Vann EM efter tunga tiden: ”Är det sant?”

Lukas L Svedlund om motgångarna, vinsten i lärlings-EM, firandet och framtiden: ”Nu har jag bestämt mig”

Lukas L Svedlund tog hem lärlings-EM.
Lukas L Svedlund tog hem lärlings-EM.

Lukas L Svedlund har några tunga år bakom sig och till och med övervägt att sluta.

Under onsdagen upplevde han dock sin största dag i karriären med vinst i lärlings-EM.

– Jag visste inte att jag vunnit och frågade nog tio gånger om det var sant, säger Lukas till Trav365.

Lukas L Svedlund vann under onsdagskvällen lärlings-EM som kördes i finska Vermo, vilket var första svenska segern på 15 år. Trav365 tog sig ett längre snack med segerkusken efter framgången som kan förändra hans liv för alltid.

– Under en period kunde jag inte hitta jobb som hästskötare och började få panik. Ingen sökte personal. En tid efter att ha jobbat hos Olle Alsén var det nära att jag slutade med travet och tvingades söka "vanliga" jobb på Elgiganten, OK och andra lagerjobb. De valde dock alltid att gå vidare med andra sökande. Även inför lärlings-EM var det tungt då jag endast kört 49 lopp under året, med en seger, berättar Lukas för Trav365.

Hur hade det varit att jobba på ett lager nu, istället för att vara Europamästare?

– Med facit i hand hade det inte känts så bra. Jag var ledsen över fjolårets resultat och tänkte ofta för mig själv: "I dag gick det åt helvete igen." I EM fick jag dock bevisa att jag kan vinna något stort när jag väl får chansen. Ju mer jag tänker på det desto sjukare blir det, att jag har representerat Sverige – och vunnit. Nu har jag bestämt mig för att satsa helt på detta. Det är viktigt att synas och visst hoppas jag att fler proffstränare anlitar mig i framtiden.

Så inom kort får vi se dig vinna på V75?

– Jag har slutat tvåa som bäst, men då fick vi punktering 800 kvar.

Tittade bara på ett lopp om året

Lukas kommer från en hästtokig familj där både pappa och mamma har ett stort intresse. Båda äldre bröderna Billy och Kevin är proffstränare och på sikt hoppas även den yngste ur brödratrion gå i samma fotspår.

– Jag jobbar sedan första juni hos Markus B Svedberg och trivs jättebra här. Om fem år har jag förhoppningsvis ett större stall med många anställda. Det är roligare med ett större team än ett litet. Jag drömmer om att ha 60-70 hästar till antalet, men om det sedan tar tio, 20 eller 30 år vet jag inte. Och så vill jag ha ett eget barn ihop med min sambo om ett par år. Hon har ett barn sedan tidigare.

Han berättar vidare att både Billy och kanske framför allt Kevin spelat en viktig roll i hans utveckling. Lukas och Kevin har tillbringat många år ihop hos stortränare som Robert Bergh och Nicklas Westerholm, där de bollat idéer fram och tillbaka. Dessutom delar de samma ishockeyintresse, även om lillebror aldrig nådde samma höjder.

– Kevin tillhörde Brynäs U16-elit men åkte tyvärr ut för en benhinneinflammation och tvingades därefter spela i fjärdekedjan. Då bytte han lag och satsade sedan helt på travet. Själv växte jag upp med ponnyhästar men när familjen sålde dessa och jag skulle välja gymnasium letade jag efter något som inte hade det minsta med trav att göra. På den tiden tittade jag bara på ett lopp om året, och det var Elitloppet.

”Mamma frågade om jag var sjuk”

Billy hade dock i samma veva börjat studera på Wången och delade mer än gärna med sig av historier om undervisningen, vilket tände en låga hos den då något vilsne ynglingen.

– En morgon frågade mamma vilket gymnasium jag skulle söka till och då svarade jag att det blir Wången. Jag kommer ihåg att hon lade handen på min panna och frågade om jag var sjuk. De fick ju betala mig för att komma till stallet då, så illa var det, ha ha. Det beslutet har jag aldrig ångrat.

Spola fram ett antal år och han vaknar inte längre upp som Lukas Svedlund, utan Europamästare Lukas Svedlund. En blytung merit som flera storheter inom travet kan skylta med. Senaste vinnaren, ingen mindre än Johan Untersteiner.

Är Du vår näste Johan Untersteiner?

– Det är inte något man skulle skämmas över. Innan Johan har även Erik Adielsson, Micael Melander och Per Lennartsson vunnit. Jag kvalade in till Lärlings-EM tack vare mina resultat under 2019 och hade hela onsdagskvällen en bra magkänsla. "Fan, i kväll är det dags!"

Tvingades upp på bord för att sjunga

Och visst fan var det så. Men efter det fjärde och sista försöksloppet rådde det förvirring. Inte bara hos Lukas, utan även bland konkurrenterna. Vem hade egentligen vunnit EM?

– Jag ville inte veta något om poängställningen under tävlingens gång och bad min sambo, som följt med mig till Finland, att inte avslöja något. Hon visste hur mycket detta lopp betydde för mig och höll sig undan för att inte störa mitt fokus, vilket jag är tacksam för. Vi var flera som trodde att ryskan hade vunnit och det var först när arrangörerna kom fram och tog mig i hand som jag förstod.

Men inte ens då kunde det sjunka in på riktigt...

– Jag frågade nog tio gånger: ”Är det sant?” De övriga kuskarna grattade mig, kallade mig ”The Champ” och det spelades Sveriges nationalsång på krogen. De fick till och med upp mig på bordet och tvingade mig sjunga ”We are the champions”. Det var ett bra bemötande och en underbar dag rakt igenom.

Utom för en sak...

– Jag och Lars Fredrik Kolle letade upp ett kebabställe efter tävlingarna och köpte varsin rulle. I Finland har de tydligen saltgurka i kebaben. Jag tog första tuggan och fan, avslutar Lukas med ett skratt.

Publisert:

Prenumerera på nyhetsbrevet Travkollen

Allt om det hetaste i travets värld – varje fredag!

ÄMNEN I ARTIKELN