”Har redan beslutat att vi kör nästa år”

TRAV

Succé för den nya ettåringsauktionen: ”Man kan inte vara annat än jättenöjd”

1 av 3 | Foto: Emmelie Arneng, projektledare för Wenngarn Yearling Sales, berättar att de redan nu bestämt sig för att köra auktionen även nästa år.

Den första upplagan av hästauktionen Wenngarn Yearling Sales slutade med succé.

Höga snittpriser och sammanlagt 76 hästar blev sålda.

–  Vi beslutade redan igår att vi kör nästa år, säger projektledaren Emmelie Arneng.

Under tisdagen arrangerades för första gången den nya ettåringsauktionen Wenngarn Yearling Sales vid Wenngarns Slott, i Sigtuna.

Det slutade med fina siffror då nästan alla hästar blev sålda. Fyra ettåringar gick över en miljon kronor och medelpriset för hästarna slutade på 354 868 kronor.

Sammanlagt såldes hästar för 26 970 000 kronor under dagen.

– Jag är jättenöjd, man kan inte vara annat än jättenöjd. Det kom massa folk, redan innan klockan 15.00 hade vi 700 bilar parkerade här. Tre hästar blev återropade,  så det var en fantastisk procent på sålda hästar. Det var bra snittpriser – så det är också helt fantastiskt, berättar projektledaren Emmelie Arneng.

– Uppfödarna var väldigt lyckliga. Det blev ett bra event och något vi kan jobba vidare på. Sedan finns det små detaljer som vi kan slipa på. I det stora hela var det lyckat. Vi beslutade redan igår att vi kör nästa år. Johan Lindberg på Svensk Travsport har lovat att kolla upp vilket datum Jubileumspokalen hamnar så att vi reda nu kan spika nästa års datum, fortsätter hon.

Familjeaktiviteter och debatt

Men det var inte bara auktioner under dagen. För barnfamiljerna fanns det flera aktiviteter, även stjärnhästen Maharajah var där och visade upp sig och kusken Örjan Kihlström skrev autografer. Dessutom hölls en debatt och en välgörenhetsauktion där pengarna går till hästorganisationer.

Hur har den här idén till en ny hästauktion uppstått?

– Den har växt fram. Jag jobbar på Wenngarn och vi ville ha hästauktioner här. Vi försökte att få någon annan som arbetar med auktioner att lägga en auktion här. Men när ingen nappade på den idén bestämde jag Olle Larsson, en delägarna på Wenngarn, att vi skulle köra själva. Vi bestämde oss för att göra en egen auktion och jag fick uppgiften att driva den. För att kunna göra det här har vi bjudit in uppfödarna på olika möten och haft en dialog med dem om vilken auktion de vill ha. Så vi har gjort det här tillsammans med dem, säger hon.