Den gula kavajen – som ”alla” vill åt

Sportchefen om kavajen: ”En hedersbetygelse”

Evig ära, berömmelse och en plats i historieböckerna väntar vinnaren av Svenskt Travderby.

Dessutom den åtråvärda gula kavajen – och förstapriset på minst två miljoner kronor.

– Det är en fantastisk hype kring den här kavajen, säger Jägersros sportchef Mats Ahlkvist till Trav365.


ANNONS: Extra V75 i kväll. Här kan du andelsspela med Sportbladets experter. [Extern länk]


Loppet kördes första gången redan 1928 och är ett av de allra största travloppen som finns i Sverige.

Svenskt Travderby, som är det största travloppet för fyraåriga hästar i Sverige och enligt många det finaste travlopp du kan vinna i landet, har skyhög status och förutom evig ära, berömmelse och en plats i historieböckerna väntar ett förstapris på två miljoner kronor – fyra miljoner kronor om hästen är med i Premiechansen.

Dessutom väntar också den åtråvärda gula kavajen, som blivit lite av ett signum för det klassiska travloppet.

Mats Ahlkvist, sportchef på Jägersro, berättar att den gula kavajen som blivit en så stark symbol för travloppet är hämtad från kavajtraditionen som Augusta hade i golfen.


ANNONS: Extra V75 i kväll. Här kan du andelsspela med Sportbladets experter. [Extern länk]


”Det är unikt i travet”

– Idén till den gula kavajen föddes någon gång kring 1970-talet, och det var Claes Ahlström som låg bakom det här, en av mina föregångare, säger Mats Ahlkvist och fortsätter:

– Man tog det här efter den kavajtradition som Augusta hade i golfen. Augustas kavaj är grön och varför färgen på kavajen i Svenskt Travderby blev gul vet jag faktiskt inte, men det här med kavajen har levt kvar.

Varför tror du att själva kavajen fått den status som den har fått?

– Det visar att det går att göra spännande grejer, och det är en fantastisk hype kring den här kavajen. Det är givetvis mycket för att just i Svensk Travderby har du bara en chans att vinna som travhäst, och det är ett travlopp som alla vill vinna. Det har blivit den här synonymen, att vinner jag Svenskt Travderby så får jag en gul kavaj. Det hör ihop med den status som loppet har, och det har blivit en väldigt kul grej. Det är också unikt i travet, det här med kavajen, och det blir lite som en hedersbetygelse.

Under tisdagskvällen avgörs uttagningsloppen till Svenskt Travderby, där finalen går av stapeln söndagen den 6 september. Sex uttagningslopp ska avverkas där de två främsta i varje uttagningslopp tar sig vidare till finalen och totalt är det 69 stycken travhästar som slåss om de tolv finalplatserna. De främsta favoriterna är Daniel Redéns Don Fanucci Zet, Jerry Riordans Aetos Kronos samt Robert Berghs duo Power och Hail Mary.

Publisert:

Prenumerera på nyhetsbrevet Travkollen

Allt om det hetaste i travets värld – varje fredag!

ÄMNEN I ARTIKELN