Målet: trav på fullsatt Ullevi

Foto: BILDBYRÅN, KANAL75
Travtävlingar på Ullevi? Det kan bli verklighet: ”Det är en realistisk dröm och tekniskt fullt möjligt att utföra”
TRAV

Citytravet mitt i centrala Göteborg blev en bejublad succé som gav ett eko i hela trav-Sverige.

Nästa mål: tävla med världens bästa hästar inne på ett fullsatt Ullevi.

– Det är en realistisk dröm, det skulle locka publik från hela världen, säger Affe Akbari, vd för Sport och Evenemang, som låg bakom Citytravet.

Travtävlingar mitt i centrala Göteborg var en utopi för många. Inte för Affe Akbari på Sport och Evenemang som tillsammans med bland andra Åbytravet och spelbolaget ATG skapade den ”udda” travtävlingen på Stora Allén mitt i staden för någon vecka sedan.

Och det blev en stor succé.

Tiotusentals personer följde tävlingarna med spänning och fick chansen att komma tätt inpå hästarna och Sveriges kuskelit med Björn Goop och Lutfi Kolgjini i spetsen.

– Det var riktigt bra! Jag blev positivt överraskad över hur bra det blev, och då ska du vet att jag hade högt uppsatta förväntningar, säger Affe Akbari till Trav365.

”Det skulle bli fullsatt, det betvivlar jag inte”

Nu kan vi förvänta oss att Citytravet kommer att bli en återkommande händelse på årlig basis någonstans i Sverige.

Men det finns större mål och idéer om vad man kan göra med travsporten.

Affe Akbari vill ta in världens bästa hästar på arenan Ullevi – och tävla inför fullsatta läktare.

– Det är en realistisk dröm. Vi har varit där med Peab som skulle bygga banan, veterinärer och testat med hästar i samband med en speedway-tävling. Tekniskt är det fullt möjligt att genomföra travtävlingar därinne.

Oro att ett sånt evenemang inte skulle locka publik? Glöm det.

– Det skulle bli fullsatt, det betvivlar jag inte. Kommer det bra hästar från hela världen så kommer det locka publik från hela världen.

Vad tror du det skulle betyda för travsporten?

– Det skulle få dit väldigt mycket folk som aldrig skulle gå på trav annars. Det skulle få känna på det ”rus” som travet ger, för det är en fantastisk livesport. Trav är väldigt bra på tv i dagens läge, precis som alla andra sporter då det finns massa vinklar, HD och så vidare, men livekänslan på trav är ett steg till. Det är riktigt häftigt!

– Det finns inte en annons i hela världen som skulle kunna mäta sig med trav på Ullevi. Går man dit för att upptäcka sporten för första gången så vill man ha kvalitet för att bli fast, man måste göra det bra med de bästa hästarna och de bästa kuskarna, det kravet ställer marknaden i dag.

Sportchefen har kört häst på Ullevi

Åbytravet, som var ansvariga för allt det sportsliga kring Citytravet, tror Affes idé om trav på Ullevi skulle bli en fantastisk upplevelse. Och sportchefen på Åby, Jon Pedersen, har själv varit inne och kört häst på arenan – för att se om det överhuvudtaget skulle funka.

– Jag var där under fjolåret och provade, det kan absolut funka. Nu var det inte så doserat som det behövs, men det går att fixa, säger Pedersen.

Han fortsätter:

– Det skulle vara en jäkla grej! Det går att få in runt 50 000 personer.

Hur skulle det praktiskt kunna gå till?

– Man kan nog få till en bana som är 450-500 meter lång och köra fyra hästar mot varandra i utslagsheat, liknande upplägg som vi hade med Citytravet.

Vad säger du om idén?

– En jäkla häftig grej! Affe är lite så, han ser inga moln på himlen, och det är jäkligt roligt att jobba med en sån. Vi travet måste ha något som sticker ut då och då.

Det låter som att Åbytravet hakar på det här om det blir konkret i framtiden?

– Det tror jag absolut. Efter Citytravet har vi fått mersmak, säger sportchefen Jon Pedersen.