Vi lirar med en spik – sopar hem försöket

Så tippar experten V75-omgången på Solvalla, söndagen den 26 maj

avPer Nicklasson

Foto: LEIF NORBERG, ALN, TR BILD/MALIN ALBINSSON, TR BILD
Örjan Kihlström och Propulsion spikas.

Här är Sportbladets V75-tips till söndagens omgång på Solvalla, den 26 maj.

Sportbladets expert Per Nicklasson guidar dig – lopp för lopp.

Via ett samarbete mellan Sportbladet och Travklubben.se kan du ta rygg på Sportbladets experters V75-system på ATG Tillsammans. Följ länkarna nedan.

Spelstopp 14.30

TV4 12.00

ATG Live 11.00


ANNONS: Här kan du gå med i laget och rygga Sportbladets V75-andelar på ATG Tillsammans. [Extern länk]


V75–1


Loppet

Elitkampen får för ovanlighetens skull inleda söndagens V75-omgång. En rolig inledning då det här loppet är ett av de mer populära under hela helgen.


Tipsettan

Eftersom Månprinsen A.M. är det bästa kallblodet går det inte att tippa emot honom. Speciellt inte med tanke på den form han har visat i år. Med tanke på utgångsläget känns han dock garderingsbar. Vi skulle säga
att han vinner loppet sju gånger av tio men känslan är att han kan bli större favorit än det är motiverat utifrån den tanken. Men skulle han krossa samtliga oavsett position är det inte det minsta förvånande – det kan ju vara så att han är mycket bättre än konkurrenterna.


Motbuden

Ulsrud Tea fick gå i dödens senast, blev rejält trött sista 100 men gjorde ändå ett bra lopp. Hon har en grym segerprocent och måste med andra ord alltid tas på största allvar. Polara vann det här loppet 2017 och var tvåa i fjol. Med tanke på att Josveis och Lome Brage fått spår långt ut kanske Polara kan hålla ledningen. I så fall blir han inte lätt att tas med.


Skrällbudet

Vi gillade intrycket på Josveis senast då han gick undan från spets med bra driv i steget. Svårt att veta hur mycket svagare motståndet var då, men fin var han.


Spetsbuden

Lome Brage trots spåret? Annars nummer 1 eller 6?


! Statistik­vinnaren

Månprinsen A.M..

Vår rankning

7 Månprinsen A.M.

4 Ulsrud Tea

1 Polara

8 Lome Brage

6 Josveis

5 Rosli Eld

3 Valle Mattis

10 Odd Herakles

9 Tangen Haap

2 Art Kjarvald

V75–2


Loppet

Spårlottningen gör det här heatet hyperintressant – om det inte redan var det?


Tipsettan

Trots nitlotten sjundespår är Readly Express hästen att slå. Hur det går till när han (kanske) vinner det här heatet vet vi inte riktigt, men på ett eller annat sätt är det ändå bra chans att han löser det. Bland alla fantastiska hästar i Elitloppet  är Readly Express ett av två (eller tre?) unikum i loppet.


Motbuden

Double Exposure är Elitloppets stora joker. Vi har sett vad hon kan mot lite enklare motstånd men det här blir hennes verkliga elddop. Det kan visa sig att hon är den hästen som kan matcha favoriterna Readly Express och Propulsion. När det gäller hennes segerchanser i det här heatet ser de mycket bra ut i och med att hon drog ett bra spår när Readly Express inte gjorde det.

Uza Josselyn är en urläcker travare som verkligen kan flytta på sig. Hon slår nog inte de två främsta med likvärdiga resor, men om de hamnar på vingel? Finalchansen får dock ses som mycket god för Uza Josselyn nästa oavsett resa.

Makethemark är inte så startsnabb men gynnas av det är 1 609 meter och att starten går längre in på rakan. Det kan bli rygg ledaren eller tredje invändigt. Oavsett vilket behöver han tur, men har han det kan han bli mycket farlig.


Skrällbudet

Disco Volante – om de andra lurpassar på varandra?


Spetsbuden

Normalt borde Disco Volante släppa till Double Exposure eller Readly Express om någon av dessa två är den som är först fram. Å andra sidan trivs Disco Volante så bra i ledningen att det inte är säkert att han är intresserad av någon annan positionen än ledningen. Den som främst kan utmana honom i startsnabbhet är finske gästen Next Dircetion.


! Statistik­vinnaren

Readly Express.

Vår rankning

7 Readly Express

3 Double Exposure

6 Uza Josselyn

1 Makethemark

5 Looking Superb

2 Disco Volante

8 Sorbet

4 Next Direction

V75–3


Loppet

Lite mindre spännande är det här heatet på förhand. De franska hästarna – förutom Bahia Quesnot som kan vara mycket nöjd med sitt spår – hade varit roliga att se från andra spår än de som de drog.


Tipsettan

Finns inga garantier på att det inte löser sig bra för Propulsion, men femtespår går så klart inte att klaga på. Ett tänkbart scenario är faktiskt att han kan köra sig tidigt till ledningen, och då är loppet förstås över. Men med tanke på hur loppet ser ut att kunna bli kört har han nog toppchans även från dödens och det krävdes inte mycket rådbråkande för att bestämma sig för att Propulsion är en bra spik.


Motbuden

Day or Night In är inte näst bästa hästen, men han är mycket formstark och som vi läser loppet är det bra chans att han är den tidiga ledaren. Får han chansen att släppa till Propulsion gör han givetvis det och då är
finalchansen mycket bra. Bahia Quesnot är högintressant? Kan hon till och med ta emot Day or Night In i spetsstriden? Hon är säkert också sugen på att släppa till Propulsion i så fall. Skulle hon vara den som sitter i rygg ledaren – om loppet nu blir kört som vi spår – skulle vi säga att hon har lite bättre chans att på allvar utmana Propulsion än vad Day or Night In har från den positionen. Aubrion du Gers och Dijon är definitivt bland de fyra bästa hästarna i loppet, men spåren är knappast optimalt för någon av dem. Men bättre, trots allt, för Aubrion du Gers.


Skrällbudet

Heavy Sound hade varit mycket spännande att se från ett bra spår, så som han glänste i årsdebuten. Nu får han nog vara nöjd om han kan ta sig till final.


Spetsbudet

Propulsion är inte startsnabb, men det är hans rygg de andra vill ha, så kanske hittar han ändå till spets?


! Statistik­vinnaren

Propulsion.

Vår rankning

5 Propulsion

4 Day or Night In

3 Bahia Quesnot

7 Heavy Sound

1 Aubrion du Gers

8 Dijon

6 Milliondollarrhyme

2 Milligan’s School


ANNONS: Här kan du gå med i laget och rygga Sportbladets andelar på ATG Tillsammans. [Extern länk]


V75–4


Loppet

En miljon i förstapris. Det känns helt rätt med tanke på kvaliteten på hästarna. Toppsport!


Tipsettan

Vilka talanger vi får stifta bekantskap med här. Åtminstone de första sex i ranken får ses som mycket lovande, men tveklöst är det, med tanke på förutsättningarna, de tre förstrankade som höjer sig. Tipset till Axl Rose
som redan tjänat 2,3 miljoner kronor och vann på låg 12-tid full väg senast.


Motbuden

Acciaio är en oerhört maffig typ. Det är Upset Face också. Fem raka och en oerhört vägvinnande aktion.


Skrällbudet

Aetos Kronos är en mycket bra häst.


Spetsbudet

Svårt. Håller Upset Face spets även denna gång?


! Statistik­vinnaren

Upset Face.

Vår rankning

6 Axl Rose

3 Acciaio

1 Upset Face

7 Alien Kronos

2 Amelie Grif

12 Aetos Kronos

9 Goofy Sisu

8 Marilyn Monroe Bo

4 Andromeda Font

5 Sahara Peyote

11 Muscle Valky

10 Galapagos Sisu

V75–5


Loppet

Tipstvåan är den vi mest ser fram emot att få se.


Tipsettan

Zourane Kronos kom bort helt utan egen förskyllan senast. Hon är utan tvekan ett av de bästa stona i kullen och nu slipper hon några av de åtminstone i Sverige bästa stona. Hon är inte spetsberoende men visst ökar hennes chanser till att bli mycket bra ifall hon skulle nå ledningen.


Motbuden

Det är svårt att veta kvaliteten på konkurrensen när man inte har en kontinuerlig koll på hästarna, men Zalie Gar har i alla fall fått sina konkurrenter att se ut som rena rundningsmärken vid de senaste segrarna hemma i Italien. Hon har vunnit åkandes på ett synnerligen tilltalande vis. Superspännande att se henne tävla mot de här hästarna som vi till större del har koll på. Vivacious Allie är mycket startsnabb, kanske att hon flyger till ledningen trots spåret långt ut? I så fall kan hon mycket väl hålla ända hem.


Skrällbudet

Velvatter har ett tråkigt spår men intrycket senast, låt vara mot enklare hästar, var finfint. Med klaff bör hon kunna bli farlig även här.


Spetsbuden

Zourane Kronos, Viking Grace och Vivacious Allie är startsnabba. Vi tror att det främst står mellan Zourane och Allie, med kanske fördel den sistnämnda.


! Statistik­vinnaren

Zourane Kronos.

Vår rankning

2 Zourane Kronos

5 Zalie Gar

6 Vivacious Allie

9 Zahra Mil

7 Velvatter

3 Viking Grace

8 Fanny Chenal

4 Daze

1 Bay View

10 Bechamel

V75–6


Loppet

Fyraåringseliten.


Tipsettan

Det är sällan fel att tippa den förmodade ledaren i ett sprinterlopp och Catherine’s Chevy ska ses med en seriös spetschans. Ledningen är en
positon där han biter ifrån sig väldigt väl.


Motbuden

Evaluate räckte inte riktigt senast men fick då se sig slagen av en (måltrean Thrust Control) som gått på innerspår samt två av de kanske bästa unghästarna vi sett på hela 2000-talet i Sverige. Ingen av dessa startar här men för att Evaluate ska ha riktigt bra chans att vinna dessa måste han kanske öppna lite vassare än tidigare med tanke på att det är sprinterdistans nu.  Att vinna från bakspår på sprinterdistans Elitloppshelgen, det ska något extra till för det. Men så bra som Jaguar Dream varit i år är han kanske hästen som kan göra det. Missle Hill satt fast i Finland senast, utan att vi blev så mycket klokare av det.


Skrällbudet

Zelig Kronos kan nog bli lite bortglömd trots fina utgångsläget men kunnandet är oomtvistat. Han har fått några formhöjande lopp i kroppen, kurvan pekar uppåt.


Spetsbuden

Missle Hill öppnade bra från innerspår i Finland senast men blev av med ledningen. Vi hoppas att han blir det den här gången också – till Catherine’s Chevy.


! Statistik­vinnaren

Evaluate.

Vår rankning

6 Catherine’s Chevy

5 Evaluate

10 Jaguar Dream

2 Zelig Kronos

1 Missle Hill

7 Patent Leather

9 Fric du Chene

3 Fun Quick

4 Classichap

8 Im Your Captain

V75–7


Loppet

Det kan räcka med två hästar, de är toppenbra. Men här försöker vi åtminstone jobba in en skräll.


Tipsettan

Visa As är en ruskigt bra häst för klassen. Det som till viss del räddar spänningen i det här loppet är att hon drog det spåret hon gjorde.


Motbuden

Gento lyckades inte vinna trots 11,8 full väg senast men tveklöst har han hittat tillbaka till gammal god form. Får han ledningen måste den som tänkt passera honom vara mycket bra. Zeus Bi är en härlig häst som inte fått det erkännande han förtjänar ännu. Nu har han ett spår som gör att han kanske kommer bort direkt, men vi höjer honom ändå i ranken.


Skrällbudet

Staro Leonardo är bland de bättre hästarna.


Spetsbuden

Ritchie Ås, Gento eller Promo Kemp?


! Statistik­vinnaren

Visa As.

Vår rankning

8 Visa As

3 Gento

7 Zeus Bi

1 Ritchie Ås

2 Global Unlimited

6 Promo Kemp

10 Hierro Boko

9 Final Dream

11 Staro Leonardo

4 Vienvia Font

5 N.Y.Coeurdesoleil

12 Mr Creation


ANNONS: Här kan du gå med i laget och rygga Sportbladets V75-andelar på ATG Tillsammans. [Extern länk]


Per Nicklassons V75-tips:

Bästa spelet

Tvillingen 3/7 tror vi på i V75-2: Readly Express är ju pålitligheten själv, och Double Exposure kan nog bli svår för alla att handskas med.

Spiken

Vi spelar bara med en spik – men vilken spik! Propulsion (V75-3) sopar nog hem sitt Elitloppsförsök från de flesta positioner.

Tänk på att …

Looking Superb (V75-2) i sin senaste Sverigestart slutade trea, spelad
till 130 för tio, slagen av Volocity de Vie och Raja Ribb. Det var i september i fjol, det är inte länge sedan. Nu: andrahandsfavorit hos spelbolagen i sitt Elitloppsförsök. Snacka om klassresa!

Kuskligan

1) Örjan Kihlström, 22 segrar

2) Jorma Kontio, 12

3) Carl Johan Jepson, 12

4) Ulf Ohlsson, 10

5) Rikard N Skoglund, 7

Stora systemet

Avd 1: 7–4–1 (8–6)

Avd 2: 7–3 (6–1)

Avd 3: 5 Propulsion (4–3)

Avd 4: 6–3–1 (7–2)

Avd 5: 2–5–6 (9–7)

Avd 6: 6–5–10–2–1–7 (9–3)

Avd 7: Alla tolv startande (8–3)

3 888 rader/1 944 kr

Lilla systemet

Avd 1: 7 Månprinsen A.M. (4–1)

Avd 2: 7–3 (6–1)

Avd 3: 5 Propulsion (4–3)

Avd 4: 6–3–1 (7–2)

Avd 5: 2–5–6 (9–7)

Avd 6: 6–5–10 (2–1)

Avd 7: 8–3–7 (1–2)

162 rader/81 kr

Chanssystemet

Avd 1: 7–4–1–8–6 (5–3)

Avd 2: 7–3–6–1–5 (2–8)

Avd 3: 5–4–3–7–1 (8–6))

Avd 4: 6–3–1 (7–2)

Avd 5: 2–5–6 (9–7)

Avd 6: 6 Catherine’s Chevy (5–10)

Avd 7: 8 Visa As (3–7)

1 125 rader/562,50 kr

DD-systemet

DD-1: 6–5–10

DD-2: 8–3–7

9 rader

ARTIKELN HANDLAR OM

V75-tips

V75-tips

V75

Trav