”Den här resan kommer jag aldrig uppleva igen”

Who’s Who vann Hugo Åbergs Memorial • Startar i Åby Stora Pris • Skötaren Jennie Ek berättar: ”Han är extraordinär”

Who’s Who vann lekande lätt Hugo Åbergs Memorial.

Nu berättar skötaren Jennie Ek om segern, sin passhäst och stoltheten av att få vara en del av superstjärnan.

– Jag har aldrig träffat en liknande häst. Han betyder så otroligt mycket, säger 30-åringen till Trav365.

Under tisdagskvällen avgjordes anrika Hugo Åbergs Memorial på den skånska banan Jägersro, strax utanför Malmö.

Sprinterloppet (V75–6) över den engelska milen (1 609 meter med bilstart) delade ut just 1 609 000 kronor i förstapris och årets upplaga var en öppen historia på förhand.

Men den ovisshet som rådde innan start var som bortblåst när väl bilen släppte fältet.

Örjan Kihlström tog sig retfullt enkelt till ledning från innerspåret med Pasi Aikios Who’s Who och resten av loppet var i det närmaste ett sömnpiller – i alla fall för de som sökte spänning och dramatik.

Segern för Who’s Who innebär att den sjuårige hingsten och forne Derbyvinnaren (2018) nu tjänat 11,6 miljoner kronor.

”Kunde ha sprungit lika fort ett varv till”

En av de som varit med på hela resan och känner hästen bättre än någon annan är den 30-åriga skötaren och amatörkusken Jennie Ek.

Kärleken och beundran för sin passhäst är monumental och segern i ”Åbergs” betydde oerhört mycket för henne.

Trots allvaret var hon inte särskilt nervös under loppet.

– Det gick så sakta första varvet så jag tänkte han borde hålla undan, han kunde ha sprungit lika fort ett varv till. Just spänningen uteblev väl en aning men han vann ju, mer kan man inte begära. I starten tog han enkelt spets och det såg inte ens ut som om Örjan tryckte av honom. Innan loppet var det klart jag var nervös, lite extra i går förstås. Man vet ju inte riktigt hur Örjan tänkte, om han skulle bli fast. Men Örjan har alltid en plan, säger Jennie Ek.

”Örjan är helt fenomenal”

Örjan Kihlström har den senaste veckan knappt kunnat tävla på grund av sina ryggproblem och strukit sig själv från många uppsittningar.

Trots det lyckades han under söndagen ta hem StoChampionatet med Honey Mearas och nu Hugo Åbergs Memorial två dagar senare.

– Han är helt fenomenal och han blir ju aldrig nervös. Jag har frågat honom och han säger att han är lika lugn jämt. Men han litar på hästarna och det känns alltid väldigt tryggt när han kör. Han är helt otrolig.

Skötaren Jennie Ek hyllar kusken Örjan Kihlström.
Skötaren Jennie Ek hyllar kusken Örjan Kihlström.

”Rörd och stolt – en extraordinär häst”

Kan du försöka sätta ord på vad Who’s Who betyder för dig?

– Jag har ju varit med ända sedan början och upplevt allt på tävlingsbanan med honom och tagit hand om honom sedan han var två år. Hans psyke är otroligt och hela han är extraordinär. Jag har aldrig träffat en häst som liknar honom, han finner sig i allt vad vi gör. Han vet vad han ska fokusera på. I värmning kan han vara busig men när han har tävlingshuvudlag vet han precis vad som gäller.

– Han betyder så otroligt mycket för mig och hela stallet. Den här resan kommer jag aldrig få uppleva igen, han är så himla fin att ha att göra med. När han kommer in på en travbana blir jag rörd och stolt. Att den lilla killen som jag rider i skogen nu vinner miljonlopp. Dessutom är han fullt medveten om vad han gjort. Vi övernattade och reste hem under onsdagen. Han gick en promenad och gnäggade.

Du kör själv några travlopp och det har gått bra i år. Hur ser dina kuskplaner ut?

– Jag har vunnit fyra av de tolv lopp jag kört i år. Numera kör jag inte så mycket som i yngre år. Hästskötarjobbet tar mycket tid men ändå tacksam att jag får köra en del och hoppas det kan bli lite mer i framtiden.

Pasi Aikio: ”Siktar mot Åby Stora Pris”

För sex år sedan (2015) tog tränaren Pasi Aikio över verksamheten från Stefan Hultman som i samband med allvarlig sjukdom tvingades ge upp sin framgångsrika karriär som travtränare.

Med två raka storloppssegrar i bagaget för Maharajah-sonen Who’s Who siktar han nu mot Åby Stora Pris som avgörs den 14 augusti.

– Vi fick en inbjudan till Åbys storlopp direkt efter segern i går på Jägersro. Jag har tackat ja och vi siktar nu dit. Jag är så stolt över denna underbara individ, säger han till Trav365.

Publisert:

LÄS VIDARE

Prenumerera på nyhetsbrevet Travkollen

Allt om det hetaste i travets värld – varje fredag!