”Hästarna känns bra – jag är så laddad…”

Stall Zet har inte synts till på banorna – Daniel Redén om pausen, vintern, galasuccén, framtiden och Delicious fölning: ”Nervöst som fan”

avErik Pettersson

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 2 | Foto: TR BIld
Daniel Redén, ”Årets tränare” i Sverige 2019, blickar framåt mot ett nytt spännade år

Han tog storslam på hästgalan och blev ”Årets tränare”.

Men Daniel Redén har inte, med några undantag, synts till på travbanorna på länge.

Här berättar han om uppehållet, känslorna kring att han prisades på travfesten, vad han- och stallet gjort i vinter och när stallets hästar kommer ut på tävlingsbanorna igen.

– Det känns som jag är på hugget, säger Daniel.

Breeders’ Crown-finalerna i Eskilstuna i mitten av november. Det var då vi senast såg Daniel Redén, som prisade som ”Årets tränare” på travgalan i början av februari, på allvar. Vad har har han hållit hus – och vad har han gjort sedan dess?

Svaret:

– Jag vet knappt själv. ha ha.

– Nej då, sista månanden har jag varit mycket i Paris (startat hästar sporadiskt på Vincennes). VI hade problem i höstas med sjukdomar som snurrade runt i stallet, jag fick inget tryck i hästarna. Jag valde ta ett break med alla i vinter, alla fick komma tillbaka - och träna igång. Vi hade ett jäkla bra år i fjol, men ont om det, men jag var inte alls nöjd på slutet och tror att hästarna behövde en paus. Jag behövde samla mina tankar också. Jag måste steppa upp, det går fort i racen man ser nu alltså, det är många bra tränare och man måste utvecklas hela tiden. Nu känns det som vi hittat lite nya idéer och ändrar lite smådetaljer i träningen. Det känns som jag är på hugget, säger Daniel Redén.

”Går på magkänsla”

Men när får vi då se Stall Zet på banorna igen. Tränaren ger i alla fall sken av att knappt veta själv.

– Hästarna känns bra och jag är så laddad. Man undrar när travsäsongen ska dra igång för oss. Man ska inte få panik, det är bara februari, men det känns som april, väder-mässigt. Men när vi kommer vet jag inte, jag går på magkänsla och kanske rullar igång i början av mars. Jag har ett gäng som jag ska kvala.

Hur är det att varit borta från tävlandet så här?

– Man har ju tappat lite, man sitter och tänker om man undrar om vi räcker när vi kommer ut, man får lite panik, men då gäller det att andas och kolla på gamla lopp - och borra ner sig. Vi har ju gjort de senaste åren, men så sitter man och ser på loppen som körs varje dag, det går undan därute…

”Skitstort!”

På Hästgalan tog Daniel storslam. Han blev ”Årets tränare” och stallets fixstjärna Propulsion röstades fram till ”Årets häst”:

– Det var jättekul! Tråkigt att jag inte var där. Självklart hade jag velat var där, när det blev så här. Jag har ju varit där en gång när Delicios vann priset, det är jag glad för än i dag, det är minnen som man har kvar. Jag hade verkligen inte planerat att det skulle gå så bra. Som sagt, jättekul.

Hur värdesätter du att bli prisad som bäste tränare i Sverige?

– Skitstort! Det är bara att se på namnet som fått det priset, och man vet hur många som kämpar därute.

”Inget jag mår dåligt av...”

Redén smyger igång året 2020, men har stora förväntningar på hästarna.

– Det ser bra ut! Träningslistan är inget jag mår dåligt av att se på. Det är roligt. för jag har mina gamla listor kvar, sen jag började, så man kan se hur det utvecklats. Det är som en aktiekurs.

Ja, som går rakt uppåt! 

– Det blev en liten dipp förra året, på inkörda pengar, men trots det var det otroligt bra år.

Vilken häst i stallet är du mest spänd på inför året?

– Ett helt koppel. Jättesvårt att säga. Men jag är jäkligt nyfiken vad ”lilla rödis” (Conrads Rödluva) kan göra. Tror hon kommer att steppa upp rejält, när hon får smyga med bakom bra hästar och få snälla lopp. Hon har ju fått gjort mycket jobb mot sina jämnåriga ston, men hon har en jäkla speed alltså. Det vore jättekul om vi kommer rätt med henne och hennes problem med korsförlamningar och så. Det var mycket strul förra året. Jag är spänd på henne och det finns ingen som springer ifrån henne, oavsett vem hon möter. Men det är otroligt läckra hästar överlag i stallet.

”Undrar vad som ska komma ut”

Det är inte bara tävlingsbiten som är spännande för Daniel Redén i dessa dagar. Hans favorithäst, Delicious U.S., bär på ett föl efter Daley Lovin. Och den lilla krabaten kan komma vilken dag som helst.

– Det är många som har frågat, men jag har gått total ”radio silence”. Man är nervös. Lilla ”Dee” ska få ett föl, det är nervöst som fan. Jag har tränat både mamma och pappa. Och mamman betyder så mycket. Man undrar vad som ska komma ut, det är ju två ponnys som föräldrar. Det kan hända vilken dag som helst, säger Daniel Redén.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM

Trav