Ludde: Det är en chansning

Publicerad:
Uppdaterad:

Skickar över Moonlight Kronos till USA

Lutfi Kolgjini skickar fem av sina hästar över Atlanten för sommarens stora unghästlopp i USA.

– I år hade vi unghästar tidiga nog för att vara med i de här loppen – men det är naturligtvis en ren chansning att låta dem resa så här långt, säger travtränaren från Jägersro.

Hästarna lämnade Lutfi Kolgjinis gård under tisdagen och onsdag lyfter planet från Amsterdam. Ombord finns fyra tvååriga hästar och en treåring.

Hingstarna Raja Mirchi och Noak L.B. är med för att försöka kvala in till finalen av Peter Haughton Memorial, världens största travlopp för tvååringar. Stona Nimble Kronos och Nice Kronos är med för kvalen till Merrie Annabelle, det största tvååringsloppet för ston.

Moonlight Kronos, en treårig helsyster till Kolgjinis gamle topptravare Going Kronos, är stjärnan i gänget. Hennes största merit så här långt är segern i Treåringseliten för ston under Elitloppssöndagen i maj.

Målet med henne är Hambletonian Oaks – loppet helsystern Lantern Kronos, i träning hos Jimmy Takter i USA, slutade tvåa i i fjol.

– Det finns mycket som kan hända unghästar när de reser, de kan tappa vätska eller allmänt få problem med klimat och omställning. Men klarar Moonlight Kronos det ska de få se. Det är en långstegad dam med oerhörd kapacitet som borde passa ypperligt på Meadowlands bana, säger Lutfi Kolgjini.

Ensam inte stark

Moonlight Kronos och de fyra tvååringarna har gått kvallopp i Sverige för att bli godkända för de stora unghästloppen på Meadowlands utanför New York i augusti.

Moonlight Kronos gick ensam i ett extra kval på Jägersro i förra veckan, det andra och avslutande inför resan. Stoet landade då på topptiden 1.13,5 över 1609 meter med autostart.

– Hon fick gå ensam och det var dumt av mig. Naturligtvis skulle hon ha haft en pacer (sparringpartner) med. Nu blev hon ofokuserad och galopperade kort. Utan galopp hade hon landat på en låg 11-tid på tusenmetersbana. Det räcker långt på Meadowlands, säger Lutfi Kolgjini.

Hyr in kuskar

Ett första delmål är alltså att få Moonlight Kronos inkvalad till finalen. Kvalloppet till Hambletonian Oaks går lördag 1 augusti. Kvalen till tvååringsloppen Peter Haughton Memorial och Merrie Annabelle Stakes körs fredag 31 juli.

Finaldags blir det sedan under den stora Hambletoniandagen lördag 8 augusti.

– Det är först när hästarna kommer ut i loppen som det visar sig om de klarat resan över. Samtliga mina ska stå inne på Meadowlands där det är bra träningsförhållanden, säger Lutfi Kolgjini som kommer att hyra in kuskar på sina hästar i de första loppen. Själv planerar han att inte åka över förrän det drar ihop sig till eventuella finaler för stallets hästar.

Mikael Wikner, Kanal 75

Publicerad: