10 000 Foppatofflor i luften skulle vara en snygg hyllning

TRAV

Spelexperten om att Foppas stjärna vinner

Sundsvall Open Trot är inte vilket travlopp som helst. Nej, det är Norrlands största idrottsevenemang.

Skulle det gå hemmapublikens väg kan det också bli det galnaste.

Om Robert Bergh och Adrian Chip vinner lär vi få uppleva sällan skådade glädjescener.

Om man googlar ”Sundsvall Open Trot” får man 9 370 träffar.

Foto: Per Nicklasson.

En av dem leder till en Wikipedia-sida där man mycket kortfattat kan läsa: ”Sundsvall Open Trot är en travtävling på Bergsåkers travbana utanför Sundsvall. Sundsvall Open Trot är svensk travsports fjärde största internationella lopp, efter Solvallas Internationella Elitlopp, Åby Stora Pris och Hugo Åbergs Memorial. Sundsvall Open Trot-helgen räknas som Norrlands största sportevenemang. Loppet kördes första gången 1996 och har körts årligen i augusti månad sedan dess.”

Det sägs att man ska ta det man läser på Wikipedia med en liten nypa salt, och det är också min spontana reaktion när jag läser detta: Nej, nej, nej, det kan inte stämma, fjärde största loppet i Sverige, Norrlands största idrottsevenemang…

Men när det får sjunka in känns det inte längre lika otroligt.

Stort publikintresse

Mot att det är det fjärde största loppet har jag alltjämt vissa invändningar. Olympiatravet på Åby är inte kattskit det heller. Och Jubileumspokalen på Solvalla är ett lopp som jag personligen ser som ett av våra allra största lopp.

Men storleken på ett idrottsevenemang avgörs i mångt och mycket av publikintresset. Därmed är Jubileumspokalen diskad.

Och det är tack vare publikintresset jag kan köpa att Sundsvall Open Trot ses som Norrlands största idrottsevenemang.

För Sundsvall och Bergsåker har verkligen lyckats bygga upp Sundsvall Open Trot till något alldeles extra. Folk går man ur huse, det är precis lika trångt på Bergsåker denna helg i augusti som det någonsin är på Solvalla under Elitloppet eller på Jägersro under Hugo Åbergs.

Den här gången är det bäddat för publikrekord.

Ska matcha försiktigt

Bergsåkers egen kung, Robert Bergh, låter nämligen fyraårige Adrian Chip göra debut mot den äldre eliten och det kittlar onekligen.

Egentligen är jag en anhängare av försiktig matchning. Unghästar ska tävla mot unghästar. Petri Puros matchning av Commander Crowe är till exempel något alla tränare borde lära av.

Robert Berghs deltagande med Adrian Chip i Sundsvall Open Trot kan jag dock köpa, av tre enkla anledningar:

Adrian Chip är amerikan, och som sådan besitter han som unghäst en hårdhet som hans svenska kollegor saknar. Jänkarna är helt enkelt tidigare än de svenska hästarna.

Sundsvall Open Trot går rätt sent på säsongen. Tre månader senare än Elitloppet, och tre månader är en lång tid för en fyraårig travare när det gäller att skaffa sig rutin och hårdhet.

Sundsvall Open Trot är inte Elitloppet. Hade Robert Bergh tagit ut Adrian Chip i Elitloppet hade jag bävat. Två lopp över sprinterdistans samma dag mot äldre härdade hästar, det är inte nyttigt för unga hästar. Sedan får Lutfi Kolgjini säga vad han vill. Men ETT lopp över medeldistans. Det ska till ett jäkla taskigt upplägg för att knäcka en häst under de förutsättningarna.

Han kan vinna

Jag är övertygad om att Adrian Chip står pall för det, och det är garanterat Robert Bergh också. Han har varit väldigt rädd om sin guldklimp så här långt och är knappast beredd att riskera allt på en ren chansning.

Men kan Adrian Chip vinna?

Ja, varför inte?

Det är tio år sedan en då fyraårig Fridhems Ambra besegrade den äldre eliten i Queen L:s lopp. Det var hennes avstamp mot den absoluta världseliten.

Sundsvall Open Trot kan mycket väl bli Adrian Chips.

Det han eventuellt saknar i rutin kompenseras av ungdomlig hunger. Adrian Chip har aldrig gått riktigt i väggen, hans tävlingsglädje har ännu inte, till skillnad från många äldre konkurrenter, naggats i kanten.

Dessutom har Adrian den ”tolfte spelaren” i ryggen. Hemmapubliken.

Det skulle vara kul att se vad Adrian Chip står i för odds om man bara räknar spelet på banan.

Publiken lär bli galen

För en sak är säker: Den på Bergsåker som visar sympatier för någon annan häst än Adrian Chip löper nog en risk att bli anklagad för högförräderi.

Om han vinner lär det bli galet. Publiken bär inte hatt som i fornstora dagar, men 10 000 Foppatofflor i luften skulle väl vara en snygg hyllning till Adrian Chips ägare…

Per Nicklasson