”Det var fel häst på bild i katalogen”

Supertalangen Harran Boko köptes på auktion - men ’försvann’: ”Vi letade efter honom en hel dag, inget stämde”

Foto: Kanal75
Harran Boko tillsammans med tränaren, skötaren och Simon Mitman.
TRAV

Han räknas som en av de största talangerna i trav-Sverige just nu.

Här berättar ägaren Jimmy Mitman om fyraårige Harran Bokos utveckling, stökiga bakgrunden och hur hästen försvann efter inköpet på auktionen.

– Det blev ett jäkla mishmash med det där, det var fel bild i auktionskatalogen, ingenting stämde, vi letade efter hästen en hel dag, säger han.

Sex segrar på 9 starter och 285 000 kronor insprunget.

Det låter kanske som en helt problemfri karriär för en fyraårig travhäst. I Harran Bokos fall är det precis tvärtom.

Bakom segrarna finns inga andra- eller tredjeplats - som vittnar om en ”vinna eller försvinna”-individ.

I början var det mest ”försvinna”. I dubbel bemärkelse.

”Men vad fan, budgeten var ju slut...”

– Jag och Darko Stankovic var på auktionen och efter mycket om och men bestämde vi oss för att köpa en häst. Vi tittade på en som vi också köpte, en häst vid namn Hero di Quattro, som vi sedan döpte om till Nolimitjimmit. Vi hade satt en budget och köpte den, säger Harran Bokos ägare Jimmy Mitman.

Han fortsätter:

– Men Darko hade även pratat om några andra hästar på auktionen, bland andra Harran Boko. Vår budget var slut, så jag var ju säker att det inte skulle bli några fler hästköp. Jag satt i Spanien medan Darko var på plats på auktionnen, då sms:ar han ”Fan, vi köpte Harran Boko också”. Men vad fan, tänkte jag. Budgeten var ju slut? Han svarade: ”Det blir 50 000 var, jag har fått med mig en kille till”. Då gick jag in i katalogen och kollade, han stod där med vita tassar och såg jättefin ut. Maharajah som pappa och fin mamma, så texten var ju i ordning.

Felet? Bilden i katalogen var fel.

– När vi skulle få hästen så letade vi efter honom i en hel dag. Ingen visste var han var, inte vi heller. Han hade fel grimma på sig och inget stämde. Det var ju helt fel häst på bild i katalogen, så det blev ett jäkla mishmash med det där. Jag sa det till Darko, att den här hästen kommer bli bra, så kommer det bli skriverier om det här, hästen som försvann, ha ha.

Efter att ha ”chip”-kollat hästen så fick de nya ägarna reda på vilken häst de hade köpt.

– Men han stod alltid i skuggan av Nolimitjimmit som såg jättevass ut som 2,5-åring. Harran fick mest följa med på köpet, ingen trodde på honom. Förutom Darko då, som köpte honom, och han kan sina hästar.

”Vi blev överens och på kvällen vann han”

Harran Boko inledde sin karriär hos Per Lennartsson.

– Per sa att han var något utöver det vanliga efter det att vi kastrerat honom. Det var svårt att greppa, förklarar Mitman.

Ägargänget bröt i samma veva med Lennartsson och skickade hästen i träning hos Conrad Lugauer på Jägersro,

– Conrad sa också att han hade väldigt fina fartresurser och hade otroligt enkelt för sig, men var lite barnslig. Han galopperade i fem lopp i rad till en början, de tre första kvalloppen och de två första riktiga starterna.

I och med galopperna frågade Jimmy de två andra delägarna, Darko och Micke, om han fick köpa ut de två och ha hästen ihop med sin son, tillika före detta hockeyspelaren Simon Mitman, som då skulle till Conrad Lugauer och börja jobba som hästskötare.

– Han skulle starta den kvällen så jag sa till de andra att bara vi är överens innan starten så köper jag honom. Vi blev överens och där på kvällen vann han sitt första lopp.

”Grämer sig nog lite”

Därefter tog Harran Boko fyra raka segrar till och galopperade som ”klar” vinnare på Solvalla i ett lopp med 300 000 kronor i förstapris. Efter en liten paus kom så Maharajah-sonen tillbaka och vann överlägset på V86 förra veckan.

– De andra killarna grämer sig nog lite att de sålde. Men köpet var inte för att han skulle vara en stjärna, det var ju för att jag och Simon skulle ha en gemensam häst att ha tålamod med. Och vi har verkligen haft roligt, den här hästen har engagerat som tusan, och det är kul när Simon jobbar därnere, som man får dagliga rapporter. Men den här utvecklingen trodde man inte riktigt på för mindre än ett år sedan…

På lördag ska Harran Boko starta på V75, på hemmabanan Jägersro. I V75-1 lottades han till perfekta spår 2.

– Jag och frugan tar tåget ner. Jag är så jätteglad över att det har funkat som bra med Conni. Han har gjort ett fantastiskt jobb med hästen och han är otroligt noggrann och seriös. Dom har det där tyskarna, det fuskas inte. Man känner sig trygg när man lämnar häst där.

ARTIKELN HANDLAR OM

V75

Trav