”Roligaste jag varit med om – det är helt sjukt”

Av: 

Trav365

Josefine Ivehag var självfallet strålande glad när hon kvalade in Chablis Ribb till finalen av Stoxhampionatet på hemmaplan.
Josefine Ivehag var självfallet strålande glad när hon kvalade in Chablis Ribb till finalen av Stoxhampionatet på hemmaplan.

Axevalla-tränarna David Persson och Josefine Ivehag fick uppleva en oförglömlig kväll när deras hästar vann varsitt uttagningslopp till Stochampinatet. 

Både Global Brilliance och Chablis Ribb vann i imponerande stil från ledningen och är nu klara för det största loppet på hemmabanan. 

Vinnare av spårlottningen till finalen blev David Persson som tog innerspåret med sin startsnabba Global Brilliance. 

– Det är jäkligt stort, man är lite skakig. Jag är uppväxt här på Axevalla och har varit på Stochampionatet sedan jag kunde gå, sa David Persson.

Under fredagskvällen kördes det sex uttagningslopp till landet största lopp för fyraåriga ston – Stochampionatet. Där de två främsta i varje försök gick vidare till finalen. Hemmatränaren David Persson höll sig framme direkt när hans Global Brilliance besegrade fjolårets kulldrottning, Eagle Eye Cherry. Vi fick se en härlig duell mellan det stora hemmahoppet och fjolårets drottning bland treåringarna, Eagle Eye Cherry. Global Brilliance öppnade snabbt bakom bilen men var chanslös att svara Hilarious Am som kom farande in i svängen och tog täten. Ulf Ohlsson gick dock direkt ut och återtog kommandot efter ett knappt halvvarv med Global Brilliance när Adrian Kolgjini välvilligt släppte täten med Hilarious Am. Efter en öppning i 1.12-tempo första 500 metrarna fick sedan Global Brilliance köra sakta och varvade på 1.17. Snett utvändigt om ledaren hamnade Eagle Eye Cherry och Björn Goop låg lugn där tills på sista bortre långsidan då han skruvade upp tempot. Det såg ett tag ut som att Eagle Eye Cherry hade ett litet övertag på Global Brilliance men den sistnämnda vägrade att ge sig. De två toppstona utkämpade en härlig duell upploppet ner och var helt överlägsna de andra hästarna. Global Brilliande bet ifrån sig och försvarade sig mycket bra till en säker seger. Eagle Eye Cherry höll tappert till andraplatsen och föll med flaggan i topp. Vinnartiden blev 1.14,3/2640a och det här var sjätte gången som Global Brilliance gick i ledningen och hon är fortsatt obesegrad därifrån. I sulkyn satt alltså Ulf Ohlsson och tränare till det fyraåriga stoet är David Persson, hemmahörande på Axevalla. Det har blivit stor succé för Global Brilliance sedan hon kom i hans träning och efter en andraplats i debuten har det blivit två raka segrar och nu en plats i Stochampionatet.
– Det här är jäkligt stort, det går inte att säga något annat. Man är lite skakig. Hon är helt underbar och lägger inte en meter i onödan. Hon är otroligt flegmatisk men springer hela vägen in i mål. Vi ska klura lite på om vi ska göra något till finalen. Möjligtvis ändra på huvudlaget, så att hon ser de andra, sa David Persson.
Han hade tur i spårlottningen och fick välja som nummer två och tog innerspåret med sin startsnabba dam. David var också mycket stolt över vad han åstadkommit.
– Det är sjukt häftigt att se vilka hästar och tränare som är med. Jag är uppväxt här på Axevalla och har varit på Stochampionatet sedan jag kunde gå. Det här var första gången jag var med och kvalade en häst och det var häftigt, fortsatte Persson.

Ivehag: ”Det roligaste jag har varit med om – helt sjukt”

En annan hemmatränare som också var stolt och jätteglad var Josefine Ivehag. Hon tränar numera Chablis Ribb som gjorde sin andra start för Ivehag när hon vann det femte uttagningsloppet för Carl Johan Jepson. Chablis Ribb öppnade snabbt från början och tog tidigt hand om ledningen och drog sedan undan i pigg stil. Favoriten M.T.Perette kom glidande fram utvändigt om ledaren varvet kvar, efter att Mattias Djuse lämnat andra par utvändigt kort innan. M.T.Perette såg starkast ut halvvarvet kvar men kunde aldrig utmana över upploppet. Hon fick istället nöja sig med tredjeplatsen och missade därmed finalen. Det var istället Chablis Ribb som bara tågade på där framme och höll undan till en säker seger före en bra spurtande Barbro Kronos som blev tvåa. Segertiden blev 1.14,2/2640a och det här var andra starten i regi Josefine Ivehag för Chablis Ribb. I fjol tränades hon av Leif Witasp där hon sprang in en miljon under säsongen.
– Helt sjukt alltså, det absolut roligaste jag har varit med om, sa en glad Josefine Ivehag.
– Det är en så otroligt fin häst som gick otroligt bra förra året hos Leif så man blir ju lite nervös men hon var jättebra på Solvalla och Calle sa att hon skulle bli ännu bättre nästa gång.
– Det är två killar som äger henne och jag fick leasa hästen av Ulf Eliasson efter att ha tittat ut henne som ettåring och då valde jag henne. Sen åkte hon upp till Leif för inkörning och sedan bröt jag armen och benet och när hon började starta så gick hon ju otroligt bra förra året och då flyttar man inte en häst som har gått så bra. Men efter Drottningens Pokal bestämde vi att hon skulle få stanna kvar här nere.
Chablis Ribb fick spår fem i finalen och tränare Ivehag ser fram emot den med tillförsikt och är stolt över att ha en häst med i det största loppet på hemmaplan även hon.
– Det är otroligt roligt. Man har varit på Stochampionatet varenda år sedan man var liten och att få vara med i finalen är otroligt stort. Hon är startsnabb och vi får hoppas att hon kan hitta ner och få en fin resa. Då kan hon avsluta rappt, sa Josefine Ivehag.

Globalizer tillbaka i gott slag och var överlägsen

I det andra uttagningsloppet blev det en imponerande uppvisning av Globalizer, tränad av Jerry Riordan och körd av Stefan Persson. Hon imponerade i försöket till Stosprintern men var inte som bäst i finalen där hon var rullig i travet enligt Jerry Riordan. Nu var hästen tillbaka i gott slag igen och efter att ha övertagit ledningen efter 600 meter (där det blev en utdragen duell i spetskörningen mellan Gina Lollobrigida och Graces Candy där den sistnämnde tog över och öppnade första 500 efter 1.08), kunde Globalizer ta över och varvade på 1.13,2. Stefan Persson drog upp farten varvet kvar och drog undan i en klar ledning på slutrundan. Det var ingen som kunde gå i närkamp och Globalizer bjöd på en imponerande uppvisning och var helt överlägsen. Segertiden blev 1.13,0/2640a. Tvåa och med till final blev Katja Melkko-tränade Helluva Am som spurtade bra för Jorma Kontio.

Sayonara spurtade sylvasst

Hoboken Am var storfavorit i det tredje uttagningsloppet men hon var inte som bäst och fick ej travet att flyta. Galoppen kom knappa varvet kvar i andra par utvändigt och hon får ta nya tag. Istället var det Svante Båths nyförvärv Hill’s Angel som tidigt tagit ledningen och dirigerade i täten för Erik Adielsson. Hon kunde dock inte freda sig den sista biten mot Sayonara som kom flygande för Carl Johan Jepson. Det Fredrik Wallin-tränade stoet spurtade sylvasst efter en avvaktande resa i kön och hann fram i god tid före mål. Segertiden blev 1.14,0/2640a och Hill’s Angel klarade andraplatsen precis och blev därmed finalklar även hon. Fredrik Wallin har därmed chansen att vinna Stochampionatet igen, då han vann loppet för två år sedan med Activated. I sulkyn satt då en viss Carl Johan Jepson.

”Förutom Oasis Bi är hon den bästa jag har haft”

I den fjärde avdelningen blev det återigen ett stort favoritfall när Hall of Am besegrade stenhårt betrodda Honey Mearas. Den sistnämnda fick en strulig inledning i spåren från spår sex bakom bilen och Örjan Kihlström backade sist. Samtidigt susade Hall of Am till ledningen och drog i ett jämnt 1.14-tempo för Magnus A Djuse. Samtidigt gav sig Örjan Kihlström iväg från fjärde par utvändigt 1300 meter kvar och landade snett utvändigt om ledaren varvet kvar. Men Honey Mearas kunde aldrig gå i riktig närkamp med Hall of Fame som bara drog ifrån in på upploppet. Det blev en övertygande seger för hästen som tränas av Stefan P Pettersson på tiden 1.13,5/2640a. Storfavoriten Honey Mearas slog aldrig av på takten helt och närmade sig den sist biten och lyckades greja den andra finalplatsen som tvåa.
– Jag känner en stor glädje och lycka. Hon är ju helt fantastisk och blev alldeles för stark där framme. Ändå hade hon kraft att kriga hela vägen hem. Vi har sagt att vi inte ska jämföra någon häst med Oasis Bi som var ett annorlunda djur, men förutom honom är hon den bästa jag har haft, sa Stefan P Pettersson.

Loaded Maria ordnade Jepsons tredje seger

Carl Johan Jepson tog sin tredje seger när han styrde in Loaded Maria i det sjätte och sista uttagningsloppet. Han körde fram det Markus B Svedberg-tränade stoet till ledning efter ett drygt halvvarv och öppnade första varvet efter 1.14,6. Favoriten Erin Zet hamnade sist och Örjan Kihlström lämnade jumboplatsen efter ett varv och lät Erin Zet börja avancera via tredjespår. Hon nådde fram utvändigt om ledaren 1100 meter kvar men Erin Zet var slagen redan i sista sväng och tröttnade. Istället var det Loaded Maria som drog undan och såg ut att gå mot en lätt seger. Då kom överraskningen Tilda Express stormandes långt ut i banan och närmades sig hastigt den sista biten. Det blev stenhårt in mot mål men Loaded Maria höll undan precis på tiden 1.13,8/2640a. Tilda Express, där Erik Adielsson fick hoppa in med kort varsel som kusk eftersom Rikard N Skoglund som skulle köra hade gjort illa ett finger, blev alltså tvåa och därmed finalklar. Loaded Marias tränare Markus B Svedberg var nöjd och lättad efter att hans toppsto kvalat in till Stochampionatet.
– Det är ruskigt skönt att hon kvalade in till årets stora mål. Det är ju det största loppet för fyraåriga ston och har man en fyraårig som kan vinna slår det högst. Hon har ett riktigt härligt steg och jag tror att alla som håller på med trav tycker att det är en väldigt fin häst att titta på, sa Markus B Svedberg.
Finalen i Stochampionatet avgörs nästkommande söndag på Axevalla med 1,2 miljoner kronor i förstapris. Det är dubbla prispengar för hästar som är med i Premiechansen.

Publisert:

Prenumerera på nyhetsbrevet Travkollen

Allt om det hetaste i travets värld – varje fredag!

ÄMNEN I ARTIKELN