kristian Huselius, 37, firat framgångar.

Nu mera är han en mycket uppskattad travexpert i TV4 och han har spelat in flera miljonvinster på trav.

Även som hästägare går det bra för ”Husse” och nu verkar han fått fram en riktig talang.

Fyraårige Tesio vann under tisdagskvällen sin fjärde raka seger i Eskilstuna, han står nu med sex segrar på åtta starter och hittills har han sprungit in 230 000 kronor.

”Fixade till knäna”

– Det är en väldigt härlig häst, han är stor som ett hus men ändå är han spänstig och han har ett sådant jäkla driv i steget och han tar två kliv när de andra tar ett, säger Kristian Huselius till Trav365 och fortsätter:

– Han känns extra speciell för mig eftersom jag har köpt honom själv på auktion som ettåring i Milano, jag fick hjälp av veterinären Nicolas de Mitri att ropa in honom där och dem flesta stora svenska tränarna var på plats. Det är en mysig, snäll och lugn häst och han körs fortfarande med öppet huvudlag och fast huva.

Vad säger du om tisdagens seger i Eskilstuna?

– Det är bara kul att se honom på banan igen.

Ja, han hade ett uppehåll på nästan ett år från juni i fjol till april i år, vad hände där?

– Han inledde ju sin karriär med två raka segrar i fjol, sedan galopperade han under Elitloppshelgen och han hade nog småont i knäna då, det var ingenting man hittade då men det var något man hittade senare efter E3 i Romme där han slutade oplacerad. I Romme hade han också en halsinfektion och de fixade till knäna på honom och sedan gick han till en rejäl vintervila efter det.

”Fransmännen får se upp”

Inledningen på 2016 för Tesio har varit strålande, fyra raka segrar.

– Det har börjat bra så klart, jag var lite rädd att han skulle vara lite strulig bakom hästar men man ser ingenting av det nu, han springer och lattjar och joggar och följer Jorma Kontios manövrar.

Vad tror du om Tesio framöver?

– Han får starta på, han har fortfarande bara startat åtta gånger i karriären och han är orutinerad och så, men det finns nog oerhört mycket kapacitet inom honom. Han gör hela tiden det han ska och sköter sina jobb på bra sätt och han blir aldrig trött på något sätt, och det känns som en väldig talang så klart. Det blir nog till hösten som vi spänner bågen lite, skulle jag tro, då blir det nog spännande, säger Huselius och fortsätter:

– Vi har ju Breeders Crown bland annat, sedan är han anmäld till Europaderbyt men det går nästan samtidigt och Breeders Crown känns spännande. Sedan känns det som fransmännen får se upp.

”Bara joggar”

Du tror han skulle passa bra i Frankrike?

– Ja, jag tror han skulle passa perfekt där, men det är långt dit så klart. Vi får ta det lite lugnt med honom, men det är en jävligt mysig häst och han springer som sagt bara och joggar nu.

Det känns som att han har lite pengar på sig i förhållande till kapacitet?

– Ja, det tror jag definitivt. Det är klart det kommer bli tuffare, men det ska bli kul när han möter jämnåriga hästar lite senare på säsongen, då ska de nog vara bra om de ska orka stå emot honom.

Avslutningsvis Huselius, hur är status på Sauron Pil?

– Han gjorde sig illa i hagen för två månader sedan, och han ska till veterinären på tisdag, så får vi hoppas det ser bra ut. Jag vet inte så mycket där, jag vet att han simtränat och att han ska kollas upp på tisdag, säger Kristian Huselius.