Krisdragen för att rädda storloppet

Sänker förstapriset och kör inför tomma läktare

Av: Daniel Söderbäck

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 4 | Foto: MIA TÖRNBERG/TR BILD
Finalen av Paralympiatravet förändras.

Här är Åbytravets och Svensk Travsports krisdrag i spåren av Coronaviruset.

De sänker förstapriset med 500 000 kronor i storloppet Paralympiatravet och tvingas köra helt utan publik.

– Vi får göra det bästa av den verklighet vi lever i nu, säger Åbytravets sportchef Jon Walter Pedersen.

Lördagen den 25 april ska finalen av Paralympiatravet (tidigare Olympiatravet) köras på Åby tillsammans med V75.

På grund av den rådande Corona-pandemin tvingas nu Svensk Travsport tillsammans med arrangörerna att ändra upplägget för storloppsdagen. Det meddelades under torsdag lunch i ett pressmeddelande. Storloppsdagen blir av – men med vissa förändringar.

”Känns annorlunda”

Bland annat kommer förstapriset i loppet sänkas från 1,5 miljoner kronor till en miljon kronor. Dessutom kommer man arrangera tävlingsdagen där V75 finns med inför tomma läktare som tidigare.

– Det känns annorlunda men också bra att kunna arrangera Paralympiatravet i dessa tider. Vi får göra det bästa av den verklighet vi lever i nu. Vi är stolta över att Paralympiatravet blir av, om än i begränsad tappning, säger Åbytravets sportchef Jon Walter Pedersen.

Lockat 15 000 personer

De senaste åren har Olympiatravsdagen varit en av de stora dragplåstren för Åbytravet med en publik mellan 12 till 15 000 personer.

– Det blir en tuff ekonomisk smäll för oss att tappa alla publikintäkter. Samtliga restauranggäster och sponsorarrangemang bokas av. Därför måste vi också anpassa prispengarna i huvudloppet efter nya ekonomiska förutsättningar. Förstapriset sänks från en och en halv miljon till en miljon. Det är fortfarande en väldigt hög prissumma, men inte lika hög som den varit tidigare år, säger Jon Walter Pedersen.

Mestadels svenska hästar

Just nu pågår uttagningsloppen till finalen av Paralympiatravet och det inleddes i lördags när V75 avgjordes på Solvalla. Samtliga vinnare från uttagningsloppen har fortsatt en plats i finalen, samt fjolårsvinnaren Propulsion. Övriga fem hästar av de totalt tio kommer att få en plats via wild cards.

– Det troliga är att startfältet blir övervägande svenskt i år, även om det i praktiken kanske kan bli aktuellt med utländska hästar också. Det är svårt att i dag veta vilka resebegränsningar som gäller om tre veckor. De svensktränade wildcard vi plockar in i loppet blir sådana hästar som startat i uttagningsloppen. Jag ser fram emot en spännande och högklassig final, trots de annorlunda förutsättningarna, säger Jon Walter Pedersen.

Propulsion är klar för finalen lördagen den 25 april i och med den friplats hästen har som vinnare 2019. Även Disco Volante har en finalplats efter segern vid lördagens uttagningslopp.

Publicerad:

LÄS VIDARE