Michael Carlsson

Borde ha toppchans – tar tredje raka segern

Carlssons GS75-tips: Synar lopp för lopp • Systemförslaget: ”Han kan bli dagens man”

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Peter Untersteiner kan bli dagens man.
Peter Untersteiner kan bli dagens man.

Peter Untersteiner kan bli den som dominerar dagens Grand Slam 75.

Han har flera bra segerchanser och jag går ut hårt och spikar Darah Bibo som torde ha toppchans till tredje raka.

Eftermiddagens Grand Slam 75 avgörs i Vaggeryd och nyckeltränaren och nyckelkusken i omgången är Peter Untersteiner som kör flera hårt betrodda hästar.

Vi hamrar in spiken direkt i den första avdelningen och det blir på Darah Bibo. Ett fyraårigt sto som bara har gjort tre starter men vunnit två av dem och varit tvåa en gång. Senast i årsdebuten gav hon ett fint intryck när hon joggade undan till en smått överlägsen seger med gott om krafter kvar. Visserligen var loppet billigt men genomköraren torde ha gjort henne gott efter det fyra månader långa uppehållet som hon ­hade haft innan dess.

Nu är det visserligen femtespår i voltstart för en orutinerad häst men hon klarade det galant näst senast och öppnade då även bra.  

Det verkar vara en förnuftig märr som borde få överta ledningen efter en bit och då blir hon på nytt väldigt svårslagen. 

Det är ett litet fält och värsta hotet kan komma ifrån stallkamraten Bellflower ­Wine som står med 20 meters tillägg och nu ska tävla barfota runt om precis som när hon var tvåa näst sesnast.

I den andra avdelningen var jag länge inne på att spika Glowbull Fusion efter att ha fått väldigt bra information när jag pratade med tränaren Magnus Dahlén. Han berättade att hästen har halsopererats under  det långa uppehållet då han hade problem med detta under fjolåret. Glowbull Fusion känns nu betydligt bättre i jobben och har fått en rejäl träningsperiod med bland annat ett banjobb på Halmstadtravet efter 1.22 full distans. Han kommer således väl förberedd och fungerar allting nu torde han ha en toppchans att vinna det här tämligen ihåliga loppet. 

Glowbull Fusion är blixtrande startsnabb och lär flyga till ledningen från spår tre bakom bilen. Därifrån har han sedan toppchans att vinna över den korta ­distansen.

Men eftersom hästen inte har startat på så länge och att det trots allt kan vara ett frågetecken för formen och hur haloperationen har slagit dubblar jag systemet med Caloy. Han har gjort två starter för Veijo Heiskanen och efter seger i debuten ­spurtade han bra i skymundan senast i en snabb avslutning mot betydligt bättre ­hästar än han möter nu. Läget är perfekt och segerchansen god.

Tuffare motstånd

Libellus övertygade när hon vann ett billigt lopp i överlägsen stil senast. Är favorit nu i GS75-3 men möter tuffare motstånd. Framföralt i Ibelievein­america som är härdad i V75 och senast mötte han betydligt hårdare motstånd än vad han stöter på här. Hästen spurtade bra i skym­undan senast i en snabb avslutning bakom vinnande Victory Island. Gången ­innan blev det seger och han kan mycket väl vinna igen och runda alla trots 40 meters tillägg.

Apropå att kliva ner rejält i klass så kan man säga det om Randemar R.D. i den fjärde avdelningen. Hästen har stångats i V75 med fina framgångar och även om han inte vunnit har han varit tvåa och trea. 

Senast hade han på nytt en andraplats klar när han snöpligt galopperade kort före mål. 

Värt att notera är att detta var i V75-finalen bakom den imponerande vinnaren Magic Cash som landade på 1.13,1. Peter Untersteiner berättar att man har fräschat upp Randemar R.D. efter senaste starten och levererar han samma insats här som han har gjort i flera V75-lopp lär han ha en toppchans att ­runda samtliga.

Jag dubblar dock systemet med den troliga ledaren Bag’s Simoni som också har visat bra form en längre tid men inte haft den rätta turen i lopp. Senast hakade han ihop med en konkurrent i starten och stördes till galopp. Gången innan höll han strålande efter en tuff resa i dödens och förlorade ­bara mot en smygkörd via open stretch. 

Bag’s Simoni är värd en seger och vinner när som helst. Det kan vara ledning runt om här.

Photograph är min förstahäst i GS75-5 efter sina två starter i sin nya regi Robert Bergh. Först blev det en övertygande seger i Mantorp efter en tuff inledning, och senast drog hon undan i ledningen men åkte dit precis på mållinjen mot en som smugit med i ryggen hela vägen. Hon öppnar bra bakom startbilen och skulle hon komma till ledningen är det hästen att slå.

Favorit är annars Flädie Grim från spår elva som Peter Untersteiner säger vinner snart efter två raka andraplatser. Notera även att Teton Miss Lindy vann överlägset senast.

Veijos bästa chans

Veijo Heiskanen ligger lågt med Rawindski som är favorit i den sjätte avdelningen. Hästen håller okej form men den är inte på topp, sa han när jag pratade med Veijo. 

Däremot tror Veijo betydligt mer på ­Puccy Italia som han tycker är stallets bästa chans i omgången. Hästen är i jätte­bra form och avslutade snabbt ­senast i ett struligt lopp. 

Puccy Italia mycket snabb från start och Henna Halme lär ladda början men det är startsnabba hästar innanför, bland andra Una Blessed och Dream Lane. 

Blir det för tuff köning kan det bli kört åt Global Raceway som avslutade jättebra till andra­platsen senast och som kan runda ­alla.

I GS75-avslutningen måste favoriten Made in Sweden ha en bra chans till tredje raka efter den övertygande triumfen i V86.

Micke Carlssons GS75-system

GS75-1: 5 Darah Bibo (7, 2)

GS75-2: 3, 2 (4, 1)

GS75-3: 11, 4, 15, 12, 9 (13, 5)

GS75-4: 10, 5 (4, 7)

GS75-5: 6, 4, 11, 9 (5, 2)

GS75-6: 7, 11, 3, 2, 5 (4, 10)

GS75-7: 3, 2, 9 (5, 10)

1 200 rader/1 200 kronor

GS75 från Vaggeryd sänds i TV12 klockan 14.30

Publisert:

Prenumerera på nyhetsbrevet Travkollen

Allt om det hetaste i travets värld – varje fredag!