Pasi Aikio: Var ingen överraskning för mig

Who’s Who var utan chans i Prix de Bretagne

avChristoffer Wickman

1 av 2 | Foto: Maria Holmén/TR Bild
Who’s Who

Svenskstjärnan Who’s Who slutade i det slagna fältet i Prix de Bretagne.

Men det oroar inte tränaren Pasi Aikio.

– Det var ingen överraskning för mig att han inte skulle räcka till den här gången, säger Pasi Aikio.

Femårige svenskstjärnan Who’s Who, som bland annat vunnit Svenskt Travderby och Jubileumspokalen och med sina 15 segrar på 24 starter sprungit in 6,9 miljoner kronor, är i Frankrike för att försöka upprepa det som pappa Maharajah gjorde 2014 – nämligen vinna Prix d´Amérique, även kallat världens tuffaste travlopp.

Under söndagen var Who’s Who den enda svensktränade häst som kom till start i det här vintermeetingets första B-lopp, av totalt fyra stycken, inför Prix d’Amérique som avgörs sista helgen i januari.

Who’s Who, körd av Örjan Kihlström, hade dock ingen lycka med sig den här gången och slutade oplacerad – långt efter de tre främsta placeringarna i loppet, som hade gett honom en biljett till Prix d´Amérique.

”Det var inga konstigheter”

Solvallatränaren Pasi Aikio tar dock söndagens start och placering i Prix de Bretagne med ro.

– Jag visste redan på förhand att han behövde det här loppet, och jag kan inte begära mer av honom än det han presterade i Prix de Bretagne, det var ungefär som jag hade förväntat mig, säger Pasi Aikio och fortsätter:
– Tyvärr blev Örjan Kihlström tvungen att köra framåt och då blev det ett helt annat lopp för honom än vad vi hade hoppats på.

Pasi Aikio åkte sedan hem till Sverige från Frankrike tillsammans med Örjan Kihlström.

– Örjan var nöjd med hästen och tyckte inte det var några konstigheter alls.

”Ingen överraskning för mig”

Who’s Who har tagit söndagens Prix de Bretagne bra, meddelar Pasi Aikio.

– Han har bara fått tagit det lugnt i dag och det har inte varit några konstigheter med honom, han mår bra. Han kommer få ta det lugnt några dagar nu.

Att han var långt efter i mål i Prix de Bretagne är ingenting som oroar dig?

– Nej, verkligen inte. Allting är enligt plan och han gjorde det som gick att begära av honom, och det var ingen överraskning för varken mig eller Örjan Kihlström att han inte skulle räcka till den här gången.

Who’s Who fortsätter nu att siktas mot Prix d´Amérique, och Pasi Aikio har tidigare meddelat att femåringsloppet Prix Tenor de Baune den 22 december är det stora målet för Who’s Who – där vinnaren av det loppet får en biljett till Prix d´Amérique.

– Nästa start för Who’s Who blir nästa B-lopp, alltså Prix du Bourbonnais den 8 december, säger Pasi Aikio.

ARTIKELN HANDLAR OM