Elitloppet

”Jag älskar den här typen av hästar…”

Så är status inför Elitloppet • Portades i fjol - välkommen i år: ”Samma möjligheter som någon annan”

Av: 

Erik Pettersson

Anders Malmrot, sportchef på Solvalla, berättar läget inför Elitloppet.

Anders Malmrot, sportchef på Solvalla, berättar läget inför Elitloppet.

Foto: TR Bild

TRAV

Dryga 80 dagar kvar, men snacket är redan igång på allvar.

Nu ska både den ena och den andra hästen till Elitloppet.

På Solvallas kontor sitter sportchefen Anders Malmrot och myser.

– Det är ju halva grejen, det här surret och engagemanget, säger han.

Vi är fortsatt mitt uppe i pandemi, vilket försvårar förarbetet till Elitloppet för Solvalla i allmänhet och sportchefen Anders Malmrot i synnerhet.

– I början av maj måste vi ta ett beslut hur vi ska göra, för att restauranger och så ska få en ärlig chans att kunna förbereda sig. Då någon gång får man se om vi kan köra med publik eller ej.

”Behöver det här, något att längta till”

I skrivande stund är det dryga 80 dagar kvar till Elitloppet. Men snacket kring tänkbara starthästar i superloppet är i full gång. I lördagens V75-sändning i TV12 och TV4 pratades mycket om starke Pacific Face, som en tänkbar bland de 16 startande hästarna.

– Nu är det igång, surret! Det är ju halva grejen, det här surret och engagemanget, säger Malmrot.

– Alla vill givetvis vara på plats på Solvalla den helgen, men oavsett om det går eller inte, så är engagemanget kring deltagarna lika stort. Vi behöver det här. något att längt till - ett ljus innan sommaren, fortsätter han.

I en artikel på Trav365 säger amatörtränaren Catarina Norqvist att Anders gärna får hålla ögonen på sin From the Mine och uttrycker sitt stora mål: ”Jag drömmer om Elitloppet”.

– Jag älskar den här typen av hästar, hela storyn med Catarina - ekipaget. Det går hem i stugorna, V75-hästar som varit med och vunnit i lägre klasser och upp till Gulddivisionen - det är så viktigt i vår sport. Hoppas att From the Mine är med i något av de här större loppen under våren och visar att han har i Elitloppet att göra, visar något extra, säger Anders.

Och lägger till: 

– Sen får se vad det är för hästar det står mellan till slut. Men det är superkul att höra Catarinas planer med hästen.

”Väldigt, väldigt bra häst”

Förra hösten slog italienske stjärnan Vernissage Grif, världsmästaren Zacon Gio, och satte nytt banorekord på 800-metersbanan Sesana i loppet Gran Premio Citta di Montecatini.

I helgen årsdebuterade hästen.

Och imponerade i Gran Premio Encat i Milano.

Rapporterna från Italien är att man siktar mot Elitloppet med hästen.

– Det är en väldigt, väldigt bra häst. Han var våldsamt bra några gånger under fjolåret. Jag tror att målet för honom är Seinäjoki i mitten av april, så får vi se då, säger storloppsgeneralen.

Förra året var inte Gocciadoro välkommen, men i år får han komma till Solvalla?

– Ja, det var summan av väldigt mycket som gjorde att han inte var välkommen då. Man pratade bara om Gocciadoro, och inte om hans hästar. I år har han samma möjligheter som någon annan, förklarar Malmrot.

”Springer hon inte en 08-tid blir jag förvånad”

Från andra sidan Atlanten kommer också positiva nyheter för huvudstadsbanan och alla travfans. Nancy Takter öppnar dörren till Elitloppet med sitt flyfotade supersto Manchego. Men det är mycket om och med, samt många pusselbitar som ska falla på plats, både för två- och fyrbenta innan något kan spikas.

– Det är precis så. Jag har pratat med henne och dom är intresserade av att komma. Det var dom även i fjol, innan allt brakade loss fullständigt med coronan. Men om det blir av, det har att göra med hur transport kan ske. Kan dom åka? På vilket vis? Det är väldigt tryck att hitta plan, fraktflyg för dagen. Det är ett stort tryck, som sagt, och inte helt enkelt. Sen ska det vara rätt avgångar också. Det är väldigt dyrt just nu. Men om alla såna bitar faller på plats är jag väldigt intresserad av Manchego.

Vad tror du hon gör på Solvalla om det blir av?

– Springet inte hon en 08-tid på Solvalla, om hon är som hon ska vara, då blir jag förvånad. Det här är ett toppsto! 

Har du någon annan jänkare i kikaren?

– Man har aviserat lite intresse att åka med Ramona Hill, Men om det blir i år eller nästa år, det vet jag inte än. Om man som sto går ut i Hambletonian och vinner mot hingstarna, så är det klart att det är ett intressant namn. Det vore häftigt att se henne på Solvalla.

När kan första inbjudan komma, har du en i bakfickan?

– Ha ha, nej, egentligen inte. I normala fall har vi presenterat en inbjudan till Elitloppet i samband med Criterium de Vitesse, som körs i Cagnes-sur-Mer på söndag. Men i år tror jag att vi väntar någon vecka till. Eventuellt om det skulle bli ”rätt” vinnare på söndag och att man siktar för fullt mot Elitloppet, så kanske vi kan få ihop något till nästa vecka, säger Anders Malmrot. 

Publisert:

LÄS VIDARE

”Anders får gärna hålla ögonen på honom...”

Prenumerera på nyhetsbrevet Travkollen

Allt om det hetaste i travets värld – varje fredag!

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Elitloppet

Solvalla

V75

Trav