Fenomenets comeback

TRAV

I dag startar Max Flukt igen

Foto: Tillbaka på banan. Åbytravet får fint besök när Max Flukt idag gör comeback.

Han sågs senast på en bana den 25 juli 2006.

I dag, 300 dagar senare gör Max Flukt en efterlängtad comeback på Åbytravet.

- Max Flukt kommer inte att vara sämre i år, meddelar hästens ständige följeslagare Kent Knutsson.

Han vann Harper Hanovers på lika övertygande sätt i fjol som året innan. Sedan så skulle Max Flukt ta sig an eliten i finska Kouvola, och framförallt den franske kannibalen Jag De Bellouet. Men där fick man inte förlänga segerraden. Max Flukt slutade i stället en bra bit bakom Jag De Bellouet som slog världsrekord.

– Att gå först utvändigt en häst som springer världsrekord och att dessutom göra det på Kouvolabanan med dess snäva kurvor, är en omöjligthet. Ingen klarar att vinna med det löpningsförlopp som han fick den dagen. Den som antyder något annat bör nog börja med en annan bransch, säger Kent Knutsson.

Knäcktes inte av Jag De Bellouet

Efter Finlandsstarten skulle sedan Max Flukt komma igen och påbörja en ny segerrad på Jägersro i slutet av juli. Någon seger blev det dock inte där heller, trots att han var storfavorit i loppet. Max Flukt gick inte alls att känna igen, och kom i stället i mål trött och slagen som fyra.

Sedan kom rubrikerna med att Jag De Bellouet knäckt Max Flukt, och att han nog skulle få svårt att komma tillbaka på topp igen. En dålig hals var dock svaret på hans sämre prestation.

– Max Flukt hade jätteproblem med halsen och det var oerhört bra att över huvud taget ta sig i mål för honom den dagen. Att han gick ett så pass bra lopp med tanke på att bara 30% av hans andningskapacitet fanns att tillgå, visar snarare bara hur bra han är, säger Kent Knutsson.

Och just halsen är orsaken till att vi inte sett till Max Flukt på travbanorna på drygt sex månader. De problemen är dock lösta nu, och efter en vinter av bra träning så är Max Flukt nu redo för comeback.

– Han har känts riktigt fin här i vinter, och det ska bli väldigt kul att få komma igång igen med honom. Vi börjar bli vana nu och ser fram emot den här säsongen, säger Knutsson.

Vad är målet för Max Flukt i år?

– Det får man säga är Harper Hanovers. Vi siktar på att ta vår tredje raka seger där.

Är det planerat någonting om och när Max Flukt eventuellt tar sig an eliten igen?

– Nej, det är det inte. Vi får se helt enkelt. Han kommer startas i gång och man ska absolut inte förvänta sig stordåd direkt då han absolut inte är toppad så här i början. De här loppen är ett led i matchningen och vi siktar i första hand på Harpers som sagt och sedan om allt går bra får vi planera vidare därifrån.

Kommer Max Flukt vara ännu bättre i år än tidigare?

– Det är svårt att säga, men jag kan lova att han inte kommer vara sämre i alla fall, avslutar Kent Knutsson.

Mattias Spante/Minimedia