Prix d'Amérique

Svenska skötaren inför storloppet: ”Vore sjukt”

Rebecca Lejon lämnade Sverige för Frankrike som 18-åring – på söndag kan hennes Feydeau Seven vinna Prix d’Amerique: ”Visst har han blivit en personlig favorit”

Av: 

Micke Korhonen

Jean-Michel Bazire tränar Feydeau Seven som på söndag jagar segern i Prix d’Amerique. Skötare till hästen är svenska Rebecca Lejon.
Jean-Michel Bazire tränar Feydeau Seven som på söndag jagar segern i Prix d’Amerique. Skötare till hästen är svenska Rebecca Lejon.

TRAV

Topptränaren Jean-Michel Bazire tränar Feydeau Seven som på söndag jagar segern i Prix d’Amerique.

Skötare till hästen är svenska Rebecca Lejon som med spänning ser fram emot helgen.

– Det vore helt sjukt om han vinner. Han betyder jättemycket för mig, säger Rebecca till Trav365.


På söndag körs Prix d'Amerique och ett av de svenska inslagen är skötaren bakom Jean-Michel Bazires Feydeau Seven. Rebecca Lejon, dotter till travtränaren Johan Lejon, gör till helgen debut i storloppet.

– Vi brukar ha häst till start där men det är givetvis extra kul när man har en egen. Han började med fem raka segrar på mindre banor och det har sedan gått lika bra i större lopp, berättar Rebecca för Trav365.

Rebecca, som enligt far sin är en smula medieskygg, flyttade ner till Frankrike för ungefär fem år sedan när hon var runt 18 år och där hon blivit kvar. Tanken var ursprungligen att fortsätta sina studier men att sköta om hästar verkar ha fallit henne lite mer i smaken. För dagen ansvarar hon för sammanlagt fyra till antalet.

– Min pappa har alltid varit intresserad av fransk travsport och därför var det naturligt att flytta ner hit. Jag är ganska självständig och trivs jättebra hos Jean-Michel, han är den bästa travtränaren vi har, även om man saknar familjen. Jag pratar dock med mina föräldrar flera gånger i veckan.

”Jag är så stolt över Rebecca!”

Hon saknar den svenska sommaren och sina vänner men verkar älska det mesta med sitt nya hemland, framför allt kulturen och språket.

– Det är mycket mer avslappnat här. I Sverige är det så stressigt.

Hemma i Sverige kommer familjen att se loppet från tv-soffan. Pappa Johan lär vara minst lika nervös som sin dotter. Hans minns hur intresset för Frankrike en gång startade.

– Jag sommarjobbade bland annat hos Ulf Nordin när han var alldeles ny där nere. Sedan har jag varit igång och betäckt med franska hingstar, samt startat en del. Jag är så stolt över Rebecca! Hon har sagt att hon hamnat i Frankrike på grund av mig och mitt intresse.

– Hon vill vara där saker och ting händer, och hos Bazire är det bra folk. Jag tycker att det är häftigt att hon ordnat sina jobb helt själv, utan min hjälp. Det kommer att bli jävla spännande på söndag, även om hästen inte är så van vid den här konkurrensen, avslutar Johan.

”Han betyder jättemycket för mig”

Feydeau Seven var måhända inte ett känt namn för den breda svenska travpubliken men det förändrades nog när han nyligen vann Prix de Belgique på ett imponerande sätt. I och med den segern kvalade han dessutom in till Prix d'Amerique.

– Lite överraskad var jag nog att han vann senast, allt blev dock perfekt för honom den gången. Han betyder jättemycket för mig. En snäll, okomplicerad och charmig häst. Jag har tagit hand om honom sedan starten och visst har han blivit en personlig favorit.

Hur ser du på helgens äventyr?

– Jag kommer nog att vara ganska nervös. Sedan blir det lite extra när det är sådan stämning. Om allt stämmer, och han får ett jättefint lopp, så kanske det kan bli en framskjuten placering. Jean-Michel är extra glad då detta är första gången han har en egenuppfödd häst i Prix d'Amerique. Han har ingen jättestor uppfödning, bara sju, åtta avelsston.

Vågar man hoppas att Feydeau Seven kan vara något för de svenska banorna i framtiden?

– Jean-Michel har nämnt att hästen skulle passa bäst på mindre banor utomlands, så det tror jag.

Hur stort vore det för dig om din häst går och vinner på söndag?

– Det kan jag inte tänka mig att han gör men det vore helt sjukt. Det är dock långsökt, avslutar Rebecca.

Publisert:

Prenumerera på nyhetsbrevet Travkollen

Allt om det hetaste i travets värld – varje fredag!

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Prix d'Amérique

Trav

Frankrike