Mejla

Michael Carlsson

”Jag spikar emot – hon har hysterisk form”

Carlssons GS75-tips, söndagen den 11 april

Jorma Kontio och Dixie Brick spikas på GS75.
Jorma Kontio och Dixie Brick spikas på GS75.

Grand Slam 75 på Solvalla är det som gäller i dag.

Fjolårets drottning bland landets fyraåriga ston, Diana Zet, gör en spännande comeback efter sju månader.

Men jag spikar emot då toppstoet Dixie Brick har hysterisk form och har slagit sig in i Stoeliten med bravur i år.


ANNONS: Här kan du ta rygg på Sportbladets andelsspel på GS75 – gå med i laget [Extern länk]


GS75-1: Versace Face pratade jag med Daniel Redén om inför dennes årsdebut i januari. Redén berättade att den här hästen var under en kraftig utveckling just då och kommer att få en bra säsong där han trodde att det kommer att bära en bra bit upp i klasserna. Så här långt har tränare Redén haft alldeles rätt. Versace Face är obesegrad efter tre starter i år och har vunnit med krafter kvar varje gång.

Hästen ser stark och sådär härligt flegmatisk ut och även om han har vunnit från ledningen varje gång i år, torde det inte vara några problem att springa i ryggar. Dåligt läge nu med spår elva men det är lång distans och efter senaste intrycket är det nog bra chans att han krossar samtliga.

Amalencius B.B. inledde karriären på bästa vis med fyra segrar på de fem första starterna. Sedan fick hästen lite jobbiga löpningar i ett par lopp och fullföljde klart godkänt med tanke på det. Senast blev det startgalopp från innerspåret bakom bilen. Men Timo Nurmos berättade för mig att hästen är känslig i munnen och tycker inte om när man tar i honom och bråkar med hästen för mycket. Nu vet Jorma Kontio om det till den här starten och det är nog bra chans till felfri avgång då. Kan öppna hyggligt men kan bli svårt att svara Victorious Wine den första biten.

Mamman till Amalencius B.B., Askens Valencia, var en stark och tuff märr som inte räddes långa distanser. Felfri är den fyraårige sonen säkert med och slåss om segern. Det kommer att bli barfota bak för första gången och dessutom ett öppet huvudlag istället för goggles som han har gått med tidigare.

Spurtade till säker seger

GS75-2: Unfair svarade för ett jättefint intryck när hon vann på Solvalla för några veckor sedan. Trots ett lopp utvändigt om ledaren var hon tämligen opressad när hon kopplade greppet till slut. Hästen har bara gjort två starter och nu är det debut bakom startbilen men fixar hon det så strider hon säkert om segern igen.

GS75-3: Boycott har varit ute i V75 och stångats några gånger utan att räcka till. Senast fick han gå först i tredjespår sista halvvarvet i loppet som vanns av Suarez. Gången innan dess spurtade han till en säker seger på Solvalla i ett enklare sällskap. Nu är det återigen en passande uppgift och så mycket bättre förutsättningar än så här kan det knappast bli. Tränaren Svante Ericsson funderar dessutom på att rycka samtliga skor på hästen den här gången. Han har gått barfota runt om en gång tidigare i höstas men var då inte redo för det.

GS75-4: Fjolårets kulldrottning bland de fyraåriga stona, Diana Zet, gör comeback efter ett sju månader långt uppehåll. Hon hade en fullständigt suverän säsong när hon sopade hem de tyngsta titlarna Drottning Silvias Pokal, Stochampionatet och Derbystoet. Det är naturligtvis för mycket begärt att hon kommer ut direkt och är i toppform, men samtidigt vet vi att Daniel Redén är extremt noga med att förbereda sina stjärnor väldigt väl inför årsdebuten. Så räkna med en riktigt vass prestation direkt av Diana Zet. Det kan också bli så att hon ”vinkas fram” av den initialt spetsande Gobi Princess och får Diana Zet ta över ledningen tidigt och bestämma så kan hon givetvis rinna undan.

Men det hjälps inte för jag spikar ändå emot storfavoriten. Så som Dixie Brick har sett ut i de senaste starterna kan jag bara inte gå emot Nurmos häst. Hon vann direkt i sin debut i Stoeliten för tre starter sedan och senast höll hon strålande som tvåa från dödens efter vinnande Dear Friend. Nurmos hade precis kört Dixie Brick i ett sista finslipande jobb när jag pratade med honom fredag morgon. Han berättade att hästen känns väldigt fin och med tanke på den sprudlande formen som Dixie Brick har, måste jag bara spika då spelprocenten skiljer en hel del gentemot Diana Zet. Dixie Brick har genomgått en häftig utveckling och är på väg att etablera sig i Stoeliten.

Ihåligt lopp

GS75-5: Oskar of Sand kom igång med tävlande först i år som fyraåring eftersom det krånglade en del förra året. Men han har inlett karriären på bästa sätt och tagit tre raka segrar. Dessa har tagits från ledningen och nu får han anfalla bakifrån då han brottas med spår tolv i voltstart. Men trots det sämsta läget kan han mycket väl runda konkurrenterna om han får lite hjälp på vägen. Loppet är rätt så ihåligt och ingen av konkurrenterna skrämmer direkt. Man kommer även att lätta hästen i balansen till den här starten. Oskar of Sand har gått med tunga järnskor men kommer nu att få gå med en lättare balans, aluminiumskor bak och lättare järnskor och boots fram.

GS75-6: Istanbul Boko gjorde en storartad comeback nyligen då han blev tvåa från dödens efter en frånvaro på ett och ett halvt år från tävlingsbanan. Han kämpade storstilat och gav sig aldrig helt trots det tuffa loppet. Timo Nurmos berättar att hästen har gått mycket framåt med den genomköraren i kroppen och känts väldigt fräsch och fin i veckans träning. Hade det varit medeldistans hade jag inte tvekat en sekund att spika Istanbul Boko. Nu när det är bakspår över kort distans är det lite mer chansartat. Det börjar gå riktigt fort i loppen nu då banorna är snabba och då är det inte alldeles enkelt att sitta en bit ner i kön när det är sprinterdistans.

En som däremot lär ta ledningen är Gazoline Mearas som är riktigt snabb ut bakom bilen och dessutom har ett perfekt läge. Senast blev hästen för het när Svante Båth lagt på honom ett stängt huvudlag eftersom han tyckte att Gazoline Mearas var loj i värmningen. Nu går man tillbaka till det gamla huvudlaget och dessutom vankas det både barfota runt om för första gången i år, och hästen är dessutom anmäld med jänkarvagn för första gången någonsin. Det kan vara så enkelt att Gazoline Mearas bara leder runt om. Hästen trivs extra bra i spets och har tagit fem segrar och en andraplats på sex försök från ledningen.

GS75-7: Raya D.E. är favorit i den avslutande avdelningen och hon är på väg mot formen med två lopp i kroppen efter sin vinterträning. Hon höll bra som tvåa från dödens i årsdebuten och senast fick hästen en tuff inledning med tredjespår i första sväng innan hon forcerades till ledningen efter ett knappt varv.

Raya fullföljde sedan okej men var inte på topp och tränare Nurmos tror att hon behöver ytterligare en genomkörare innan toppformen sitter där. Nästa start är dessutom planerad till uttagningsloppen i Drottning Silvias Pokal. Global At Work är riktigt startsnabb och Daniel Wäjerstens häst höll bra som tvåa i årsdebuten. Lär gå framåt med det loppet i kroppen och laddas för ledningen. Det kan vara spets och slut.

Sparkling Diamond satt fast med krafter kvar näst senast och vann på ett bra sätt gången efter. Given från ett perfekt läge och ska eventuellt tävla barfota runt om för första gången.

Jewel River är en riktigt fin häst som tog tre raka segrar i vintras och övertygade då. Senast var hon ute i ett Margareta-lopp och var inte som bäst mot vinnande Marion Fouty Bon. Fick pusta lite därefter och har fått en träningsperiod och kommer nu fit for fight igen. Är naturligtvis ett tidigt bud och kan mycket väl vinna det här loppet.


ANNONS: Här kan du ta rygg på Sportbladets andelsspel på GS75 – gå med i laget [Extern länk]


Michael Carlssons GS75-system

GS75-1: 11–12–1 (6–10)

GS75-2: 3–6–4–1 (7–2)

GS75-3: 1–10–2–12 (7–13)

GS75-4: 2 Dixie Brick (7–1)

GS75-5: 12–7–6 (9–1)

GS75-6: 10–2–4 (5–7)

GS75-7: 9–6–3–2 (1–11)

1 728 rader/1 728 kronor


ANNONS: Här kan du ta rygg på Sportbladets andelsspel på GS75 – gå med i laget [Extern länk]


Publisert:

Prenumerera på nyhetsbrevet Travkollen

Allt om det hetaste i travets värld – varje fredag!