Världsrekordtränare fast i dopningsrazzia

27 personer anklagade i gigantisk skandal • Toppnamn bland de åtalade • Riskerar fängelsestraff

Uppdaterad 2020-03-14 | Publicerad 2020-03-10

En av de åtalade för dopning, Chris Oaks, med världsrekordhästen Homicide Hunter.

En jättelik dopningsskandal med flera toppnamn inom den amerikanska trav- och galoppsporten nystas just nu upp.

De åtalade riskerar böter och långa fängelsestraff.

– Vad jag har fått höra kring detaljerna i det hela ska dessa tränare aldrig mera få sin licens tillbaka. Fängelsestraff är säkert inte heller omöjligt, säger den svenske succétränaren Marcus Melander till facktidningen Travronden.

En skandal av ofattbar karaktär håller just nu på att se sitt ljus i USA.

Bland de 27 misstänka finns trav- och galopptränare samt veterinärer.

FBI har under lång tid ägnat sig åt spaning och telefonavlyssning – och nu har åklagarna bestämt sig för att väcka åtal.

Den federala myndigheten påstår sig nu kunna bevisa att de misstänkta tillverkat, distribuerat, förfalskat eller använt förbjudna prestationshöjande medel på sina hästar.

Det är ett omfattande material som nu finns att ta del av från United States District Court Southern District of New York.

Flera superstjärnor åtalas

På listan över de anklagade ser vi bland annat superstjärnor som världsrekordtränaren Christoffer Oaks. Han tränar bland andra välkände Homicide Hunter, som sprungit världsrekord i USA, och har tidigare ertappats för dopning. Han har varit svartlistad med över 15 dopningsdomar på sig och har varit avstängd i perioder från flertalet banor runt om i landet

Galoppsporten drabbas också hårt av det material som nu presenteras.

Jason Servis finns med på den dystra listan från FBI. Han tränar superhästen Maximum Security som nyligen vann världens mest penningstinna galopplopp (The Saudi Cup) med 10 miljoner dollar i förstapris.

– Man blev väl inte direkt chockad över vissa av namnen på den lista som FBI-utredningen presenterat. Jag tycker som sagt att det är väldigt bra att något nu verkligen händer på den här fronten och att fuskarna straffas, berättar Marcus Melander för facktidningen Travronden.

Största åtalet någonsin inom hästsporten i USA

De nu åtalade väntar kännbara straff och det talas om att få sina licenser indragna på livstid och även långa fängelsestraff för flera av de utpekade.

– Ärendet är det mest långtgående åtalet om dopning inom hästsporten i justitieministeriets historia, berättar Geoffrey S. Berman, USA: s advokat på Manhattan till The New York Times.

Följ ämnen i artikeln