Här är proffstränaren med bäst form just nu

TRAV

Stefan har börjat året med fyra segrar och två andrapris

Foto: Foto-Mike
Stefan P Pettersson firar sin första V75-seger med Ador le Soleil och Jennifer Tillman. På lördag kan landets formtränare nummer ett slå till igen.

Hallå där, Stefan P Pettersson...

..landets formstarkaste proffstränare som inlett året med fyra segrar och två andrapris och jagar nya framgångar under lördagens V75-omgång på hemmaplan med 52 miljoner i spelpotten.

Hur kommer det sig att det går så bra?

– Vet du, ska jag säga sanningen så är det lika konstigt som när ingenting fungerar. Jag kan bara konstatera att vi har kommit rätt med fodret, alla hästar är glada och vi har kunnat träna på i vinter.

Så du har inte gjort någonting annorlunda i år?

– Nej, det enda är att vi inte kunnat använda rakbanan på några månader och fått träna lite annorlunda. I skogen och inne på banan. Men det gör vi varje vinter när det fryser.

Så det är inte läge att bomma igen rakbanan för alltid?

– Nej, haha, det tror jag inte.

I lördags kom första V75-segern när Ador de Soleil spårade från start till mål. Hur kändes det?

– Fantastiskt roligt. Matchningen inför loppet fungerade till 100 procent och hästen gjorde det enkelt och bra. Jag tror vi startat 10-15 gånger på V75 tidigare och varit tvåa i en final som bäst så det var riktigt skönt.

Blir det fler på lördag av bara farten?

– Man hoppas ju det.

12 Calvin Cavat är perfekt inmatchad i V75-4. Har du siktat länge mot det här loppet?

– Ja, definitivt, ett bra tag. Hästen är i väldigt bra skick, därför var det extra synd på startspåret.

Känns det hopplöst med bricka tolv?

– Nej, absolut inte, men det blir betydligt svårare. Hästen är inte helt enkel i ryggar och kan bli vinglig, men å andra sidan brukar det bli bra skjuts i honom när han väl får attackera. Jag hoppas att han kan lösa uppgiften, det är det vi jobbat för.

Och "lösa uppgiften" betyder att vinna?

– Ja.

3 Gordonia Dag (V75-6) har varit stallets "svarta får" i år med sina två andrapris. Har du varit väldigt besviken?

– Ja, han är oduglig, bara tvåa hela tiden, så jag skäller på honom...

– Nej, skämt åsido, han är jätteduktig den gamle och håller verkligen toppform för dagen. Sedan är han kanske inte någon silverdivisionsvinnare.

Han har tagit sina tre senaste segrar från ledningen och har väl läge att komma dit nu?

– Det är omöjligt att säga. Alla verkar ju intresserade av spets i det här loppet så det blir nog rusning från början. Jag lämnar över det till Jorma (Kontio). Han har kört fler lopp än jag har sett. Men helt klart är min häst bäst när han kommer till ledningen.

Har du några utrustnings- eller balansförändringar planerade?

– Ja, Gordonia kommer att gå barfota runt bara banan tillåter, senast hade han brodd. Dessutom sätter vi tillbaka det helstängda huvudlaget som han inte hade på Solvalla. Calvin Cavat har hovar för att gå barfota fram, men fungerade väldigt fint i aktionen med skor senast så där bestämmer jag mig efter vad som känns bäst på tävlingsdagen.

Hur länge håller du statistiken med bara segrar och andrapris?

– Hur länge som helst hoppas jag. Man kan i alla fall drömma om att det håller över lördag även om det blir väldigt svårt.

Robin Johansson/ Kanal 75