”Det har varit lite bekymmer med dom”

Stjärnkollen med Johan Untersteiner: ”Siktar på V75 på Jägersro”

Av: Christoffer Wickman

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 2 | Foto: Privat
Stjärnan Johan Untersteiner har skapat sig en drömgård i Holm strax utanför Halmstad

Johan Untersteiner, 35, driver ett av Sveriges största travstall på sin drömgård i Halmstad – där han plöjt in miljon efter miljon.

När våren och sommaren står för dörren börjar stjärntränaren snart att lufta sina stjärnhästar.

– Cyber Lane är allting kanon med, med Day or Night In och Pastore Bob har det dock varit lite bekymmer, säger Johan Untersteiner.

Sedan nyheten kom ut i april 2014 att den då 30-årige Johan Untersteiner valde att lämna Roger Walmann och Stockholm för att satsa på att bli ny stortränare i sina hemtrakter Halmstad har han tagit sig till Sverigetoppen i rekordfart.

Han har byggt upp en drömgård i Holm strax utanför Halmstad från ingenting, vunnit flera klassiska storlopp och med sina 101 hästar på träningslistan driver han ett av landets största travstall. I fjol körde stallet in 16,6 miljoner kronor och tog 119 segrar vilket placerade honom på åttondeplats bland landets seger- och vinstrikaste travtränare.

Nu börjar det nalkas vår och sommar, då närmar det sig också start för Johan Untersteiners stjärnhästar.

”Skulle startat på V75 från Halmstad”

I det 101 hästar stora och stjärntäta stallet i Holm strax utanför Halmstad är det meritmässigt Cyber Lane, Day or Night In och Pastore Bob som sticker ut. Den förstnämnde har hittills i karriären tagit 22 segrar på 38 starter och sprungit in 10,1 miljoner kronor. Som fyraåring 2017 vann han både Breeders Crown och Svenskt Travderby och 2018 vann han Copenhagen Cup. I fjol var Cyber Lane med i storlopp som Sundsvall Open Trot, Hugo Åbergs Memorial, Sweden Cup och Copenhagen Cup.

– Cyber Lane är jag väldigt nöjd med för dagen, allting är kanon med honom och vintern för hans del har varit jättebra och han har tränat på fint. Målsättningen var egentligen att han skulle startat när det var V75 i Halmstad för drygt en vecka sedan, men han lyckades trampa på en sten och fick en blödning i hoven och då tvingades han stå över något jobb och därför kom det loppet lite för tajt, säger Johan Untersteiner.

Vart kommer han att årsdebutera?

– Jag siktar på V75 på Jägersro 4 april om allt flyter på som det ska, jag är i varje fall jättenöjd med hur han tränar och han är redo för att starta.

”Ovisst när de kommer ut”

Även om Johan Untersteiner fick skjuta fram årsdebuten några veckor med Cyber Lane låter det som klackarna i taket för den numera sjuårige travhästen. För stallkompisarna Day or Night In och Pastore Bob har vintern dock inte varit lika smärtfri.

– Bägge har haft lite bekymmer under vintern, det har krånglat lite för oss och i dagsläget är faktiskt ingen av dom startklara, säger Johan Untersteiner.

Den i dag sjuårige Pastore Bob gick från gärdsgårdsserien till Elitloppet i rekordfart sedan han kom till Johan Untersteiner för ett par år sedan. I fjol deltog Pastore Bob i Hugo Åbergs Memorial och Sweden Cup, och 2018 deltog han i både Elitloppet och VM-loppet i USA. Den hittills största segern för den fyrfaldige miljonären som tagit tio segrar på 63 starter är seger i det finska storloppet Finlandia Ajo 2018.

– Pastore Bob har haft ett knä som krånglat, berättar Johan Untersteiner.

Åttaårige Day or Night In har hittills i sin karriär tagit 17 segrar på 56 starter och sprungit in fem miljoner kronor. I fjol deltog Day or Night In i Årjängs Stora Sprinterlopp, Elitloppet och Olympiatravet. Den penningsmässigt största framgången hittills på tävlingsbanan för honom är tredjeplatsen i Svenskt Travderby 2016, han har också två större segrar i Frankrike.

– Han har haft ett bakben som krånglat, meddelar Johan Untersteiner.

När kan den duon årsdebutera?

– Vi får försöka ordna till det som har krånglat, det har varit lite olika bekymmer och det är lite ovisst när de kommer ut, det har tyvärr blivit lite hackigt för dom två.

”Utvecklar oss hela tiden”

Ett år efter att Johan Untersteiner lämnade Stockholm för Halmstad förvandlade han åkrar i Holm strax utanför Halmstad till en drömgård, helt utefter den unge proffstränarens egna huvud. Projekten på drömgården har sedan dess avlöst varandra då det byggts nya faciliteter så gott som dagligen och Untersteiner har enligt många en av trav-Sveriges finaste anläggningar.

– Jag har slutat räkna hur många miljoner jag tryckt in i gården, har Johan Untersteiner tidigare skrattat till Trav365.

Så, det många nu undrar. Vad blir nästa projekt på drömgården?

– Projekt har man alltid, en sådan här gård som man börjar på noll med finns det alltid idéer och småsaker och vi gör förbättringar hela tiden, vi håller i detta nu på med lite projekt som ska börja i dagarna. Vi utvecklar oss hela tiden och vi ser verkligen fram emot sommaren, säger Johan Untersteiner.

Publicerad: