Storfavoriten: ”Då får man torskfrossa”

Oskar Kylin Blom i stor intervju: • Succéåret som proffs • Pressen att ha största V75-favoriten • Drömmarna

avDaniel Söderbäck

Foto: LARS JAKOBSSON/TR BILD
Oskar Kylin Blom.

Han är talangen som bara varit proffstränare i nio månader.

På lördag kör Oskar Kylin Blom hela V75-omgångens störste favorit.

Sportbladet Trav365 tog ett längre snack med 25-åringen om allt från samarbetet med sambon, torskfrossa och varför han aldrig blir förbannad.

– Livet är för kort för att vara arg, säger han och skrattar.

1 januari i år tog 25-åriga Oskar Kylin Blom ut sin proffstränarlicens och startade sin egen tränarrörelse hemma i Hedesunda, söder om Gävle.

Nio månader senare har hans stall kört in över en miljon kronor och på lördag kör han den mest betrodda hästen av alla på V75: hans egentränade Antonio Tabac. Den första frågan till Oskar Kylin Blom var därför given:

Vad säger du om ditt första år som tränare?

– Det har varit jäkligt kul att få jobba åt sig själv och pröva sina egna idéer. Men det har varit ganska jobbigt och tufft också, det är många bitar man ska hålla koll på. Det är alltifrån löner och räkningar, rent pappersarbete, som jag tycker är ganska roligt, men när man inte har tid blir det inte kul.

Hur löser du det?

– Jag ser till att ha bra folk runtomkring mig. Det är jätteviktigt att ta hjälp och det är väl mitt största problem att just ta hjälp. Jag vill gärna peta i det mesta, ha ha.

”Säger alltid vad jag tycker”

Vad är viktigast för dig som tränare?

– Det gäller att konkurrera hela tiden och visa att man duger. Det viktigaste för mig är att ägarna är nöjda. Jag är ganska rak och ärlig och säger alltid vad jag tycker och tänker. Känner jag att jag inte kommer få en häst att prestera hos mig, då säger jag det till ägarna. Jag vill ha en öppen och rak dialog.

– Det som kan vara negativt är att det är svårt att veta hur man ska säga saker och ting. Jag tycker att jag har blivit bättre på det hela tiden. Ägarna litar på vad jag säger, och det gäller hela verksamheten, att vi litar på varandra. Jag tycker jag blir bättre hela tiden.

”Lever min dröm”

Oskar provade på de flesta sporter i unga år, men att det blev just trav föll sig naturligt. Pappa var amatörtränare senare har även storebror Wiktor slagit sin in inom sporten, som lärling hos Jan-Olov Persson.

– Jag fick min första ponny när jag var sex år, sedan fortsatte det med gymnasium på Wången (travsportens riksanläggning), jag blev lärling och sedan proffstränare.

Vad var din dröm då, i unga år?

– Jag hade inte jättehöga drömmar och tankar på att bli proffstränare. Jag hade inte heller något jätteintresse av att ta licens. Jag ville jobba med djuren. Sen är jag en tävlingsmänniska och på det viset givit mig själv chansen.

Hur ser din dröm ut nu?

– Jag lever i min dröm, ha ha. Nej då, jag har inte satt några höga mål och förväntningar, utan tar det som det kommer. Det viktiga för mig är att människor trivs som jag jobbar med och att jag trivs med min tillvaro. Hur stort det ska bli, det får framtiden avgöra, det viktiga är att allting fungerar.

”Han är svårövertalad”

Tycker du att utvecklingen för egen del har gått för fort fram?

– Jag tycker det har varit ganska lagom. Vi hade tio starthästar i början och har sedan ökat med lite till. Jag har som mål att kunna ha 15 unghästar under året, jag vill bygga mitt stall underifrån och tycker det är väldigt roligt med ettåringar. Till att börja med kan det vara lagom med 20 starthästar, så att allting hinns med. Alla ska få lika mycket kärlek och den rätta vården.

Du vill inte locka över storebror Wiktor till ditt stall?

– Jag har försökt men han är svårövertalad. Jag ville få honom att börja hos mig nu i höst och ta hand om unghästarna, men han vill inte lämna det jobbet han har hos Jan-Olov Persson. Jag förstår honom, hade jag haft hans jobb där hade jag nog gjort samma sak.

Foto: TOM JÖNEHAG/TR BILD
Emilia Leo och Oskar Kylin Blom.

”Försöker hjälpa varandra”

Och räkna med att det blir trav mer eller mindre 24 timmar om dygnet hemma på gården. Som sambo finns 26-åriga Emilia Leo, som så sent som förra lördagen vann V75-lopp med egentränade Sign Me Up Too.

Hade du varit så framgångsrik utan Emilia, och tvärtom?

– Det törs jag inte svara på så, men vi har båda hjälpt varandra på ett positivt sätt. De viktiga att förstå är att vi är olika personer och har olika hästar, men samtidigt är vi ett team, det är så vi vill ha det.

Du är en tävlings- och känslomänniska, hon är en extrem vinnarskalle. Hur fungerar det?

– Emilia är nog ännu mer tävlingsinriktad än vad jag är, samtidigt stöttar vi varandra. Vi pratar mycket och försöker hjälpa varandra, det är det viktiga och det finns alltid saker som man kan och ska bli bättre på. Det är en svår fråga, vi har kompletterat varandra rätt bra under året även om vi har olika åsikter ibland. Vi har gjort så att hon sköter om sina hästar och jag mina och sen tar vi hjälp av varandra.

– Vi tävlar aldrig mot varandra utan gläds åt varandras framgångar. Många kan tror att vi har en intern tävling, men det är ingenting vi bryr oss om. Vi gör det här för att det är kul.

”Jag vill vara till lags”

Det flyter på bra för dagen, men när finns det stunder då du känner press, och det kan vara tyngre?

– Jag försöker inte känna press och försöker undvika det. Vad spelare och sådant tycker och tänker är ingenting jag tänker på. Det viktiga för mig är att hästen gör ett bra lopp och går med full fart över mål och känns fräsch och fin dagen efter. Sen vill man ju givetvis vinna också.

Är det inte svårt att slå bort vad spelare och övriga säger?

– Det är väldigt svårt, men jag försöker att inte fokusera så mycket på det utan fokuserar på mig själv. Jag pratar med dem jag litar på, och lyssnar på vad de tycker och tänker. Jag vill lägga fokus på min verksamhet. Kan vi ha en glad och positiv stämning blir det bra.

Har du blivit drabbad av spelare?

– Nej, jag har inte blivit speciellt hårt drabbad, men det är sjukt mycket telefon och media, framförallt sista månaden. Det är också någonting som ska fungera, alla ska få sitt, som gör att det tar mycket tid. Jag har inget problem med media men så klart blir det mycket ibland. Men jag vill vara till lags och tillmötesgående.

Blir du aldrig arg eller förbannad?

– ...(tystnad). Oskar skriker: ”När blir jag förbannad”.

– Jag frågade min personal, det var ingen som svarade.

Det är ingen som vågar svara kanske?

– Ha ha, jag vet inte. Jag brukar låta bli att vara eller bli arg. Det är ingenting som blir bättre av det, så tror jag i alla fall. Sedan kan man bli irriterad ibland... jag brukar tänka att livet är för kort för att vara arg.

Foto: LARS JAKOBSSON/TR BILD
Antonio Tabac är storfavorit på lördagens V75:a på Hagmyren.

”Inget tyder på att han ska vara sämre”

Tillbaka till lördagens V75-omgång på Hagmyren i Hudiksvall. I V75–5 kör Oskar Kylin Blom hela omgångens störste favorit, 3 Antonio Tabac. Just nu är duon spelad till 69 procent.

Alla snackar om att Antonio Tabac bara ska vinna. Hur tacklar du det?

– Hur ska man säga, jag ser bara möjligheter till att förlora och man får torskfrossa ju närmare start man kommer. Samtidigt, han är i väldigt bra ordning och ingenting tyder på att han ska vara sämre nu än senast. Jag har väldigt stor respekt för M.T.Joinville och Moni Viking. Men jag tror att Antonio kommer göra ett väldigt bra lopp. Vi har ett bra spår och det finns så klart bra chans att leda hela vägen, säger han och tillägger:

– Jag har absolut ingenting emot att ha press på mig men man måste komma ihåg att det är djur vi håller på med. Man kan inte bara tro att man ska gå ut och vinna. Det är så mycket som kan strula och det är så små marginaler att man både vinner eller torskar. Men förutsättningarna ser väldigt bra ut.

Oskar Kylin Blom har även 3 Maracanazo till start i V75-1.

– Jag var jättenöjd med honom senast. Då gick han med järnskor och fast bomull och jag fick ett svar var han stod någonstans. Efteråt känns han mycket piggare och gladare. Nu tänkte jag dra av framskorna och sätter på rycktussar. Jag tror han gör ett bra lopp och skulle ha fördel om det blir tempo i loppet. Blir han trea-fyra skulle jag vara jättenöjd, men jag skulle inte bli förvånad om han vinner.

Du har med andra ord två vinstchanser?

– Ja, det är det som man hoppas, avslutar han.

Foto: LARS JAKOBSSON/TR BILD
ARTIKELN HANDLAR OM

V75

Hästar