Tjänade 600 000 – bröt ihop i TV12

TRAV

Jan Ketil Brattås häst Smedheim Solan vann svenskt Kallblodskriterium på Dannero

Foto: ALN

Jan Ketil Brattås bröt ihop i TV12.
Efter att hans häst Smedheim Solan vunnit.
Segern var värd 600 000 kronor.

– Det går inte att beskriva, det är helt otroligt, sa han.

Svenskt Kallblodskriterium blev en match mellan tre norska ekipage. Vi fick se två svettiga insatser, där till slut Smedheim Solan drog det längsta strået. Efter segern var både tränare Jan Ketil Brattås och kusken Kai Johansen märkbart tagna av stundens allvar. Tränare Brattås bröt ihop i TV12, när reportern Per Skoglund gjorde en segerintervju. Smedheim Solan som vann på nytt svenskt rekord.

”Vanvettigt bra häst”

Jan Ketil Brattås, som var optimistisk och trodde mycket på sin häst redan före loppet, hade ett drömscenario om att se sin häst i ledningen. Öystein Tjomsland ville dock annat och provade Sjö Odin i spets, och Smedheim Solan fick gå den tunga vägen utvändigt.

– Jag har hållit på i 15 år, och det här är helt otroligt. Det går inte att beskriva, det är en vanvettigt bra häst. Jag var jättenervös hela tiden. Det har varit väldigt mycket press i veckan. Åh, nu släpper allt, berättade en mycket rörd och tagen Jan Ketil Brattås efter loppet.

Kusken Kai Johansen var inte sen att fortsätta hylla det treåriga kallblodet.

– Han fick gå utvändigt i dag och visade vilken bra häst han är, jag hoppades hela vägen och det gick. Jag och Jan Ketil Brattås har pratat mycket i veckan, och det har varit mycket press. Det är fantastiskt att det går vägen, och vilken häst.

”Jag hade bästa hästen”

Stor i sitt nederlag som tvåa var Järvsörappen, som tillsammans med tränare och körsven Jomar Blekkan var favorit innan loppet. Järvsörappen, som bråkade redan i bilprovstarten före tävlingarna, satte inte en fot rätt från start och galopperade bort cirka 150 meter. Trots detta var han med och utmanade Smedheim Solan över upploppet.

– Hästen var jättebra, och jag hade bästa hästen. Han fick bevisa i dag hur han han är, men visst hade jag gärna vunnit loppet. Jag trodde faktiskt på seger i slutsvängen och det är egentligen helt sjukt, och det är ett otroligt lopp han gör, berättade Blekkan efter loppet.