Carlsson: ”Hörde hur nöjd Nurmos var...”

Carlsson: Uttagningslopp till derbyt – då sitter Nurmos på leken

Foto: Lars Jakobsson, TR Bild
Villiam är en vattentät spik på V75 i kväll, enligt Sportbladets expert Michael Carlsson.

Världsrekord i Kriteriet i fjol.

Bakslag i genrepet senast med dubbla galopper.

Nu är Villiam fit for fight igen och tar sig till Svenskt Travderby genom enkel seger i försöket.

Det har blivit dags för en av årets absolut mest spännande och intressanta tävlingsdagar.  Uttagningslopp till Svenskt Trav-derby och Derbystoet står på programmet i kväll på Jägersro och dessutom drar Summer Heat igång med den första av fem V75-omgångar i veckan.

Det bjuds på högklassig travsport rakt igenom när landets bästa fyraåringar gör upp om en finalplats i travsportens blå band, Svenskt Travderby som körs den 2 september med två miljoner till vinnaren.

De två främsta i varje uttagningslopp går vidare till finalen och vi lär få se flera gastkramande försök.

Men särskilt spännande blir det inte i V75-inledningen där Villiam är stor
favorit. Fjolårets suveräna vinnare av Kriteriet på nytt världsrekord har verkat som avelshingst i vinter och i vår och därför endast gjort blott två starter inför derbykvalen. I årsdebuten spurtade han in som trea men insatsen senast i Eskilstuna lämnar en del i övrigt att önska.

Villiam galopperade där för första gången i lopp och han gjorde det dessutom två gånger.  Timo Nurmos berättade för mig att de tror att hästen trampade snett upp mot startbilen och vrickade sig. Hästen har aldrig betett sig så där tidigare och efter lite vila har han tränat på som vanligt igen.

Jag hörde på Nurmos hur nöjd han var med Villiam i ett rundbanejobb förra veckan efter 1.20 full distans. När hästarna går ett sådant jobb hos honom och Nurmos är nöjd brukar det räcka långt, mycket långt...

Räkna därför med att Villiam är i ordning nu för annars hade han aldrig blivit anmäld till start. Läget med innerspåret är perfekt och hästen är snabb ut. Det lär bli ledningen och sedan lugna gatan till en vattentät seger med krafter kvar.

Spikar ytterligare en Nurmos-häst 

Timo Nurmos vet hur man ställer i ordning hästarna till stora lopp och speciellt när det är en gul kavaj som väntar i derbyt är han extra vass och brukar nästan alltid ha flera hästar inkvalade till finalen.

I kväll har Solvallatränaren sju hästar anmälda i derbykvalen och förutom
Villiam spikar jag även en annan Nurmos-häst. Det är Västerbo Pokerface som är under kraftig utveckling och som var heroisk som tvåa i V75 senast efter en blytung löpning. Han fick bara snöpligt ge sig knappt mot en häst som smugit med bakom. 

Västerbo Pokerface har styrkan som främsta vapen men kan även flytta på sig i starten och öppna bra. Det som är extra intressant i kväll är att hästen troligen ska tävla barfota runt om för första gången och det skorycket kan ge en jädra effekt. 

Eftersom värsta motbudet Lucifer Lane har sämsta läget med spår tolv, och dess-utom inte var något bra senast, spikar jag Västerbo Pokerface från ett perfekt spår.

Garderar favoriten med tre

Segermaskinen Coin Perdu vann Svensk Uppfödningslöpning som tvååring, E3-finalen i fjol och var tvåa i Kriteriet. Han hade haft ett långt uppehåll när han gjorde årsdebut nyligen och visade då inget jätteextra som trea. MEN; tränaren Svante Båth hade klart och tydligt deklarerat att hästen behövde ett lopp i kroppen för att komma i form och räkna med att han kommer att vara vassare nu till derbykvalen. Det kan dessutom bli jänkarvagn på i kväll.

Men eftersom läget är dåligt är det ingen rolig favorit att gå på. Jag garderar med tre hästar och vill framför allt framhålla Martin de Bos som tränaren Petri Puro skrutit mycket om och säger att hästen är väldigt stark. Efter segern näst senast avslutade han strålande till andraplatsen från ett hopplöst läge över kort distans senast.

Se upp.

Galopperat vid långresor

Very Kronos är storfavorit i V75-3. Hästen har skött sig perfekt
i tre raka segrar men vad är det som säger att han inte ska se spöken nu? 

Att kapacitet finns i överflöd vet vi och han kan mycket väl vinna Svenskt Travderby om han håller sig i skinnet.

Värt att notera är att hästen galopperat bort sig vid sina två senaste långresor. Och nu är det åter igen dags för en längre tripp till Malmö...

Om vi tänker sportsligt vore det häftigt att se honom i Derbyt och få revansch på Villiam från galoppen i Kriteriet. Men nu är det spel och på V75 får han sällskap av två. Dels Dom Perignon som har varit mycket bra på slutet och vunnit V75 från dödens.

Men framför allt Da Pepperboy som är en riktig skräll i skrivande stund men som jag tror bara vinner om Very Kronos gör bort sig. Hästen såg smällfin ut i årsdebuten då han efter en fin resa vann okörd. Han galopperade under anfall i kriteriet halvvarvet kvar i fjol och hade varit bland de tre främsta utan den fadäsen enligt tränaren Petri Puro.

Under vintern har man opererat bort en lös benbit på Da Pepperboy och han har sedan tränats helt med sikte på Derbyt. Hästen är så bra att han kan vinna Svenskt Travderby.

V75-4 är ett uttagningslopp till Derbystoet och här vill jag varna för två bortglömda hästar. Dels Tahiti Journey, som avslutade väldigt bra senast till tredjeplatsen från spår tolv, samt Swarovsi Broline som satt fast senast.

Mer Petri Puro i V75-6 där Short In Cash kan bli en riktig dark horse om han kvalar in till Derbyt, vilket jag tror att han kan
göra. Hästen spurtade strålande från kön senast och är stark och distansgynnad.

Skrällvarningen är lägesgynnade Eurythmic Disu som hakade på bra som tvåa efter Zack’s Zoomer senast och lär få loppet.

Favoriten i V75-7, Who’s Who, kördes avvaktande i preparésyfte inför derbykvalen senast. Han är lär ha nytta av det loppet i kroppen och räkna med andra bullar och ett offensivt upplägg den här gången.

PÅ TV: V75 Från Jägersro, TV12, 19.00

avMichael Carlsson

ARTIKELN HANDLAR OM

V75

Jägersro

Trav

V75-tips

Spel