Anders: ”Jag saknar honom som pappa”

Foto: Åke och Anders Svanstedt.
TRAV

Han har stått på egna ben i två månader och fått en smakstart.

Anders Svanstedt har klarat sig väl utan pappa Åke.

– Jag saknar honom som pappa men inte i det arbetsmässiga. Det har gått rätt så bra hittills, säger han.

När Åke Svanstedt flyttade till USA för två månader sedan plockade sonen Anders, 27, ut sin proffstränarlicens. Det har hittills blivit två miljoner inkört och flera fina segrar, bland annat i V75 samt i Frankrike där New Line har vunnit två större lopp.

Vad säger du själv om inledningen som proffstränare? Håller du de här siffrorna nästa år med en miljon inkört varje månad så kommer du att slåss om förstaplatsen i tränarligan.

– Ja, ha, ha, vi skämtade faktiskt lite om det häromdagen att vi skulle sätta upp det som mål nästa år. Men det kommer nog att bli tufft om man ska vara realistisk. Vi ska sätta oss ner över en middag hela gänget och titta ut ett gemensamt mål för nästa år. Det är viktigt att ha något att sikta mot, säger Anders Svanstedt.

– Fast det har gått bra hittills. Hästarna som jag fick ta över var i fin form och det har startat på och tjänat fina pengar. Det har kanske inte blivit så många segrar men flera andra- och tredjeplatser. Jag är nöjd med hur de har tävlat men just det där lilla extra med segrarna kunde ha varit några till.

Hur är det att vara chef och ansvara för personalen och hela verksamheten?

– Det har gått bra. Jag har fyra anställda och personalen har jobbat hos farsan tidigare och känner till hela träningsupplägget på Bjertorp. De har varit jätteduktiga och jag har inte behövt höja rösten en enda gång. Allt föll på plats redan första dagen. Det var mer det här med anmälningar till loppen och matchningen av hästarna som var nytt för mig.

Du har 60 hästar i träning, är du nöjd med stallet och hur ser det ut inför framtiden?

– Jag är nöjd med stallet och det ser jättespännande ut inför nästa år. Det kommer in 15 nya tvååringar i mars och det är flera som är välstammade. Sedan kommer det ytterligare några unghästar i vinter.

– Det ska bli jäkligt kul att följa unghästarna, både de som blir tre och fyra år vid årsskiftet. Det finns många som är fina. Sedan hoppas man förstås mycket på New Line också.

Hur mycket kontakt har du med Åke? Ringer han och försöker vara delaktig i din rörelse?

– Vi brukar prata två gånger i veckan men det är faktiskt inte alls mycket hästsnack. Det är främst om man har något problem som det kan komma på tal. Ibland sitter han och kollar på ATG-Live och han brukar alltid kolla resultaten efter tävlingarna.

– Vi pratar via Skype och då ser man ju varandra. Inte för att jag behöver se farsan varje gång men jag har ju två småbröder där borta och de växer för fullt och det händer mycket med dem nu så det är kul att se dem. Jag ska även åka över i februari och hälsa på och det ser jag fram emot.

Saknar du Åke?

– Som pappa saknar jag honom men när det gäller det arbetsmässiga så har det gått rätt så bra utan honom. Än så länge får man väl säga. För när problemen kommer framöver får man väl ha något snabbnummer till farsan som man kan trycka in, säger Anders Svanstedt.

Michael Carlsson