”Ställer ofta väldigt höga krav på mig”

Förre handbollsstjärnan Magnus Jernemyr om nya livet som travtränare

Han har vunnit Champions League och OS-silver i handboll.

Nu berättar Magnus Jernemyr om första halvåret som travtränare.

– Jag ställer ofta väldigt höga krav på mig, säger den 43-årige handbollslegenden till Trav365.

På handbollsplanen gjorde Magnus Jernemyr sig känd som en av de allra mest svårpasserade försvarsjättarna.

Han levde och andades handboll på elitnivå i 21 år – och var en av de mer tongivande spelarna på sin position under många år.

Meritlistan för den svenske landslagsstjärnan kan göras lång, men vinsten i Champions League 2011 med Barcelona och OS-silvret 2012 i London får gälla som de absoluta höjdpunkterna i 43-åringens långa karriär.

Jernemyr har, tillsammans med handbollskompisen Johan Sjöstrand, även ägnat sig åt att föda upp hästar med stor framgång.

Den som gjort störst avtryck är italienske Axl Rose.

Den nu fyraårige hingsten har det senaste året funnits hos Alessandro Gocciadoro och har på sina sexton starter sprungit in 4,9 miljoner kronor.

”Väldigt roligt att vara tränare”

I slutet av förra året tog den forne handbollsgiganten ytterligare ett steg inom travsporten då han och sambon Linda Sedström valde att starta en egen tränarrörelse.

– Vi hade egentligen haft dessa planer ganska länge och redan under förra sommaren pratade vi om att satsa på en tränarrörelse. Vi är nöjda med det första halvåret och hästarna har gjort det bra utifrån de förutsättningar som finns för oss och framför allt är det väldigt roligt, säger det forne handbollsproffset.

”Vill skynda långsamt”

Den allra första tränarsegern kom den 12 december förra året med hästen Stepping Ferrari med partnern Linda Sedström i sulkyn – och sedan dess har det blivit ytterligare fyra vinster för den nyblivne tränaren.

Stallet har hittills i år kört in 407 000 kronor.

På träningslistan finns för tillfället tio stycken hästar.

– Som det känns just nu är det lagom. Vi har kapacitet för att ta in ett par stycken till men om vi sedan ska utöka ytterligare så måste vi anställa ytterligare personer, vilket inte är aktuellt just nu, säger Jernemyr och utvecklar tankarna om parets träningsverksamhet:

– Vi har en målsättning att bli större och större, men samtidigt vill vi skynda långsamt. Vi vill försöka hitta rätt lopp åt de hästar vi startar och är beredda att åka lite längre sträckor. Vi satsar på att hålla en hög kvalité med de individer vi har.

Vilka delar tar du med dig in i tränarrollen från handbollsåren?

– Det är faktiskt väldigt mycket som är lika. Jag skulle ändå säga att just uppbyggnaden av hästarna är något som vi kan använda oss mycket av. Vi fokuserar mera på att stärka hästarna med muskler än att åka in på banan och köra snabbjobb.

– Men det finns även andra bitar som kosten och att komma ner i varv. Vi jobbar med olika individer som alla behöver olika delar i sin träning.

Du spelade handboll på elitnivå i 21 år. Upplever du någon press på att lyckas lika bra i rollen som tränare?

– Jag kan inte säga att jag känner någon press på det sättet. Jag vet att jag är ny och att jag får lära mig helt nya saker hela tiden. Men jag är väldigt tävlingsinriktad och vill prestera väl hela tiden. Jag ställer nog väldigt höga krav på mig själv, kanske lite för höga om vi skulle fråga min sambo Linda, säger han och fullföljer sitt resonemang:

– Jag och Linda kompletterar varandra bra då hon får sansa mig en aning ibland. Hon har en lång erfarenhet och är väldigt duktig. Men efter så lång tid inom handbollen sitter tävlingsinstinkten kvar. Du vill vinna helt enkelt, men där får Linda styra upp mig lite.

Publisert:

LÄS VIDARE

Prenumerera på nyhetsbrevet Travkollen

Allt om det hetaste i travets värld – varje fredag!