Elitloppet 2021

”Elitloppet är en dröm som nu blir verklighet”

Fjolårssegraren Cokstile jagar andra raka segern • Tränaren och kusken berättar: ”Väldigt spännande”

Av: 

Andreas Örtengren

TRAV

Cokstile är tillbaka med besked efter lång frånvaro.

Nu jagar stjärnhästen andra raka segern i Elitloppet.

– Han kommer vara minst lika bra som i fjol och går snabbare i andra heatet, säger ”nye” tränaren Mattia Orlando till Trav365.

Elitloppet närmar sig och i skrivande stund är det bara fem dagar kvar till en av årets absoluta höjdpunkter på den svenska och internationella travscenen.

Fjolårssegraren Cokstile fick sin seger efter att Daniel Redéns Propulsion bekräftats nervsnittad och resultaten på svensk mark ogiltigförklarades.

Efter Cokstiles seger i Elitloppet 2020 (med kusken Christoffer Eriksson) slutade han tvåa i Hugo Åbergs Memorial, då i Wilhelm Paals regi.

Numera finns den norske superhingsten hos den 48-årige proffstränaren Mattia Orlando.

Den 16 maj i år startade Cokstile, efter att ha varit borta från tävlingsbanan i åtta månader, på danska banan Charlottenlund och slutade tvåa efter en stark prestation i dödens (positionen utvändigt ledaren) på tiden 1.10,0 (1 600 meter med autostart).

Att fjolårssegraren var självklar i årets upplaga av Elitloppet var givet för Solvallas sportchef Anders Malmrot.

– Han var tillbaka efter långt uppehåll där han gjorde ett mycket bra lopp och han kommer vara ännu bättre i nästa start – vilket nu blir i Elitloppet, sa Elitloppschefen i samband med att han delade ut den rosa biljetten.

Tränaren: ”Känns jättefin”

Cokstile är en norsk häst som tränas i Italien. Förutom de tunga skalperna i de svenska storloppen har han även vunnit det norska derbyt (2017) och även flera meriterande segrar på italiensk mark.

Totalt intjänat överstiger 10 miljoner svenska kronor.

Efter segern i Elitloppet 2020 flyttades Cokstile till Italien där han tränades av Gennaro Casillo innan han slutligen hamnade hos Mattia Orlando.

Sex månaders vila och avelsarbete har gjort hästen gott.

– Han har varit skadad och i samband med det fått vila länge innan jag för tre månader sedan började träna honom. Han har känts jättefin på slutet och var mycket nöjd med honom i Danmark då han behövde loppet och inte var på toppen av hans kapacitet den dagen, säger tränaren till Trav365.

Hur bra tror du han är i år jämfört med i fjol då han vann Elitloppet?

– Jag tror han kommer vara lika bra eller ännu bättre. Vi har haft årets Elitlopp som ett mål och han kommer gå fram enormt mycket efter den senaste insatsen. Jag har även en känsla att han kommer springa allra snabbast i ett eventuellt andra heat.

”Elitloppet är en dröm”

För tillfället finns Mattia Orlando i Halmstad.

Att just den sista söndagen i maj betyder något alldeles extra är tydligt.

– Elitloppet är en dröm som nu blir verklighet för mig. Vi startar några andra hästar under veckan och själva Elitloppssöndagen har vi tre hästar till start. Under lördag kväll reser vi till Solvalla. Det ska bli väldigt spännande och jag tycker att kusken Vincenzo Gallo trots sin ålder och oerfarenhet är skicklig och kall i loppen. Cokstile går utrustad precis som senast på ”Lunden”. I den senaste starten i Danamrk var inte heller planen att han skulle vara som bäst utan vi har siktet inställt på söndagens lopp.

27-årige kusken Vincenzo Gallo gör sitt första besök på Solvalla för att försvara Cokstiles fjolårsseger i Elitloppet.

Foto: Privat

Kusken: ”Min första start på Solvalla”

Förtroendet att köra Cokstile i år blev Vincenzo Gallo.

Den 27-årige italienaren gör sin allra första start på Solvalla och ser trots sin ringa rutin fram emot söndagens storlopp.

Cokstile startar i V75–3 som är det andra av de två heaten från spår ett bakom bilen.

– Det här ju första gången för min del på er nationalbana Solvalla – och det ska verkligen bli roligt. Jag var mycket nöjd med insatsen i Danmark men kan säga att han känns ännu bättre efteråt och borde vara riktigt bra på söndag. Naturligtvis är det väldigt många bra hästar med i Elitloppet men det skulle vara en dröm att få vinna. Jag är inte orolig över spåret utan hästen vet vad han ska göra, avslutar kusken.

✓ Guide Elitloppet 2021: ✓ Allting inför superloppet ✓ Tidiga vinnare ✓ Startfältet

Publisert:

LÄS VIDARE

Elitloppet 2021– startlista, guide, fakta, tv-tider

Prenumerera på nyhetsbrevet Travkollen

Allt om det hetaste i travets värld – varje fredag!

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Elitloppet 2021

Elitloppet

Trav

Solvalla

Hästar