Trav

”Känner mig väldigt besviken och ledsen”

Säkerhetschefen sparkades från Svensk Travsport mitt under Propulsion-härvan • Steen Morten Johansen berättar

Av: 

Andreas Örtengren

ST:s förre säkerhetschef Steen Morten Johansen berättar om uppbrottet med sin arbetsgivare
ST:s förre säkerhetschef Steen Morten Johansen berättar om uppbrottet med sin arbetsgivare

TRAV

Svensk Travsports säkerhetschef, ex-polisen Steen Morten Johansen, fick under måndagen lämna sitt uppdrag på Svensk Travsport.

Nu berättar han om besvikelsen och sprickan med sin förra arbetsgivare.

– Jag kände mig inte färdig och det är jättetråkigt, säger 61-åringen till Trav365.

Det var under tisdagen som beskedet om kom att säkerhetschefen på Svensk Travsport, Steen Morten Johansen, fick sparken.

Detta meddelades genom ett pressmeddelande på förbundets hemsida.

Ex-polisen tillträdde sin tjänst på förbundet i april 2019 och då talades det om en drömvärvning – men nu skiljs deras vägar, mitt under utredningen om vad som egentligen hänt i ärendet kring Propulsion.

”Känner mig ledsen”

– Jag känner mig väldigt besviken och ledsen att det blev så här. Jag måste ändå säga att jag har haft en fantastisk tid på Svensk Travsport och verkligen uppskattat den här tiden, oavsett om det rörde sig om små amatörer eller större ärenden, säger han och tillägger:

– Alla de aktiva oavsett vilken nivå har gett mig så mycket glädje. Jag har många positiva upplevelser och jag tycker det är viktigt att få säga det. Därför känns det oerhört tråkigt att inte få fortsätta med min tjänst. Jag känner mig inte klar med många saker som vi påbörjat.

”Många har hört av sig”

Efter att det blivit känt att Steen Morten fått avsluta sin tjänst har många hört av sig till honom.

– Jag är verkligen glad för allt travfolk som har hört av sig och visat sin uppskattning. Återigen är jag väldigt ledsen att inte kunna göra det jag gillar att göra.

De exakta detaljerna om vad som egentligen hänt vill inte 61-åringen gå in på men samtidigt vill han ge sin syn på hela uppbrottet med sin forne arbetsgivare.

– Jag har sagt tidigare att jag känner mig styrd i vissa utredningar vilket påverkar min trovärdighet. Min uppriktiga känsla är att det svenska förbundet vill göra mig till syndabock för vissa delar med den här historien med Propulsion.

Vad kan du egentligen berätta om din roll i Propulsion-härvan?

– I fjol fick jag ett tips från det norska Travsällskapet om att Propulsion skulle vara nervsnittad. Strax innan min anställning på ST hade jag lyssnat på ett föredrag av en expert inom just nervsnittning, Mette Uldahl, vilket medförde att jag hade en del kunskap i ämnet.

– Jag kontaktade Daniel Redén runt midsommar i fjol i Rättvik och vi bestämde att jag skulle besöka honom på hans gård. Där konstaterades det av hans veterinär, Sune Hansen, att Propulsion reagerade på smärta i alla fyra ben. Jag blev även ombedd att kolla upp ytterligare två hästar han köpt av samma tränare.

Varför kontaktades inte det amerikanska förbundet?

– Det enda jag kan säga var att det inte fanns någon tanke på det då. Vi visste helt enkelt inte om att det registrerades.

”Min trovärdighet står på spel”

I början av juni i år kunde man genom ett exportcertifikat konstatera att Propulsion blivit nervsnittad i New Jersey.

Skandalen var ett faktum och sagan om en av världens främsta travhästar verkar få ytterligare ett kapitel som ingen egentligen vill läsa.

Förre säkerhetschefen förklarar hur han känner.

– Min känsla är helt enkelt att ST vill lägga skulden på mig för delar av den utredning som jag gjort tidigare. Jag tycker det är viktigt att berätta min version även om jag just nu inte kan gå in på alla detaljer. Mitt juridiska ombud har bett mig ligga lågt, men det är min trovärdighet gentemot människor som står på spel, säger Johansen och utvecklar sitt resonemang:

– I anslutning till att jag fick sparken ville förbundets vd Maria Croon att vi skulle gå igenom ett formulär som hon hade skrivit. Där skulle vi vara eniga om att vi hade samma syn på mitt avslut, något som jag avböjde att delta i. Jag sa att ni kan säga vad ni vill men om någon frågar så säger jag sanningen.

”Det stämmer inte”

Mario Croon, vd på Svensk Travsport, sa så här till Trav365 under tisdagen angående att Steen Morten Johansen sagt att förbundet ville lägga delar av skulden i Propulsion-härvan på honom.

– Det stämmer inte överhuvudtaget att vi har lagt någon skuld på Steen Morten. Utredningen pågår och är inte klar ännu, så vi har inga svar. Men det stämmer, hans uppdrag är avslutat, säger hon.

Hon fortsätter:

– Det jag kan bekräfta är att vi har haft olika syn på saker och ting i det ärendet (Propulsion). Huruvida Steen Morten kunde vara ytterst ansvarig för den utredning som pågår nu i ärendet Propulsion. Detta har vi inte ansett vara möjligt på grund av tidigare utredning i ärendet. Det handlar inte om skuldfrågor utan om ren objektivitet i dess formella betydelse. 

Publisert:

LÄS VIDARE

Säkerhetschefen får sparken: ”En schism”

Prenumerera på nyhetsbrevet Travkollen

Allt om det hetaste i travets värld – varje fredag!

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Trav