Stjärnans besked inför Elitloppet

Maven på en bild från i augusti i somras. Yannick Gingras i sulkyn.
Maven på en bild från i augusti i somras. Yannick Gingras i sulkyn.

Med mindre än sex veckor kvar till Elitloppet fick Solvalla i helgen det första lilla formbeskedet av en av sina önskehästar: Femåriga stoet Maven.

Hästar från Nordamerika är alltid intressanta för den svenska publiken. Till årets upplaga av Elitloppet började Solvalla tidigt ringa in två som bedöms vara särskilt intressanta.

Det handlar om den i USA verksamme träanaren Jonas Czernysons Maven och Linda Toscanos sexårige Market Share.

Hambletonian-vinnaren Market Share blommade under fjolåret ut till Nordamerikas bäste travare och fick redan i december en inbjudan till Elitloppet.

Att målet med hästen också är Elitloppet bekräftades vid tiden både från ägar- och tränarhåll.

Glimt av världsrekordhållarinnan

Market Share har inte visat sig på banorna hittills i år. I lördags var det dock dags för en glimt av världsrekordhållarinnan Maven som då deltog i ett kvalificeringslopp på Meadowlands och gjorde bra ifrån sig.

– Både Market Share och Maven var två av världens bästa i fjol och vi jobbar på att få hit dem. Det vore fantastiskt om vi kunde få bägge två, det bästa stoet och den bäste hingsten. Med amerikanska hästar är det så att de har sin vinterträning och börjar gå ut i lopp först framåt april. Så vi har en jäkligt spännande tid framför oss, säger Tore Fyrand.

Onsdag viktig dag

Solvalla tar bland annat hjälp av storloppsromotorn Klaus Koch för att närma sig de bästa hästarna till Elitloppet och de andra större loppen den sista helgen i maj.

Enligt Solvalla handlar det om 25-30 hästar totalt att hålla reda på i USA, Kanada, Frankrike och förstås i de nordiska länderna.

Nu på onsdag startar två riktigt heta hästar. Tuomas Korvenoja luftar Finlands bäste Brad de Veluwe i en årsdebut på Vermo i Helsingfors. Stefan Hultman startar Panne de Moteur i ett V86-lopp hemma på Solvalla.

Mikael Wikner/Kanal 75

Publisert:

Prenumerera på nyhetsbrevet Travkollen

Allt om det hetaste i travets värld – varje fredag!