”Det är fruktansvärt – jag orkar inte mer nu”

Veijo Heiskanen slutar som tränare: ”Vill bli frisk”

Publicerad 2023-05-10

Veijo Heiskanen har efter flera motgångar det senaste året valt att sluta som travtränare. Tillfälligt eller permanent? Det vet han inte säkert.

Veijo Heiskanen, 63, flyttade för två år sedan till Finland.

Den senaste tiden har kantats av sjukdomar, stress och hemlängtan.

Nu har Veijo tagit beslutet att sluta som travtränare.

– Vad som händer i framtiden vet jag inte, men just nu mår jag för dåligt för att fortsätta, säger han till Trav365.

63-årige stjärntränaren Veijo Heiskanen och sambon Henna Halme, 28, lämnade för två sedan Sverige och flyttade till hemlandet Finland.

Heiskanen huserade under många år på hemmabanan Åby och bedrev sin verksamhet på träningsanläggningen Balltorp i Mölndal.

Veijo har genom åren vunnit mängder av storlopp, bland annat Lotterian, Hugo Åbergs Memorial, Olympiatravet vid två tillfällen, Breeders’ Crown och StoChampionatet, bara för att nämna några.

”Inte varit så sjuk på 35 år”

Väl i Finland har den sportsliga delen gått över förväntan.

Men stressen, hemlängtan och framför allt en tid kantad av flera allvarliga sjukdomar har gjort att Veijo känt sig både trött, utmattad och till viss del uppgiven.

– Jag har inte varit så här sjuk under 35 år i Sverige som jag varit de senaste månaderna, sa han i en tidigare intervju med Trav365.

Men hälsotillståndet har inte blivit bättre för Veijo Heiskanen.

Under måndagen rapporterade finska tidningen MT Hevoset om att han ska sluta som tränare på Vermo, något som också facktidningen Sulkysport skrivit om.

”Känner mig som en snögubbe”

För Trav365 utvecklar han sitt resonemang och det är tydligt att det är en villrådig och uppgiven tränare.

– Det är fruktansvärt, jag orkar inte mer nu. Det är ingen höjdare och jag mår fruktansvärt dåligt just nu. Jag vet inte vad jag ska göra. Jag har väldigt ont och står i kö för att få operera mig. Jag känner mig som en snögubbe, jag klarar ingenting. Kan inte arbeta som jag vill, det är omöjligt, säger Heiskanen till Trav365.

Kan du berätta mer om ditt tillstånd?

– Ska operera mig i höften. Men jag har också besvär med benet och axeln. Jag äter värktabletter och mår fysiskt och psykiskt mycket dåligt.

Veijo Heiskanen

Slutar som tränare: ”Många motgångar”

Veijo Heiskanen körde travlopp redan vid 16 års ålder.

Han älskar livet med hästarna och tävlingen, men nu känns allt ovisst.

– Jag ligger lågt nu och har slutat som tränare. Om jag kommer att börja igen i framtiden, det kan jag inte svara på nu. Eller om det skulle kunna vara i Finland eller något annat land. Jag har haft så många motgångar i mitt liv så jag hade väl kunnat få slippa det här, säger han och avslutar:

– Henna får ta över nu. Jag vill bara bli hel i kropp och själ. Jag slutar på topp i alla fall då jag med bara 20 hästar vunnit tränarligan på min hemmabana Vermo, det är jag stolt över. Jag vill inte ge upp men jag klarar inget nu.

Följ ämnen i artikeln