Untersteiner: Jag blev till av ett misstag

Stjärntränarens avslöjande i Podcasten

avChristoffer Wickman

Publicerad:
1 av 3 | Foto: MALIN ALBINSSON / TR BILD
Peter Untersteiner

Peter Untersteiner är en av Sveriges- och Europas mest framstående travtränare.

Men det var ingen självklarhet att det skulle bli Sverige för den Österrikefödde 59-åringen – eller att stjärntränaren skulle bli till överhuvudtaget.

– Jag blev till av ett misstag, säger Peter Untersteiner.

Som liten cyklade Peter Untersteiner till Halmstadtravet och drömde om att det en dag skulle stå hans namn på ett av stallarna.

Det blev verklighet, i dag pryder en stor skylt ett av stallarna med Peter Untersteiners namn på över Halmstadtravets stallbacke.

59-årige Peter Untersteiner är i dag en av Sveriges- och Europas främste travtränare och han har sex år i följd prenumererat på Topp-3 listan över Sveriges mest segerrikaste travtränare.

Men det var ingen självklarhet att Österrikefödde Peter Untersteiner skulle komma till Sverige, det var ingen självklarhet att stjärntränaren skulle bli till överhuvudtaget.

I det senaste avsnittet i Podcasten Hovavtryck med TV4-profilen Matteus Lillieborg berättar Peter Untersteiner om uppväxten, resan till Sverige, vägen in i travsporten och vägen fram till framgångsrik travtränare.

”Troligtvis skämdes min mamma”

Peter Untersteiner avslöjar i Podcasten att han 1960 i Österrike blev till av misstag, och att han uppfostrades av en ensamstående pappa.

– Jag kom till av misstag, min pappa tog hand om mig när jag var liten. Det var lite av en synd i Österrike att ha barn utan att vara gift, men min pappa var aldrig inne på att gifta sig och han stod för konsekvenserna att jag kom till och tog hand om mig, berättar Peter Untersteiner och fortsätter:
– Jag är säkert inte ensam om det, troligtvis skämdes min mamma lite för mig när det hände och mina föräldrar var unga då och på den tiden var det lättare att komma till av misstag. Men min pappa brydde sig aldrig om vad andra sa, han tog konsekvenserna och fostrade mig väldigt bra och jag hade en mycket fin uppväxt med min pappa. Tryggheten hade jag hela tiden och som vuxen har man förstått vilket fantastiskt jobb han gjorde.

Även om Peter Untersteiner fostrades av sin pappa hade han även relation med sin mamma, berättar han.

– Hon bodde i Österrike hela tiden och vi hade en bra relation hela livet, det var aldrig några hard feelings, men det var bara så att min pappa tog hand om mig och det fungerade så bra.

Peter Untersteiner föddes i Österrike för 59 år sedan, han kom till Sverige för första gången som treåring med sin pappa, men efter bara tre år i landet gick flyttlasset tillbaka till Österrike för att Peter skulle börja skolan. Där blev Peter och hans pappa dock bara kvar i 1,5 år, innan det för gott blev Sverige.

Så föddes kända segergesten

Vägen till en av Sveriges- och Europas mest framstående travtränare har varit lång, och i början fick Untersteiner jobba hårt.

– Jag hade ett litet stall på den tiden och jag jobbade som en tok, vissa hästar tränade jag två gånger om dagen för jag tänkte att nu jäklar ska jag vara bättre än alla andra, så jag tränade ännu mer så jag kan köra förbi de andra, berättar Untersteiner och fortsätter:
– När jag i dag tänker på det så var inställningen god, jag tänkte ju liksom rätt, men det blev ändå fel, för jag tänkte att nu jäklar ska jag visa dom.

En sak som Peter Untersteiner och sonen Johan Untersteiner, även han mycket framgångsrik travtränare, har gemensamt är den berömda segergesten när de efter ett vunnet travlopp sträcker högernäven i skyn mot tv-kamerorna. I podcasten avslöjar Peter Untersteiner hur den kända segergesten blev till.

– Det började när Johan var liten och grät när jag åkte hemifrån, jag jobbade alltid, och när jag åkte hemifrån en lördag och han grät så sa jag till honom att jag var tvungen att åka iväg och tävla men att jag skulle vinka till honom om jag vinner, och det var så det började, säger Peter Untersteiner.

Foto: LARS JAKOBSSON / TR BILD
Den berömda segergesten
Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM