”Hjärta och lungor av absolut toppklass”

Så bra är Elitloppshästarna • Experternas plusbetyg

Hail Mary får högst totalbetyg. Örjan Kihlström kör fjolårsvinnaren Don Fanucci Zet.
Hail Mary får högst totalbetyg. Örjan Kihlström kör fjolårsvinnaren Don Fanucci Zet.

15 hästar gör upp i Elitloppet 2022.

Hur bra är samtliga ekipage?

Här är experterna Erik Pettersson och Andreas Örtengrens plusbetyg på stjärnorna.


Elitloppet 2022 – årets största travsporthändelse

Försök 1, 1 609 meter auto. Start 15.28

1) ÖNAS PRINCE

Hingst, 5 år

Kusk: Per Nordström

Tränare: Per Nordström

Rekord: 1.09,6 autostart (1 640m)

Speed Betyg: 5 av 5 plusBetyg: 5 av 5 plus

Kan vara enormt explosiv, i synnerhet i startmomentet där hästen ofta har ett övertag. Nordström har deklarerat att de ska köra i ledningen till varje pris. Hästen kan verkligen flytta på sig och den snabbheten blir mycket viktig inför finalen. Betyget måste bli högt för en häst som har tagit 15 av sina 18 segrar från spets.

Styrka Betyg: 3 av 5 plusBetyg: 3 av 5 plus

Visst är hästen stark, det visade han om inte annat i finalen av Sprintermästaren förra året då han krossade motståndet från dödens. Visade också att två heat är inget som bekommer honom nämnvärt. Lever mycket på sin explosivitet och att skaffa sig en bra position från start. Styrkan lär behövas den sista biten.

Vinnarskalle Betyg: 3 av 5 plusBetyg: 3 av 5 plus

En häst som vunnit 21/29 starter har naturligtvis en stor vilja att vara först i mål. Ger sig ogärna i en strid även om övermakten vid ett par tillfällen visat sig vara för stor, exempelvis i Derbyt då Calgary Games blev för tuff, men det kan vara förlåtet.

FORM Betyg: 3 av 5 plusBetyg: 3 av 5 plus

”Bara” trea i Färjestad. Men prestationen var ändå mycket stark då han sprang på topptiden 1.09,6. Insatsen i genrepet kan diskuteras. Önas Prince fick fuska bort en del och vann enkelt från ledningen, men bakom flög Brother Bill fram och tog mycket på ledaren.

Meriter Betyg: 4 av 5 plusBetyg: 4 av 5 plus

Gjorde i princip rent hus i fjol med segrar i bland annat Kungapokalen, Sprintermästaren och Breeders’ Crown. Måste bli högt betyg även om det är betydligt tuffare nu.

De internationella skalperna saknas för femåringen som nyligen klivit in i yttersta eliten.

Totalt: 18 Betyg: 1 av 5 plusBetyg: 1 av 5 plus


2) BROTHER BILL

Valack, 6 år

Kusk: Jorma Kontio

Tränare: Timo Nurmos

Rekord: 1.10,0 autostart (1 640m)

Speed Betyg: 3 av 5 plusBetyg: 3 av 5 plus

Finns explosivitet, men inte alltid man kunnat utnyttja den till fullo. På senare tid har hästen utvecklats enormt och slutforceringen senast var utomjordig, benen gick som trumpinnar. Kvick från start utan att vara någon raket. Kan avsluta enormt vasst och ingen lär gå säker om Brother Bill får rätt resa.

Styrka Betyg: 4 av 5 plusBetyg: 4 av 5 plus

Är oöm och kan vinna från flera olika positioner. Han har vid flera tillfällen visat sig vara både stark och snabb, men styrkan är det främsta vapnet. Timo Nurmos har enligt utsago flyttat fram hästen till denna säsong och räkna med att det är
i ordning. ”Bästa chansen att vinna Elitloppet” har han sagt.

Vinnarskalle Betyg: 2 av 5 plusBetyg: 2 av 5 plus

Blev tidigt härdad i tuffa årgångslopp som unghäst och aldrig fått något gratis. Brother Bill har ”bara” vunnit 10 av sina 30 starter, men samtidigt flyttat fram sina positioner rejält på slutet. Känns som han är betydligt mer morsk i dag än tidigare år. Upp till bevis! Kunde faktiskt varit med redan i fjol, men en snöplig galopp på upploppet i Umeå blev kostsam.

FORM Betyg: 5 av 5 plusBetyg: 5 av 5 plus

Svårt att veta, men med tanke på hur fort han gick senast ... det var överljudsfart bakom Önas Prince. Det i kombination med vanligtvis lugne Nurmos ord om hästen – han pratar om att de kan vinna. Formen verkar helt på topp men ingen vet riktigt hur snabbt Brother Bill kan springa, det är det som kittlar.

Meriter Betyg: 2 av 5 plusBetyg: 2 av 5 plus

Visserligen en meriterande seger i Breeders’ Crown (2019) och andraplats i Kritieriet. Men på den internationella arenan står det sig slätt.

Totalt: 16 Betyg: 1 av 5 plusBetyg: 1 av 5 plus


3) COKSTILE

Hingst, 9 år

Kusk: Christoffer Eriksson

Tränare: Erik Bondo

Rekord: 1.09,1 autostart (1 640m)

Speed Betyg: 3 av 5 plusBetyg: 3 av 5 plus

Det är inte på speed Cokstile vunnit bland annat Elitloppet och tjänat över 12 miljoner kronor. Det är ingen raket från start och någon fullkomlig explosivitet är det inte tal om, även om han kan springa riktigt fort.

Styrka Betyg: 5 av 5 plusBetyg: 5 av 5 plus

Christoffer Eriksson har sagt att hästen tävlar bäst utvändigt om ledaren och det visade han verkligen senast i genrepet. Segern i Finlandia Ajo innebar en rosa biljett och det var sannerligen ingen bluffseger. Hästen visade prov på sin styrka och krossade motståndet utvändigt ledaren. Det här en riktigt tuff häst som jagar andra segern i storloppet.

Vinnarskalle Betyg: 4 av 5 plusBetyg: 4 av 5 plus

Gillar att vinna travlopp och säljer sig dyrt den sista biten. Psyket är stort på den här hästen som tål att tävla år efter år på den allra högsta nivån.

FORM Betyg: 4 av 5 plusBetyg: 4 av 5 plus

Ska man bara titta på den senaste prestationen är formen på topp, vilket bekräftades av kusken som var lyrisk efteråt och sa att Cokstile känns bättre än vid segern i Elitloppet 2020. Tränaren Erik Bondo vet vad han gör och räkna med en häst och kusk som inte bara vill vinna i år, utan också vara först över mållinjen.

Meriter Betyg: 4 av 5 plusBetyg: 4 av 5 plus

Gör sin fjärde start i Elitloppet, med fyra (!) olika tränare. Har vunnit i 25 av sina 68 starter där naturligtvis segern i Elitloppet 2020 slår allra högst. Efter det imponerar också skalpen i Norskt Travderby 2020 och naturligtvis krossen senast på Vermo.

Totalt: 20 Betyg: 1 av 5 plusBetyg: 1 av 5 plus


4) PERFETTO

Valack, 7 år

Kusk: Dagfin Henriksen

Tränare: Dagfin Henriksen

Rekord: 1.09,5 autostart (1 609m)

Speed Betyg: 5 av 5 plusBetyg: 5 av 5 plus

Hästen är känd för att vara en startkanon med en otrolig explosivitet. Kan röra på sig snabbt på kortare sträckor men är inte i behov att nå ledningen. Hästen är svårbedömd för den svenska travpubliken men enligt tränaren kan Perfetto avsluta riktigt snabbt vilket han visat på kanadensisk mark.

Styrka Betyg: 2 av 5 plusBetyg: 2 av 5 plus

Det är inte främst styrkan man tänker på när man nämner Perfetto. Men enligt kusken och tränaren går han alltid hela vägen in i mål. Återigen är det svårt att ge ett betyg.

Vinnarskalle Betyg: 2 av 5 plusBetyg: 2 av 5 plus

Sjuåringen har tjänat mycket pengar på andra sidan Atlanten och vunnit 25 av sina 90 starter. Han har en god stridsmoral även om det återigen är svårt att värdera insatserna på hemma-plan mot en medverkan i Elitloppet.

FORM Betyg: 2 av 5 plusBetyg: 2 av 5 plus

Henriksen menar att hästen kommer med full form. Han försäkrar att de inte är i Sverige för att njuta av stämningen utan de kommer att satsa allt på ett kort för att ta sig till finalen. Det finns anledning att oroa sig över formen om man tittar på de senaste insatserna, men ska man tro tränaren har de hästen precis där de vill. 

Meriter Betyg: 2 av 5 plusBetyg: 2 av 5 plus

Har röstats fram som årets äldre häst i Kanada de två senaste åren (2020, 2021). Perfetto har tjänat runt sju miljoner kronor och varit riktigt duktig i flera stora lopp i Kanada. Men meriter att mäta sig med i Elitloppet? Nej, det finns inga. Meriterna på hemmaplan ska dock inte nonchaleras. Slår ur underläge på alla plan.

Totalt: 13 Betyg: 1 av 5 plusBetyg: 1 av 5 plus


5) Click Bait

Hingst, 6 år

Kusk: Ulf Ohlsson

Tränare: Stefan Melander

Rekord: 1.09,5 autostart (1 640m)

Speed Betyg: 5 av 5 plusBetyg: 5 av 5 plus

En startkanon och speedkula. Få hästar kan stå emot första biten när Click Bait laddar. Han har en enorm explosivitet och trivs utmärkt i ledningen. Betyget måste bli mycket högt. Skulle han få rygg på ledaren kan han också växla tempo väldigt fort.

Styrka Betyg: 2 av 5 plusBetyg: 2 av 5 plus

Det är inte på styrkan Click Bait ska göra sig gällande. Visst kan han vara stöddig, men innan segern senast i Gävle var det mycket länge sedan Click Bait fick besöka vinnarcirkeln.

Vinnarskalle Betyg: 3 av 5 plusBetyg: 3 av 5 plus

Click Bait har ”bara” vunnit 11 av sina 52 lopp i karriären. Från ledningen har han visat sig mycket stark och med den nyvunna formen och självförtroendet kan det räcka en bit.

FORM Betyg: 4 av 5 plusBetyg: 4 av 5 plus

Tränaren Stefan ”Tarzan” Melander hade inför det senaste uttagningsloppet på Gävle berättat för alla som ville lyssna att hästen hör hemma i Elitloppet. Det visade han med besked och vann i helt överlägsen stil, med en minst lika lyrisk kusk, Per Lennartsson. En perfekt uppladdning inför söndagens lopp då det var gott om krafter kvar. De täta starterna ska enligt tränaren också flytta fram Click Bait.

Meriter Betyg: 1 av 5 plusBetyg: 1 av 5 plus

Meritmässigt saknar han helt de större segrarna. Click Bait har imponerat i flera lopp på hemmaplan och den senaste skalpen i Prins Daniels lopp var kanske den mest meriterande. Betyget blir lågt men hästen är på uppgång.

Totalt: 15 Betyg: 1 av 5 plusBetyg: 1 av 5 plus


6) Vernissage Grif

Hingst, 8 år

Kusk: Alessandro Gocciadoro

Tränare: Alessandro Gocciadoro

Rekord: 1.09,2 autostart (1 609m)

Speed Betyg: 3 av 5 plusBetyg: 3 av 5 plus

Vernissage Grif besitter ingen våldsam startsnabbhet, men speed det har han att utnyttja i loppet. Kan flytta på sig och växla tempo rejält om det behövs. Det är ändå inte just farten som är hästens absoluta signum.

Styrka Betyg: 4 av 5 plusBetyg: 4 av 5 plus

Det här är en häst som verkligen går hela vägen in i mål. Han är inte rädd för att göra jobbet själv och har styrkan som ett av sina främsta vapen. Han har vid flera tillfällen visat att han inte är rolig att ha utvändigt.

Vinnarskalle Betyg: 3 av 5 plusBetyg: 3 av 5 plus

Den åttaårige hingsten bjöds tidigt in av Solvallas sportchef Anders Malmrot.
Kanske tänkte han på de fantastiska lopp han gjorde i Sverige 2021. Fick en rosa
biljett efter segern och banrekordet i Premio Costa Azzurra. När han fungerar fullt ut är skallen ett viktigt vapen. 34 segrar på 100 starter och runt sju miljoner inkört är fullt dugligt i dessa sammanhang.

FORM Betyg: 3 av 5 plusBetyg: 3 av 5 plus

Formen är sannolikt god. Det är orättvist att göra en bedömning efter prestationen i Meadow Roads lopp där förutsättningarna var helt fel för Vernissage Grif. Det är en humörbetonad häst med höga toppar men också en del dalar. Gocciadoro har två hästar med och denna kör han själv.

Meriter Betyg: 2 av 5 plusBetyg: 2 av 5 plus

Vunnit flera stora lopp på hemmaplan och många här i Sverige minns de förkrossande segrarna 2021 i Årjängs Stora Sprinterlopp och Jämtlands Stora Pris. Men betyget blir trots det lågt.

Totalt: 15 Betyg: 1 av 5 plusBetyg: 1 av 5 plus


7) Etonnant

Hingst, 8 år

Kusk: Anthony Barrier

Tränare: Richard Westerink

Rekord: 1.09,7 autostart (2 100m)

Speed Betyg: 2 av 5 plusBetyg: 2 av 5 plus

Detta är ingen startkanon eller explosiv häst men det behövs inte heller då han har andra egenskaper som med råge väger upp det hela.

Styrka Betyg: 4 av 5 plusBetyg: 4 av 5 plus

Kanske loppets starkaste häst, en tanks som kan krossa det mesta. Har bland annat besegrat fantomhästen Face Time Bourbon. Han har brottats i den absoluta världseliten med framgång och räds heller inte tuffa upplägg. Etonnant kan själv göra grovjobbet och dessutom hålla undan för de som kommer bakom. Det här är en pansarvagn. En av de med högst kapacitet.

Vinnarskalle Betyg: 4 av 5 plusBetyg: 4 av 5 plus

Har vunnit i 16 av sina 73 starter och tjänat över 12 miljoner kronor. Han har tävlat på absolut toppnivå och gjort det med bravur. Säljer sig dyrt i en slutstrid och vägrar ge sig i första taget. Frågan är hur hästen hanterar startmomentet och Solvallas bana.

FORM Betyg: 5 av 5 plusBetyg: 5 av 5 plus

Kommer med mycket positiva rapporter och insatsen senast i Prix de Ducs de Normandie från ledningen var femstjärnig. När han besegrade Vivid Wise As från positionen utvändigt ledaren i april kom den rosa biljetten som ett brev på posten. Här är det ordning på grejerna och betyget blir det högsta möjliga.

Meriter Betyg: 4 av 5 plusBetyg: 4 av 5 plus

Har mängder av fina triumfer från fransk mark men alla högst står nog segrarna i Prix de Paris (2021) och den nytagna vinsten i Grand Criterium de Vitesse. Men den där absoluta supersegern saknas, kanske kommer den nu?

Totalt: 20 Betyg: 1 av 5 plusBetyg: 1 av 5 plus


8) Don Fanucci Zet

Hingst, 6 år

Kusk: Örjan Kihlström

Tränare: Daniel Redén

Rekord: 1.08,9 autostart (1 609m)

Speed Betyg: 4 av 5 plusBetyg: 4 av 5 plus

Egentligen har den här hästen inga svagheter. Don Fanucci Zet är mycket snabb från start och har en explosivitet som är mycket god. Kanske saknas det lite för att nå toppbetyg här, men det är inte långt ifrån. 

Styrka Betyg: 5 av 5 plusBetyg: 5 av 5 plus

Regerande mästaren av Elitloppet har en enorm styrka och vägrar ge sig. Tål tuffa upplägg och kom i fjol i mål på den snabbaste segertiden i Elitloppets historia. Räkna med att Daniel Redén har gjort allt i sin makt för att ha Don Fanucci Zet i ett skick som kan ge andra raka segern, något ytterst få hästar mäktat med genom åren. 

Vinnarskalle Betyg: 4 av 5 plusBetyg: 4 av 5 plus

Det är inte lätt att tävla mot Don Fanucci Zet. Ger sig ogärna i en slutduell och har en mycket bra skalle. Vill verkligen vara först i mål och vet var mållinjen ligger. Bjöds in som första häst i Elitloppet och säljer sig dyrt. 

FORM Betyg: 5 av 5 plusBetyg: 5 av 5 plus

Makalöst formintryck vid årets två framträdanden. Han känns harmonisk och laddad till tusen med ett enda uppdrag, att vara så bra som möjligt den 29 maj på Solvalla. Kusken Örjan Kihlströms val i loppet och enligt stjärnkusken är hästen minst lika bra i år som i fjol.

Meriter Betyg: 4 av 5 plusBetyg: 4 av 5 plus

Har man vunnit Elitloppet borde det väl per automatik innebära högsta betyg. Men trots att hästen snart tjänat 10 miljoner saknas ytterligare internationella supermeriter. Blev tyvärr sjuk i vintras då han siktades mot Prix d’Amérique.
I övrigt imponerar segern i Sprintermästaren (2020). En av favoriterna till slutsegern
trots läget i försöket.

Totalt: 22 Betyg: 1 av 5 plusBetyg: 1 av 5 plus


Försök 2, 1 609 meter auto Start 15.55

1) Snowstorm Hanover

Hingst, 8 år

Kusk: Magnus A Djuse

Tränare: Daniel Redén

Rekord: 1.09,8 autostart (1 640m)

Speed Betyg: 4 av 5 plusBetyg: 4 av 5 plus

Snowstorm Hanover är både startsnabb och kvick till slut. Hästen tillhör inte riktiga, riktiga toppen på någotdera dock. Därför drar vi ner betyget en aning. Betyg: 4 av 5 plusBetyg: 4 av 5 plus är fortfarande mycket bra men det saknas lite för världsklass.

Styrka Betyg: 3 av 5 plusBetyg: 3 av 5 plus

En jänkare som nog är klart bäst över kort distans, 1 640 meter. Kan göra jobb – men är ingen fransk bulldozer och kommer mer till sin rätt i kortare lopp.

Vinnarskalle Betyg: 2 av 5 plusBetyg: 2 av 5 plus

Svårbedömt. I regi Daniel Redén har hästen blivit pånyttfödd och ser inte ut att kunna förlora travlopp. Innan dess har segrarna verkligen kommit sporadiskt och hästen har ”bara” 12 i segerprocent – vilket är lågt i Elitloppssammanhang.
Utklassade motståndet i The Onions lopp på sitt rekord 1.09,8 och fick biljetten till Elitloppet i och med segern i Meadow Roads lopp, så visst vet Snowstorm Hanover hur man vinner.

FORM Betyg: 5 av 5 plusBetyg: 5 av 5 plus

Pang, pang, pangform! Jag tror inte vi överdriver att Snowstorm Hanover är i sitt livs form. Visserligen tog han hem storlopp i USA som unghäst, men förvandlingen i Redéns sand är minst sagt spektakulär. Hästen har blivit starkare, kaxigare och börjat att få ett stort självförtroende. Går in i Solvallas superlopp med formen absolut på topp.

Meriter Betyg: 3 av 5 plusBetyg: 3 av 5 plus

Unghäststjärna som var med i de större loppen i USA och tog hem Kentucky Futurity på The Red Mile 2017. På den här sidan Atlanten har dock de stora framgångarna uteblivit. Hittills.

Totalt: 17 Betyg: 1 av 5 plusBetyg: 1 av 5 plus


2) Admiral As

Valack, 6 år

Kusk: Per Lennartsson

Tränare: Reijo Liljendahl

Rekord: 1.10,8 autostart (2 140m)

Speed Betyg: 4 av 5 plusBetyg: 4 av 5 plus

Tränare Reijo Liljendahl säger att han aldrig har kört en snabbare häst. Det säger en del då han har fått känna på riktiga topphästar som bland andra Victory Tilly. Men ändå är det inte speeden vi håller som Admiral As allra främsta vapen.

Styrka Betyg: 4 av 5 plusBetyg: 4 av 5 plus

Vi börjar här, där vi avslutar rubriken ovan. Hästen kan hålla hög fart väldigt, väldigt länge och det tyder på en mycket bra styrka. Admiral As kan göra jobbet via spåren om så skulle behövas. En väldigt allround häst.

Vinnarskalle Betyg: 4 av 5 plusBetyg: 4 av 5 plus

Har vunnit fler än 60 procent av loppen i livet hittills, vilket tyder på en riktigt stark vinnarskalle. Hästen vill verkligen vara först när mållinjen nalkas. Han har inte förlorat ett felfritt lopp sedan 2020.

FORM Betyg: 4 av 5 plusBetyg: 4 av 5 plus

Formen är lite svårbedömd. Admiral As galopperade i sitt genrep och det var länge sedan. Reijo Liljendahl är dock riktigt vass på att vässa hästarna hemma inför stora lopp och räkna med att Admiral As är redo för stordåd.

Meriter Betyg: 2 av 5 plusBetyg: 2 av 5 plus

En supertalang, men som haft en karriär som kantats av mycket otur och Admiral As har ofta galopperat när det varit stora drabbningar. Har gått fram som en virvelvind
på V75, men det i lägre klasser och nu kommer hästens verkliga elddop.

Totalt: 18 Betyg: 1 av 5 plusBetyg: 1 av 5 plus


3) Who’s Who

Hingst, 8 år

Kusk: Åke Svanstedt

Tränare: Pasi Aikio

Rekord: 1.10,7 autostart (1 609m)

Speed Betyg: 5 av 5 plusBetyg: 5 av 5 plus

Har en extrem snabbhet. Både från start, men framför allt till slut – om hästen får rätt resa. När han speedade till seger i Norrbottens Stora Pris i fjol stod klockorna still – det skulle inte gå att ta så många metrar.

Styrka Betyg: 3 av 5 plusBetyg: 3 av 5 plus

Who’s Who är en allround häst som klarar av alla distanser, men i den här högsta, högsta klassen ska Maharajah-sonen inte göra allt för mycket jobb på egen hand.

Vinnarskalle Betyg: 3 av 5 plusBetyg: 3 av 5 plus

En häst som vunnit hälften av sina startar har naturligtvis en bra skalle, men vi ser inte Who’s Who som den där sluggern som med blodsmak i munnen bara ska vara först i en slutstrid.

FORM Betyg: 3 av 5 plusBetyg: 3 av 5 plus

Var svårbedömd inför Paralympiatravet, men där var hästen fin, även om det faktiskt inte blev mycket till lopp. Pasi Aikio har låtit väldigt nöjd med träningsjobben därefter och hästen har naturligtvis trimmats för att göra ett av karriärens bästa lopp på Solvalla i helgen.

Meriter Betyg: 4 av 5 plusBetyg: 4 av 5 plus

Segern i Derbyt klingar högst, men det är näppeligen inte enda storsegern hittills i Who’s Whos karriär. Han har tagit hem Norrbottens Stora Pris, Hugo Åbergs Memorial i fjol och nu senast Paralympiatravet. Det här är meriter som står sig väldigt starkt – även i det här tuffa gänget.

Totalt: 18 Betyg: 1 av 5 plusBetyg: 1 av 5 plus


4) Hail Mary

Hingst, 6 år

Kusk: Erik Adielsson

Tränare: Daniel Redén

Rekord: 1.10,1 autostart (1 640m)

Speed Betyg: 5 av 5 plusBetyg: 5 av 5 plus

Det ser ut som att hästen mest springer och sover i loppen, men han visade tidigt extra fartresurser när det blir tävling och har varit nere och speedat i 05-farter i loppen, utan att det ser ut att gå speciellt fort. Hail Mary besitter en galen toppfart och betyget kan inte bli annat än det högsta.

Styrka Betyg: 5 av 5 plusBetyg: 5 av 5 plus

Som totalt obrydd för positioner har hästen visat att han har i princip allt, även hjärta och lungor av absolut toppklass. Om man har vunnit Derbyt i Sverige – ”joggandes” – då blir det höga poäng under en sådan här rubrik.

Vinnarskalle Betyg: 4 av 5 plusBetyg: 4 av 5 plus

Vid sunda vätskor är Hail Mary alltid med i segerdiskussionen – oavsett vilket lopp han startar i – var som helst i världen. Han har 74 i segerprocent och när han stått på fyra friska ben har hästen varit otroligt svår att besegra.

FORM Betyg: 4 av 5 plusBetyg: 4 av 5 plus

Daniel Redén körde först ett super-banjobb på Solvalla och sedan gick Hail Mary ut på Rättvik och pulvriserade allt motstånd från utvändigt ledaren. I som vanligt, bekväm stil. Så formen går det inte att klaga på.

Meriter Betyg: 3 av 5 plusBetyg: 3 av 5 plus

Joggade hem Svenskt Travderby och Breeders Crown’ senare under samma höst och ”the sky was the limit” inför femåringssäsongen. Tillhör förhandsfavoriterna trots att han aldrig tävlat mot världseliten eller startat i två heat samma dag.

Totalt: 21 Betyg: 1 av 5 plusBetyg: 1 av 5 plus


5) Night Brodde

Hingst, 7 år

Kusk: Conrad Lugauer

Tränare: Conrad Lugauer

Rekord: 1.09,5 autostart (1 640m)

Speed Betyg: 4 av 5 plusBetyg: 4 av 5 plus

Är en av trav-Sveriges startsnabbaste hästar och då har man en speed av rang. Han kan även avsluta snabbt, men är inte snabbast i klassen i det här gänget. Fick den sista biljetten i Elitloppet efter att folket fått rösta – något som slutade i en jordskredsseger med 79 procent av rösterna. Fått sitt stora genombrott i eliten i år.

Styrka Betyg: 2 av 5 plusBetyg: 2 av 5 plus

Night Brodde är ingen häst som svingar i spåren i den yppersta eliten utan ska ner till plankan och kan springa fort länge över kort distans. 

Vinnarskalle Betyg: 3 av 5 plusBetyg: 3 av 5 plus

En häst som gillar att vinna – vem gör inte det i det här sammanhanget? – och har tagit många segrar i lägre V75-klasser och kämpat sig hela vägen till toppen.

FORM Betyg: 5 av 5 plusBetyg: 5 av 5 plus

Night Brodde klättrade snabbt i klasserna i fjol och har tagit ett ytterligare kliv på utvecklingsskalan på sistone och kommer till Elitloppet med absolut toppform. Efter V75-segern i Halmstad där han besegrade den danske Elitloppshästen
Extreme gick han ut i Paralympiatravet och kom in som trea efter en snabb start och ett visslande snabbt upplopp. 

Meriter Betyg: 2 av 5 plusBetyg: 2 av 5 plus

Har tagit flertalet V75-segrar genom åren men har inte varit främst i de större loppen. Imponerade dock stort under fjol-året när han spetsade hema Elitsprinten på Solvalla på en topptid. Springa fort, över kort distans, den här helgen på Solvalla? Ja, det kan Night Brodde.

Totalt: 16 Betyg: 1 av 5 plusBetyg: 1 av 5 plus


6) Mister F Daag

Hingst, 7 år

Kusk: Robin Bakker

Tränare: Paul Hagoort

Rekord: 1.10,4 autostart (1 609m)

Speed Betyg: 4 av 5 plusBetyg: 4 av 5 plus

Allround häst som har en tung slutspurt som sitt bästa vapen. Speedade hem Copenhagen Cup så sent som för några veckor sedan och här har vi en riktigt stark avslutare.

Styrka Betyg: 4 av 5 plusBetyg: 4 av 5 plus

Lite samma här. Det är en fysiskt välbyggd häst som kan det mesta. Kan hålla fart länge, det har han visat i flera storlopp, till exempel när han vann det tyska Derbyt.

Vinnarskalle Betyg: 3 av 5 plusBetyg: 3 av 5 plus

Mister F Daag vet verkligen var mållinjen ligger – och vill vara först när den närmar sig. Han har tävlat i sju olika länder och vunnit i sex av dem. Hästen har dock aldrig varit i Sverige tidigare.

FORM Betyg: 4 av 5 plusBetyg: 4 av 5 plus

Efter sina fantastiska unghästår har hästen haft sina problem, men börjar nu, på senare tid att så sakteliga komma tillbaka till sina fornstora dagar. Visade i Köpenhamn att han verkligen är d ä r nu och var så klart given i ett Elitlopp.

Meriter Betyg: 3 av 5 plusBetyg: 3 av 5 plus

Tog hem det tyska Derbyt på Berlin-Mariendorf 2018 och var en unghäststjärna. Sedan hopade sig problemen för den här läckre travaren. Det har gått åt rätt håll och efter en lite misslyckad vinter i Frankrike tog Mister F Daag hem Copenhagen Cup efter en mersmakande slutrökare som bar hela vägen in i Charlottenlunds vinnarcirkel.

Totalt: 18 Betyg: 1 av 5 plusBetyg: 1 av 5 plus


7) Vivid Wise As

Hingst, 8 år

Kusk: Matthieu Abrivard

Tränare: Alessandro Gocciadoro

Rekord: 1.08,6 autostart (1 609m)

Speed Betyg: 4 av 5 plusBetyg: 4 av 5 plus

Riktigt startsnabb, men kan avsluta loppen i överljudsfart också. Har haft en fin vinter i Paris där han vunnit med lite ryggresor och vassa avslutningar på Vincennes.

Styrka Betyg: 4 av 5 plusBetyg: 4 av 5 plus

Vivid Wise As är ingen häst som går ut och vinner mandomsprovet Prix d’Amérique med för mycket spår på vägen. I och med sin startsnabbhet kommer han oftast till innerspår och tål hög fart i 1 600 meter. Det tyder på styrka, bara det.

Vinnarskalle Betyg: 4 av 5 plusBetyg: 4 av 5 plus

Har stångats mot de bästa i världen i princip hela sitt liv och har över 40 i segerprocent. Det säger egentligen det mesta. Har varit i Elitloppet tidigare. Galopperade bort sig i försöket för två år sedan och var nära segern i fjol.

FORM Betyg: 4 av 5 plusBetyg: 4 av 5 plus

Fick efter två raka segrar i Criterium de Vitesse ge sig mot Etonnant i årets upplaga men tog regelrätt revansch när han genrepade med andra raka segern i Prix d l’Atlantique. Vivid Wise As räknas som en av Europas bästa sprinters och
kommer in i loppet med formen där den ska vara – på topp. Nära högsta betyg.

Meriter Betyg: 4 av 5 plusBetyg: 4 av 5 plus

Vann Prix de France i vinter – segern som slår högst på stjärnhästens meritlista. Har som ovan nämnt tagit hem Criteriuem de Vitesse vid upprepade tillfällen,
lika så Prix d’Atlantique. Tunga meriter finns det gott om med andra ord. 

Totalt: 20 Betyg: 1 av 5 plusBetyg: 1 av 5 plus

8 Extreme är struken och startar ej.


Betygskala: Betyg: 1 av 5 plusBetyg: 1 av 5 plus Underkänd Betyg: 2 av 5 plusBetyg: 2 av 5 plus Godkänd Betyg: 3 av 5 plusBetyg: 3 av 5 plus Bra Betyg: 4 av 5 plusBetyg: 4 av 5 plus Mycket bra Betyg: 5 av 5 plusBetyg: 5 av 5 plus Världsklass

Publisert:

LÄS VIDARE

Prenumerera på nyhetsbrevet Travkollen

Allt om det hetaste i travets värld – varje fredag!