Elitloppet 2019

Solvallas publiktapp: ’Kurvan måste brytas’

Av: 

Daniel Söderbäck

TRAV

Väderkaoset ställde till det för Solvalla under Elitloppet.

Banan tappade totalt 7 579 åskådare – jämfört med de tre dagarna i fjol.

– Ställt i ljuset mot tidigare år är vi inte nöjda, säger Solvallas vd Jörgen Forsberg.

Det målades upp som tidernas duell i Elitloppet mellan Readly Express (som gjorde karriärens sista start) och Daniel Redéns Propulsion.

Det blev ett antiklimax med bland annat Readly Express som tvingades strykas med några minuter till finalen.

Vann Elitloppet gjorde franske jätteskrällen Dijon.

”Vi har varit bortskämda”

Trav365 stämde av läget med Solvallas vd Jörgen Forsberg efter Elitloppshelgens tre dagar.

– Från arrangemangshåll har det flutit på väldigt bra. Det är alltid lite smågrejer att fila på, men inga stora. Feedbacken har varit väldigt bra från de ätande och de ute på publikplats, säger han.

– Sedan har vi väderdebaclet som vi inte kan påverka. Vi har varit bortskämda de två senaste åren med kanonväder. Men det får vi bara slicka i oss.

Vad var det bästa?

– Det har varit fantastiska race hela helgen med travsport när det är som i särklass bäst. Man kan ha lite synpunkter på vardagslunken inom travet, men är man lagom travintresserad och inte går igång på det här vet jag inte vad man går igång på. Det var verkligen tävling och kördes på alla händer, från de lägsta till de högsta klasserna. Jag tycker att lördagen var het galen när man ser på racingbiten.

Vad var det sämsta?

– Utan tvekan vädret, så här spontant.

Under lördagen kom det klagomål från restauranggästerna att de fick köa i timmar, varför blev det så?

– Det handlade om att visitationen gick lite snett. Vi visiterade alla på ett och samma ställe, vilket var en miss som vi beklagar. Till söndagen justerade vi det och hade två olika köer.

Vikande publiksiffror

Om man jämför publiksiffrorna för Elitlopphelgens tre dagar tappade Solvalla 7 579 åskådare för de tre dagarna. Mycket tack vare vädret under Elitloppssöndagen då regnet öste ner vid ett flertal tillfällen.

Jörgen Forsberg vill dock vänta med att göra en allt för djup analys av de vikande siffrorna.

– Den analysen får vi vara dig skyldig, den måste vi sätta oss ner och göra. Men ser vi på sålda biljetter är vi i linje med i fjol. Sedan måste vi göra en djupare analys: hur mycket är betalande, hur mycket är fribiljetter och så vidare, säger han och fortsätter:

– Det är klart att marginalbesökaren, som är lagom travintresserad stannar hemma när man tittade ut genom fönstret på söndagen.

21 681 personer kom för att följa Elitloppssöndagen, är du nöjd med den siffran?

– Ja, det är vi med tanke på vädret, jag var oroligare när jag kom in på jobbet under söndagen. Jag trodde vid ett svagt ögonblick att vi skulle få svårt att nå upp till 21 000. Men ställt i ljuset mot tidigare år är vi inte nöjda.

– Det är en vikande trend och många tror att Elitloppet, rent publikmässigt, står på egna ben, men det gör det inte. Här måste vi med gemensamma krafter jobba för att får tillbaka publiken.

Hur ser efteranalysen ut?

– Vi kommer sätta oss på tisdag, men jag vill inte låsa mig vid att vi ska ha en speciell publiksiffra framöver, men vi ser en fortsatt vikande trend. Om fyra-fem år kanske det visar sig att 20 till 25 000 är standard för en Elitloppssöndag och 16 till 20 000 på lördagen. Men klart är att kurvan måste brytas.

Publisert:

LÄS VIDARE

Fransk knall i Elitloppet – efter jättedramatik

Prenumerera på nyhetsbrevet Travkollen

Allt om det hetaste i travets värld – varje fredag!

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Elitloppet 2019

Elitloppet

Trav

Solvalla